• Fröken MN
  Äldre 25 feb 17:32
  9615 visningar
  12 svar
  12
  9615

  Barn i Norge, har jag rättigheter?

  Bor numera i Oslo med norsk sambo och funderar starkt på barn. En fråga som dykit upp är vilka rättigheter man har som svensk här i Norge, bidrag, föräldrarpenning etc etc? Är ju svensk medborgare och har endast ett tillfälligt norskt person-nummer. Endast arbetet och han som håller mig kvar.

 • Svar på tråden Barn i Norge, har jag rättigheter?
 • b i t c h
  Äldre 25 feb 17:49
  #1

  Givetvis har du rättigheter i Norge när du väntar barn. Faktiskt bättre i Norge än i Sverige. Jag har fött 3 barn i Norge...och ska nu föda i Sverige. Och det är stora skillnader.
  Nu är det visserligen 10 år sedan jag födde i Norge...så regler kan har blivit ändrat...men i så fall till det bättre.
  Jag tycker du ska kontakta NAV (det samma som svenska försäkringskassan). Dom har alla regler om vad som gäller.
  T.ex: om du inte har jobb fär du ett engånsbelopp för att ha råd med att köpa alla grejer man behöver till ett barn. Tror det beloppet var på ca 50.000 två år sedan.
  Har du jobb och har jobbat 6 av dom 10 sista månadarna inna BF kan du välja om d vill vara hemma 1 år med 80% av din lön. Eller om du vill vara hemma 8 månader med 100% av din lön. I alla fall var det så när jag bodde i Norge.
  Dessutom har du barnbidrag. ´
  Kolla in här: www.nav.no/page
  och sen väljer du "familie og omsorg".
  PS!!! Kom ihåg att i Norge kallas barnbidrag för "barntrygd".
  Om det är något du undrar över eller behöver hjälp med är det bara hojta till.

 • Fröken MN
  Äldre 25 feb 18:13
  #2
  Svar på #1
  Gud så skönt det var att läsa det du skrev b i t c h (kändes inte bra att skriva detdär må jag påpeka, hehe)

  Jag och min sambo satt nämligen och pratade om det igår kväll, att jag kanske inte har några rättigheter eftersom att jag inte är norsk medborgare, men isf. är det helt fantastiskt !

  Tack för hjälpen, nu finns det ingenting som stoppar oss från att påbörja denna evighetsresa !Varma kramar
 • Fröken MN
  Äldre 26 feb 20:28
  #3
  Svar på #2
  Hej igen

  Jag har en till fundering angående allt detta...

  Man kunde välja mellan mammaledighet med betalning i 80 och 100 % beroende på hur länge man skulle vara hemma.. MEN

  Är det beroende på om man är fast ansatt?
  Om man går på vikariat men även går på kontrakt årsvis, är det samma sak som att vara arbetsledig då?

  Tack på förhand, många varma kramar
 • b i t c h
  Äldre 1 mar 09:34
  #4

  Jobb som jobb. Vikariat räknas också som jobb. Bara du har jobbat 6 av dom 10 sista månadarna innan förlossningen.
  I Norge har du även rätt att vara sjukskriven dom sista två månadarna innan förlossningen. Inte som här att du ska ta ut FP. Det betyder att i Norge "sparar" du din FP till efter barnet är fött. Det är tråkigt här i Sverige att tar man ut FP 2 månader innan förlossningen så får du ju aldrig tillbaka dom sen...det är ju 2 förlorade månader hemma med barnet.

 • Fröken MN
  Äldre 1 mar 16:17
  #5
  Svar på #4
  Okej, ja för jag var inne på navs hemsida och där står det

  "Du kan få foreldrepenger hvis du har hatt pensjonsgivende inntekt i minst seks av de ti siste månedene før stønadsperioden tar till."

  vad menas med det då?
 • b i t c h
  Äldre 1 mar 20:40
  #6

  Det betyder som jag skrev tidigare att du måste ha jobbat minst 6 av de 10 sista månadarna innan du går ut i föräldraledig. Allt arbete som du får lön för räknas som "pensjonsgivende". Alltså att du upparbetar dig "lön" eller vad jag ska kalla det till den dagen du blir pentionist.

  "Stönadsperioden" är den perioden du ska vara hemma föräldraledig. Så låt oss säga att du har BF 1. oktober 2009. Då börjar din stönadsperiod den 1. oktober 2009. Och du måste ha jobbat minst 6 av de 10 sista månadarna innan. Om du har varit sjukskriven under tiden räknas det ändå som jobb.

  Hoppas du förstår vad jag menar....

 • Fröken MN
  Äldre 2 mar 11:07
  #7

  b i t c h skrev 2009-03-01 20:40:02 följande:


  Det betyder som jag skrev tidigare att du måste ha jobbat minst 6 av de 10 sista månadarna innan du går ut i föräldraledig. Allt arbete som du får lön för räknas som "pensjonsgivende". Alltså att du upparbetar dig "lön" eller vad jag ska kalla det till den dagen du blir pentionist. "Stönadsperioden" är den perioden du ska vara hemma föräldraledig. Så låt oss säga att du har BF 1. oktober 2009. Då börjar din stönadsperiod den 1. oktober 2009. Och du måste ha jobbat minst 6 av de 10 sista månadarna innan. Om du har varit sjukskriven under tiden räknas det ändå som jobb.Hoppas du förstår vad jag menar....
  Okej, jag förstår ! Var du fast anställt under tiden som gravid?
  Jag har läst om och om igen på mina lönespecifikationer nämligen, det står en ruta som bör vara ifylld med "pensjonsgivende", men den är tom.

  Har några bekanta som fick barn här för ett år sedan och hon var inte fast ansatt, därför fick hon ut en engångssumma på 32 000 kr. som skulle hålla under hemmatiden. Funderar även då om man räknas som arbetsledig om man inte är fast ansatt.. Kanske är bra och gå och prata med dem på nav ? Allt blir så rörigt nu.. Önskar bara att allt kunde ordna sig, för 30 000 kr klarar man sig inte på. .
 • b i t c h
  Äldre 2 mar 11:25
  #8

  Hej.

  Det låter nog som att det är best att gå prata med dom.
  Regler är inte så lätt att tyda när man bara läser dem. Plus att det finns regler och undantag som dom inte informerar om på hemsidan. Så at ett snack med dem du öga emot öga. Då får du svar på allt du undrar på.

  Lycka till.

 • maudmo­r
  Äldre 2 mar 22:06
  #9
  Svar på #7
  du behöver inte vara fast ansatt före födsel, det räknas även om du jobbar som vikarie, bara du har jobbat minst 6 månader av de 10 månaderna innan du ska föda. Sen måste du börja ta ut permisjon 3 veckor innan beräknad förlossning, annars försvinner de 3 veckorna.
 • svensk­inorge
  Äldre 6 okt 20:30
  #10

  Jag väcker tråden till liv igen.

  Nu är jag direkt anställd av ett företag i Norge som orderplockare med en bruttolön på cirka 33.000 NOK (35.000 SEK) efter sex månader boende här i Norge och arbete hos ett bemanningsföretag.

  Jag är mellan 25-30 år och nu funderar min sambo och jag på att skaffa barn i Norge och sedan senare i livet ta med dom till Sverige när vi flyttar "hem".

  Någon som senare, runt 2011 eller t.o.m 2012 har fått barn i Norge som svensk medborgare och fått reda på vad som gäller med pengar och pappaledighet? Är det fortfarande samma regler att jag direkt vid födseln kan plocka ut cirka 8 månader med 100% lön från min arbetsgivare eller är det annat nu?

  Hur funkar det när vi vill hem till Sverige? Mycket pappersarbete? 

 • Äldre 8 okt 09:19
  #11

  Allt står här: www.nav.no/Familie


   


  Det är inte av arbetsgivaren du får föräldrapengar utan av NAV. 

 • Äldre 23 okt 19:56
  #12

  Kom ihåg också att rätt mycket av föräldraledigheten, tror det är 12 veckor nu, är endast för pappaen.

Svar på tråden Barn i Norge, har jag rättigheter?
Logga in
Bli medlem