• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • Lind1981

    Jag behöver lite hjälp.
    Funderar på att köpa en bakmaskin.....hur funkar det....har prövat baka bröd hemma men vår ugn och jag kommer inte överens så har gett upp brödbaket men tänkte att jag kanske kunde skaffa en bakmaskin.
    hur gör man, vad skall man inte köpa?
    vil köpa en billig ifall jag inte använder den så mycket....
    Skall jag våga investera i en maskin...

  • madebyinferno

    Har fått för mig att jag vill ha en bakmaskin när jag fyller år så nu gäller det att lista ut vilken sort det ska vara för annars kommer jag inte få någon eller så blir det något märkligt märke som var billigt enligt maken

    Har läst igenom hela denna tråden och kommit fram till att de tre favoriterna heter kenwood bm250, obh nordica breadmaster inox och tefal homebread xxl - kan det stämma? De verkar ligga i sammaprisklass också!

    Någon som har en klar fördel jämfört med de övriga tro?? kanske strl, valmöjligheter eller specialfunktioner, någon som vet??

    Är det lika lätt som det verkar också - bara att hälla i ingredienserna, slå på den och vänta på nybakt bröd???
     


  • Lind1981

    Hur lång tid i snitt tar det från det att man slagit på maskinen tills det är klart???

  • Sashimi

    Ganska precis tre timmar. Men det känns gött att få sitta i TV-soffan eller ligga och snarka i sängen medan maskinen gör jobbet.
    (Jag har en Inox)


    Lind1981 skrev 2009-03-16 20:10:27 följande:
    Hur lång tid i snitt tar det från det att man slagit på maskinen tills det är klart???
  • Lind1981

    är ju helt ny på detta....
    kan man förbereda den då på kvällen eller hur gör man igentligen....har aldrig ens sett en bakmaskin så vet inget!!


    Sashimi skrev 2009-03-16 20:15:01 följande:
    Ganska precis tre timmar. Men det känns gött att få sitta i TV-soffan eller ligga och snarka i sängen medan maskinen gör jobbet. (Jag har en Inox)
  • Carro W

    De flesta bakmaskiner har väl en timerfunktion? Jag har aldrig använt vår så jag vet inte om det rä bra. Det jag funderar på är
    1) om brödet är kvar hela värmehållnings-tiden blir det gärna fuktigt
    2) vissa bröd är lättare att skära om de får vila och kallna. Det känn som hela limpan går åt om man skär brödet nybakt
    3) OBH Nordican piper som *** och vi som bor litet kan inte ha den igång på natten. Hela familjen hade nog vaknat.


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Hoppetossan 79
    madebyinferno skrev 2009-03-16 19:16:48 följande:
    Har fått för mig att jag vill ha en bakmaskin när jag fyller år så nu gäller det att lista ut vilken sort det ska vara för annars kommer jag inte få någon eller så blir det något märkligt märke som var billigt enligt maken Har läst igenom hela denna tråden och kommit fram till att de tre favoriterna heter kenwood bm250, obh nordica breadmaster inox och tefal homebread xxl - kan det stämma? De verkar ligga i sammaprisklass också!Någon som har en klar fördel jämfört med de övriga tro?? kanske strl, valmöjligheter eller specialfunktioner, någon som vet??Är det lika lätt som det verkar också - bara att hälla i ingredienserna, slå på den och vänta på nybakt bröd??? 
    Jag har xxl
    Fördel: man får avlånga bröd som ser ut som riktiga bröd
    man kan baka riktigt stora bröd med den

    Nackdel: Inte så supersnygg i sin vita plast. Men våran står i tvättstugan så vad gör det

    En nackdel som jag tror alla maksiner har är att det ofta blir ganska hårda kanter...
  • TubeWoman

    Hej finns det någon som brukar baka på snabbprogrammet? Provade igår och blev inte helt nöjd...

  • Cuthalion

    Hoppetossan 79 skrev 2009-03-17 09:22:33 följande:


    Jag har xxl Fördel: man får avlånga bröd som ser ut som riktiga brödman kan baka riktigt stora bröd med denNackdel: Inte så supersnygg i sin vita plast. Men våran står i tvättstugan så vad gör detEn nackdel som jag tror alla maksiner har är att det ofta blir ganska hårda kanter...
    Lägger man brödet i en plastpåse relativt snart efter att den svalnat så slipper man stenhårda kanter
Svar på tråden Bakmaskinstråden