Inlägg från: Jambosana |Visa alla inlägg
  • Jambosana

    Sirap i grovt bröd = onyttigt bröd??

    Jag kör 1 msk sirap för 6 dl degspad (½ jästpkt). Det jäser jättbra!

  • Jambosana

    Viken79 skrev 2009-01-25 22:19:18 följande:


    Okej, olika bud, får prova mig fram tror jag...har letat efter recept på fullkornsbröd utan socker i, men svårt att hitta recept utan sirap eller typ lingonsylt...
    Kör kalljäst bröd, där behövs inget socker eller sirap.
  • Jambosana

    Nattjästa limpor

    4 dl vetekross
    5 dl vatten
    11 dl vatten
    50 g jäst
    2,5 msk salt
    2 msk olja
    1 l rågsikt
    2 l vetemjöl

    1 Koka upp vetekross och 5 dl vatten och låt sedan sjuda i 10 min

    2 Häll det i degbunken och slå på 11 dl kallt vatten. Låt stå tills det kallnat

    3 Smörj under tiden 4 formar. Det behöver inte vara avlånga brödformar, bara de är ungefär lika stora

    4 Smula ner jästen i degvätskan, tillsätt salt, olja och arbeta in mjölet (jag tyckte inte det gick att få in allt vetemjölet. Ta så att degen inte känns ALLTför torr/hård)

    5 Tag upp degen och knåda den ordentligt. Dela degen i 4 och lägg den i formarna

    6 Ställ i kylskåp med bakduk över och låt stå till morgonen

    7 Sätt ugnen på 200 grader och sätt in formarna direkt från kylskåp i varm ugn (om inte alla får plats, så ta dem två och två, i omgångar)45 min

  • Jambosana

    Zenobia skrev 2009-01-26 19:23:28 följande:


    JambosanaÅhh vad gott, ska testa receptet sen när jag har vanlig jäst hemma och inte torrjästen.Bra bröd att göra till en helg, låta den stå i kylskåpet under natten och sen grädda till frukost.
    Det är sjukt gott!
  • Jambosana

    För att göra den lite nyttigare gör jag brödet med 1½ l fullkornsvete och ½ l vanligt vetemjöl. Man kan variera mjölsorterna och använda olika sorters kross. Ibland häller jag i brödkryddor också, det blir jättebra.

Svar på tråden Sirap i grovt bröd = onyttigt bröd??