Sirap i grovt bröd = onyttigt bröd??
Jag kör 1 msk sirap för 6 dl degspad (½ jästpkt). Det jäser jättbra!
Jag kör 1 msk sirap för 6 dl degspad (½ jästpkt). Det jäser jättbra!
Viken79 skrev 2009-01-25 22:19:18 följande:
Nattjästa limpor
4 dl vetekross
5 dl vatten
11 dl vatten
50 g jäst
2,5 msk salt
2 msk olja
1 l rågsikt
2 l vetemjöl
1 Koka upp vetekross och 5 dl vatten och låt sedan sjuda i 10 min
2 Häll det i degbunken och slå på 11 dl kallt vatten. Låt stå tills det kallnat
3 Smörj under tiden 4 formar. Det behöver inte vara avlånga brödformar, bara de är ungefär lika stora
4 Smula ner jästen i degvätskan, tillsätt salt, olja och arbeta in mjölet (jag tyckte inte det gick att få in allt vetemjölet. Ta så att degen inte känns ALLTför torr/hård)
5 Tag upp degen och knåda den ordentligt. Dela degen i 4 och lägg den i formarna
6 Ställ i kylskåp med bakduk över och låt stå till morgonen
7 Sätt ugnen på 200 grader och sätt in formarna direkt från kylskåp i varm ugn (om inte alla får plats, så ta dem två och två, i omgångar)45 min
Zenobia skrev 2009-01-26 19:23:28 följande:
För att göra den lite nyttigare gör jag brödet med 1½ l fullkornsvete och ½ l vanligt vetemjöl. Man kan variera mjölsorterna och använda olika sorters kross. Ibland häller jag i brödkryddor också, det blir jättebra.