Opastöriserad juice?????
Molban: Skulle du tveka att äta en apelsin eller pressa den till frukostjuicen? Neee...
Molban: Skulle du tveka att äta en apelsin eller pressa den till frukostjuicen? Neee...
Nej, det är inte lätt att veta om man inte vet. Jag menade inte att låta elak eller så!
Men som sagt, frukt behöver aldrig pastöriseras, det är bara mejeriprodukter man ska hålla koll på. Läs mer inne hos Lata kocken Johanna, och på Livsmedelsverkets hemsida, där finns det jättebra info!
Och just det...
Pastörisering innebär värmebehandling. När det gäller mejeriprodukter så gör man det dels för att döda eventuella bakterier, och dels för att påverka hållbarheten på produkterna.
Ibland kan man se på vissa mejeriprodukter att det står lågpastöriserat, eller högpastöriserat, och många gravida blir lite rädda och tror att lågpastöriserat är sämre, att det kanske inte tagit död på alla bakterier eller så, men det är fel.
Både låg- och högpastöriserade mejeriprodukter är säkra ur bakteriesynpunkt på så vis, skillnaden ligger i vilken hållbarhet man vill ha..
Frukt innehåller inte samma typer av bakterier som mjölk kan göra, därför är det
alltid helt ofarligt att äta frukt, dricka fruktjuicer o.s.v.
Däremot är det många gravida som får väldig halsbränna av just apelsinjuice!