• b i t c h
    Äldre 25 Feb 17:49
    10078 visningar
    12 svar
    12
    10078

    Barn i Norge, har jag rättigheter?

    Givetvis har du rättigheter i Norge när du väntar barn. Faktiskt bättre i Norge än i Sverige. Jag har fött 3 barn i Norge...och ska nu föda i Sverige. Och det är stora skillnader.
    Nu är det visserligen 10 år sedan jag födde i Norge...så regler kan har blivit ändrat...men i så fall till det bättre.
    Jag tycker du ska kontakta NAV (det samma som svenska försäkringskassan). Dom har alla regler om vad som gäller.
    T.ex: om du inte har jobb fär du ett engånsbelopp för att ha råd med att köpa alla grejer man behöver till ett barn. Tror det beloppet var på ca 50.000 två år sedan.
    Har du jobb och har jobbat 6 av dom 10 sista månadarna inna BF kan du välja om d vill vara hemma 1 år med 80% av din lön. Eller om du vill vara hemma 8 månader med 100% av din lön. I alla fall var det så när jag bodde i Norge.
    Dessutom har du barnbidrag. ´
    Kolla in här: www.nav.no/page
    och sen väljer du "familie og omsorg".
    PS!!! Kom ihåg att i Norge kallas barnbidrag för "barntrygd".
    Om det är något du undrar över eller behöver hjälp med är det bara hojta till.

  • b i t c h
    Äldre 1 Mar 09:34
    #4

    Jobb som jobb. Vikariat räknas också som jobb. Bara du har jobbat 6 av dom 10 sista månadarna innan förlossningen.
    I Norge har du även rätt att vara sjukskriven dom sista två månadarna innan förlossningen. Inte som här att du ska ta ut FP. Det betyder att i Norge "sparar" du din FP till efter barnet är fött. Det är tråkigt här i Sverige att tar man ut FP 2 månader innan förlossningen så får du ju aldrig tillbaka dom sen...det är ju 2 förlorade månader hemma med barnet.

  • b i t c h
    Äldre 1 Mar 20:40
    #6

    Det betyder som jag skrev tidigare att du måste ha jobbat minst 6 av de 10 sista månadarna innan du går ut i föräldraledig. Allt arbete som du får lön för räknas som "pensjonsgivende". Alltså att du upparbetar dig "lön" eller vad jag ska kalla det till den dagen du blir pentionist.

    "Stönadsperioden" är den perioden du ska vara hemma föräldraledig. Så låt oss säga att du har BF 1. oktober 2009. Då börjar din stönadsperiod den 1. oktober 2009. Och du måste ha jobbat minst 6 av de 10 sista månadarna innan. Om du har varit sjukskriven under tiden räknas det ändå som jobb.

    Hoppas du förstår vad jag menar....

  • b i t c h
    Äldre 2 Mar 11:25
    #8

    Hej.

    Det låter nog som att det är best att gå prata med dom.
    Regler är inte så lätt att tyda när man bara läser dem. Plus att det finns regler och undantag som dom inte informerar om på hemsidan. Så at ett snack med dem du öga emot öga. Då får du svar på allt du undrar på.

    Lycka till.

Svar på tråden Barn i Norge, har jag rättigheter?