Inlägg från: romani beauty |Visa alla inlägg
  • romani beauty

    Romer

    kan bara svara för utomnordiska romer..bristande skolgång hos föräldragenerationen som varit utestängd från skolorna, och i vissa länder är romer fortfarande utestängda och får inte gå i skolan, eller uppmuntras i vart fall inte till det..svårt att inse att bildning skulle leda nånvart osv. Man tar det säkra före det osäkra o lär barnen sin familjs hantverk istället och låter dem hjälpa till med försörjningen eller hushållet.


    Jambosana skrev 2009-01-14 08:08:51 följande:
    Jag har cokså en fråga (om jag får hoppa in i tråden här). Varför slutar så många barn skolan innan de ens har gått ut 9:an?
  • romani beauty

    tvättar i två omgångar såklart


    Coccolina skrev 2009-01-14 16:04:13 följande:
    Jag har funderat lite på det där med att kläder skall tvättas separat (alltså man, kvinna, barn sånt som rör underkopp och sånt som rör överkropp osv) Hur gör man när man tvättar en klänning?? Den rör ju både under och överkropp??Och hur ser fördelningen egentligen ut kommer bara ihåg det lite vagt...
  • romani beauty

    jag menade klänningar Fast oftast så har man tvådelade klänningar, kjol o blus.

    Ska jag ta hela tvätthistorien så tvättar jag barnens kläder separat, mina separat och min mans separat. Och allt som rör ansiktet, örngott o handdukar tvättas separat. Allt från köket seprat. Mina underkläder tvättar jag inte med annat av min tvätt heller.


    xylifon skrev 2009-01-14 18:04:53 följande:
    men blir dte inte tre  om barnens kläder också skall tvättas separat. jag ahr ju nog jobbig att hinna med tvätten trotts att jag bara trycker in allt som rymms utan att sortera eller kolla färger ens
  • romani beauty

    det kan man väl ha om man vill och har råd. Fast själv skulle jag inte vilja ha en icke-rom som skötte mitt hushåll. Hade en rumänsk tjej som bodde med os ett tag, hon la kökshandukarna i min tvättkorg..uuurk


    amalie79 skrev 2009-01-14 18:16:40 följande:
    de romer jag känner till bor i en invandrartät förort till en större stad och de har både barnflicka och städ/tvätthjälp. Är det vanligt?
  • romani beauty

    barnens tillsammans, barn är rena.


    Garderobshylla skrev 2009-01-14 18:20:00 följande:
    romani beauty skrev 2009-01-14 18:07:25 följande:
    Om du har flera barn tvättar du alla barnens kläder separat lr tillsammans?Jag tvättar själv lite speciellt av andra skäl, men balnd annat så tvättar jag inte barnens och mina kläder tilsammans.
  • romani beauty

    vi har egna sånna också som tvättas med respektives tvätt


    Garderobshylla skrev 2009-01-14 18:59:05 följande:
    romani beauty skrev 2009-01-14 18:57:11 följande:
    Okej då vet jag Men om du inte kan tvätta dina och din mans kläder tillsammans hur gör ni med sånt som är gemensamnt då, badlakan och sängkläder och sånt?
  • romani beauty

    nej, vi har de iaf inte. Men en del vet jag rakar av håret på bebisarna, har en väninna som är rom från kosovo, hon gjorde det på sina barn.


    xylifon skrev 2009-01-14 19:12:16 följande:
    det där med att klippa håret då? har alla romer den "tron" eller vad man ska säga eller är det bara vissa sorter?
  • romani beauty

    aha, på så sätt. Nä, så gör inte vi. Var kom de ifrån?


    xylifon skrev 2009-01-14 19:18:29 följande:
    det här barnet jag träffade fick inte klippa håret (men nu minns jag inet varför och för hur länge, men tror det var innan han fyllde ett år) så han ahde hjätte fina korkskruvslockar
  • romani beauty

    jo, de är muslimer.


    MsBeauty skrev 2009-01-14 19:17:20 följande:
    muslimer brukar raka av håret på sina barn
  • romani beauty

    ja, det finns ju olika seder kring det där att ge tur o skydda mot otur o ohälsa. Vi knyter ett rött band runt vristen på spädbarnen för att skydda mot otur t.ex.


    Juliiia skrev 2009-01-14 23:07:45 följande:
    Det där med hårklippningen har min mans släkt lite som tradition.. Det har med tur i livet att göra vad jag förstår det som, att barnet inte ska bli sjuk o så..Lite olika men min mans bror klippte inte sina barn innan 3års ålder. Gick till så att dom hade liten fest, klippte 3 lockar på olika ställen med en ny sax. Sen va det nått med ett nybakt bröd dom gjorde något med.. sen la alla pengar till barnet.. hm kommer inte riktigt ihåg hur dom gjorde, men ungefär så :)
Svar på tråden Romer