Inlägg från: NorthLondon |Visa alla inlägg
  • NorthLondon

    Hej!

    Alla har ju olika anledningar till varför de är på FL och väljer därför själv vilka trådar de tar del i eller hur de använder sajten. Så tyvärr om andra inte vill diskutera en viss fråga så är det bara att bita i det sura äpplet och ta det.

    För mig PERSONLIGEN är jag intresserad av andra svenska judar som folkgrupp. Religionen är inte lika viktig (för mig) men dock de traditioner som kommer med judendomen (precis som många "kristna" inte är religösa men ändå har dop, gifter sig i kyrkan, firar påsk och jul m.m.).

    Sen finns det andra samhällsfrågor som engagerar mig på FL och som jag tar del av men det är mitt val vad jag vill lägga ner min tid på.

    Nu har ju TS skapat denna grupp för att skapa en form av gemenskap som det primära. Starta gärna en ny diskussion med dina frågor och vem vet denna gång kanske du får svar på de frågor du har? Men det är upp till var och en om de vill delta.
    Här vill vi något annat.


    Lejonberget skrev 2009-01-08 17:27:27 följande:
    EllieMay skrev 2009-01-08 17:20:40 följande:
    men detta Missuppfattar jag som att du kan prata konflikt med ickejudar men din tro vill du diskutera bara med judar?!Jag har själv startat trådar angående frågor om judisk tro utan gensvar (mer än från kristna sionister).Jag har goda kontakter med judar i verkliga livet och möter inga sådana problem mer än här, där vi diskuterar tro. Varför är er tro så privat? Är det av rädsla för påhopp eller är en religiös grej, eller kanske ett elittänkande???Ni måste förstå att ingen fördom kan tigas ihjäl.
  • NorthLondon

    Kanske mer som de reforma judarna? Eller jag kan ju vara ute på helt fel spår här...


    EllieMay skrev 2009-01-09 17:56:15 följande:
    Svar på #31monnebo skrev 2009-01-09 16:54:44 följande:
    Hej!Vi som lever i europa har ju det lite begränsat vad gäller attkunna gå i synagogor, inte på alla orter heller där det finns judiska försammlingar. I min stad finns det varken synagoga eller en judisk försammling, vilket innebär att jag får resa långt för att kunna delta i högtider osv.Vi anpassar ju vår religion till viss del av hur samhället ser ut, vi har ju liksom ite samma möjligheter som i Israel till vissa aktiviteter. Utan firandet av vissa högtider görs ju i hemmet eller tillsammans med judiska bekanta.Nu undrar jag hur du menar med att anpassa sin tro efter hur samhället ser ut idag, förklara gärna lite mer vad du syftade på
  • NorthLondon

    Eftersom jag bor i London så kan jag inte de termerna så bra på svenska men "reform judaism" www.reformjudaism.org.uk/

    Ang församlingar - det är verkligen en av fördelarna med att bo i England (och nu så bor jag då även i London) - här finns det många olika grupper; ortodoxa, konservativa, liberala, reforma, friends of Lubavitch m.m. Fast problemet för någon som mig är ju att det blir komplicerat efter ett tag


    EllieMay skrev 2009-01-09 18:36:27 följande:
    haha du ser kan inte ens stava heller Får se om jag kan stavar detta ord rät, volontär? Säkert fel orkar inte tänka
Svar på tråden Judar titta hit!