• Pappa Pu
    Äldre 3 Mar 13:36
    12612 visningar
    28 svar
    28
    12612

    Jämställdhetsbonus

    Enligt en ny lag förra året ska man få 3.000 kr/mån extra om man tar ut lika. Har någon en enkel (till skillnad från Försäkringskassan) förklaring till hur det funkar?

  • Svar på tråden Jämställdhetsbonus
  • Äldre 20 May 02:01
    #11
    Gnagarn skrev 2009-05-19 09:13:31 följande:
    Problemet är att det inte skulle få männen att stanna hemma. Däremot skulle det få kvinnor som inte tjänar mycket att kanske få mer i föräldrapenning än de hade haft i lön och då har man inte vunnit nåt alls utan bara gett mer pengar i bidrag till folk. Det enda som funkar är att man sätter en gräns på hälften av dagarna åt varje förälder och de inte kan delas upp på annat sätt. Då har man gett familjer valet att välja hur man vill göra, antingen utnyttjar mannen sina dager eller inte. Tyvärr är detta det enda som skulle funka. Sen om det är rätt att göra på detta sätt är en helt annan fråga.
    Jamen då är du ju inne på den socialistkontroll jag inte gillar igen. Självklart kan vi sätta fängelsestraff på alla som inte tog ut lika, om man nu vill tvinga fram det. Jag är dock ytterst tveksam till att staten vet bättre än jag vad som är bäst för min (eller någon annas) familj.

    Det jag föreslog var den bäste metoden. Ta bort den ekonomiska 'bestraffningen' det innebär att den som tjänar mest är hemma och låt folk sen för bövelen bestämma över sitt eget liv!
  • Gnagar­n
    Äldre 20 May 08:19
    #12

    God morgon Add3!

    Vänligen läs sista meningen i mitt förra inlägg igen. Att blanda in ord som socialistkontroll känns överdrivet. Om vi ska hårddra det hela så ska man väl skippa föräldrapenningen helt för att slippa "socialistkontrollen" så kan folk klara sig själva bäst de kan. FP är ett form av bidrag och det är väl bara kommunister som vill ha bidrag som subventioneras med skatter?

    Ditt förslag tror jag inte kommer hålla papporna hemme om det nu är det man vill eftersträva (vilket ju uppenbarligen är fallet hos både "högerkanten" och "vänsterkanten". Jag har ett klart exempel i kompiskresten där det definitivt inte skulle funka. Det enda det skulle göra är att mamman skulle vara hemma som vanligt och skulle hennes FP baseras på pappans lön hade det bara resulterat i att de fått mer pengar i bidrag (FP).

    Tyvärr är folk i dagens läge så enormt pengakåta att de hellre jobbar än spenderar tid med sina barn. De låter den som tjänar minst vara hemma med barnen så att de förlorar minst kronor per månad oavsett om det är bäst för dem själva eller barnen. Tragisk utveckling. Det är alltså det som händer om "folk för bövelen" får bestämma själva.

    Mest "rättvist" vore att ta bort FP helt, då kan familjen kalra sig själva utan nån form av inblandning från nån yttre part.

  • Äldre 20 May 14:26
    #13
    Gnagarn skrev 2009-05-20 08:19:16 följande:
    God morgon Add3! Vänligen läs sista meningen i mitt förra inlägg igen. Att blanda in ord som socialistkontroll känns överdrivet. Om vi ska hårddra det hela så ska man väl skippa föräldrapenningen helt för att slippa "socialistkontrollen" så kan folk klara sig själva bäst de kan. FP är ett form av bidrag och det är väl bara kommunister som vill ha bidrag som subventioneras med skatter? Ditt förslag tror jag inte kommer hålla papporna hemme om det nu är det man vill eftersträva (vilket ju uppenbarligen är fallet hos både "högerkanten" och "vänsterkanten". Jag har ett klart exempel i kompiskresten där det definitivt inte skulle funka. Det enda det skulle göra är att mamman skulle vara hemma som vanligt och skulle hennes FP baseras på pappans lön hade det bara resulterat i att de fått mer pengar i bidrag (FP). Tyvärr är folk i dagens läge så enormt pengakåta att de hellre jobbar än spenderar tid med sina barn. De låter den som tjänar minst vara hemma med barnen så att de förlorar minst kronor per månad oavsett om det är bäst för dem själva eller barnen. Tragisk utveckling. Det är alltså det som händer om "folk för bövelen" får bestämma själva. Mest "rättvist" vore att ta bort FP helt, då kan familjen kalra sig själva utan nån form av inblandning från nån yttre part.
    Hör det inte socialdemokraterna till att vara lite överförmyndare för alla svenskar? Visst, skippa föräldrapengen funkar ju också, bara vi får skattelättnader för motsvarande belopp (vilket vi logiskt sett borde få då). Men då föräldrapenning realistiskt sett är här för att stanna bör den utformas med individens egna ansvar som utgångspunkt, inte statens (iaf om man publikt går ut med att det är för 'familjens' skull).

    Det där med att folk är pengakåta istället för att spendera tid med barnen är ju en gammal klyscha som tas fram när man vill argumentera för statlig överkontroll vad gäller utbetalning av tex föräldrapenning. Finns det överhuvudtaget någon undersökning som visar detta? Det kanske är så att alla inte är så rika att de kan välja och vraka vem som skall vara ledig. Det finns dessutom tusen andra scenarion som dikterar vem som kan vara ledig mest, vare sig det är mannen eller kvinnan. När vi fick barn hade jag ett eget företag som jag inte kunde vara ledig från. Nu är jag anställd, vilket medför att om vi får ett barn till så har jag möjlighet att vara ledig i princip allt tid min sambo inte vill vara hemma. Kardinalfelet är att man utgår från att alla familjer har möjlighet att vara hemma lika mycket, eller överhuvud taget vill vara det. Vad vinner vi konkret, förutom politiska floskler på att försöka 'tvinga' till sig styrning av barnledighet?
  • Gnagar­n
    Äldre 20 May 16:17
    #14

    Det vi vinner är att papporna är mer hemma med sina barn helt enkelt.

    "Grundfelet" är att männer tjänar generellt sett mer än kvinnor och att deras karriärer inte avstannar som kvinnornas när de (kvinnorna) är hemma med barnen så löneskillnaderna späs på.

    Enklast vore om båda könen tjänade lika mycket för då skulle det inte spela nån roll rent ekonomiskt vem som var hemma med barnen och då kan nog både du och jag erkänna att fler män skulle vara hemma mer.

    "Finns det överhuvudtaget någon undersökning som visar detta?"

    Ja, tyväär har jag inte nån länk i huvudet och orkar inte leta upp skiten men det är väl undersökt att huvudorsaken till varför männen inte tar mer föräldraledigt när väl amning etc slutat är att familjen skulle "drabbas av det ekonomiskt" dvs för att mannen tjänar mer. Dvs precis som för mina polare (vid eftertanke är det inte bara en kompis utan flera). Och alla dem skulle gott och väl a råd med den mindre summan pengar för de skulle ändå få ut mer än vad vår familj får ut annars. Men de vill helt enkelt ha mer pengar, ganska enkelt.

  • Gnagar­n
    Äldre 20 May 16:28
    #15

    Ps för att ta bort spekulationer:

    Jag röstade på alliansen (så att ingen tror jag är kommunist eller gudbevars socialist) och det är de som införst jämställdhetsbonusen och inte kommunisterna på vänsterkanten.....

  • Äldre 20 May 21:28
    #16

    Frågan var inte om familjen drabbas ekonomiskt eller ej, för det kan jag förstå är ett skäl till varför mannen är hemma mindre. Ditt påstående var att folk var 'pengakåta' och medvetet valde att jobba istället för att 'spendera tid med sina barn' vilket är en helt annan sak. Tror knappast det finns ngn undersökning som stödjer det påståendet.

  • Äldre 20 May 21:29
    #17
    Gnagarn skrev 2009-05-20 16:17:09 följande:
    Enklast vore om båda könen tjänade lika mycket för då skulle det inte spela nån roll rent ekonomiskt vem som var hemma med barnen och då kan nog både du och jag erkänna att fler män skulle vara hemma mer.
    Då är ju första steget att införa en föräldrapenning som inte straffar familjer där den som tjänar mest är hemma, eller hur?
  • Gnagar­n
    Äldre 20 May 21:50
    #18

    Punkt!

  • Äldre 25 May 09:42
    #19

    "Då är ju första steget att införa en föräldrapenning som inte straffar familjer där den som tjänar mest är hemma, eller hur?"

    Måste erkänna att jag är skitdåligt insatt i sånt här. Men ditt resonemang om att välbetalda straffas för att dom är hemma och lär känna sina barn, det måste innebära att det är bland dom lågavlönade den högsta andelen föräldragar uttagna av pappor finns? Är det så?

  • Äldre 25 May 09:52
    #20

    Har för mig det är precis tvärtom. De pappor med högre lön är de som tar ut mer föräldrapenning jämfört med de med lägre lön.... Läste en undersökning för längesen.... tror det var försäkringskassan som gjort den.

    Som snö skrev 2009-05-25 09:42:06 följande:


    "Då är ju första steget att införa en föräldrapenning som inte straffar familjer där den som tjänar mest är hemma, eller hur?"Måste erkänna att jag är skitdåligt insatt i sånt här. Men ditt resonemang om att välbetalda straffas för att dom är hemma och lär känna sina barn, det måste innebära att det är bland dom lågavlönade den högsta andelen föräldragar uttagna av pappor finns? Är det så?
  • Pappal­edig såklar­t
    Äldre 25 May 17:50
    #21

    Går väl ändå inte att komma ifrån att man förmodligen klarar sig utan dom tusenlapparna man tappar om den mer högavlönade är hemma med barnet? Åtminstone om den andre föräldern har ett jobb överhuvudtaget..

    När vi fick vår son hade enbart jag jobb.. min sambo studerade och därav kunde vi mycket väl gjort så att jag fortsatte jobba och hon var hemma med grabben pga vi tappade ex antal tusen varje månad. Men jag kan då säga att jag mer än gärna avstår de pengar för å spendera tiden med pojken, ja menar vadå, vi hade mat på bordet, tak över huvudet utan några problem..

    Så att helt och hållet utesluta att folk ej är lite pengakåta här å där går för inte att komma ifrån, har båda föräldrarna ett jobb så klarar man sig antagligen även om den högavlönade går och är föräldraledig ett tag också..

  • Äldre 25 May 21:41
    #22

    Undrar hur många som faktiskt har räknat på skillnaden mellan att mamma eller pappa tar ut föräldraledigheten. Tack vare (p.g.a) skatteeffekten blir det väldigt liten skillnad för oss. Då tjänar jag väldigt mycket mer än min fru. Vi delar visserligen tiden redan från början och prtionerar på så sätt ut skillnaden så att den inte känns alls.

  • Äldre 25 May 22:30
    #23

    Jupp, skatteeffekten gör ju en del helt klart. Om man inte är ledig ett helt kalenderår så kan man få rätt stor skatteeffekt. Speciellt om man betalar statlig skatt... Dessutom gäller ju såklart jämställdhetsbonusen även för de med höga inkomster vilken minskar skillnaden ännu mer.

    Man luras nog att tro att skillnaden är större än vad den är och många kanske inte ens bryr sig om att räkna för att det känns som att "man inte har råd"....

    Vad skulle man gissa att skillnaden blir om den ena har 25000:-/mån och den andre har 50 000:-/mån? Bruttolönediffen är ju 25000:-/mån, men exklusive skatteeffekter (jag har antagit att båda är lediga ett helt år var för enkelhetens skull) och exklusive jämställdhetsbonusen (som kan ge maximalt c:a 3000:-/mån netto va?) så blir det såhär (kommunalskattesats är satt till rikssnittet, antal FP-dagar är 30 SGI-dagar/månad..... jag hoppas allt blev rätt):

    Person 1
    Lön (före skatt) : 25000
    Lön (efter skatt): 18914
    FP (före skatt) : 19140
    FP (efter skatt): 13684

    Person 2
    Lön (före skatt) : 50000
    Lön (efter skatt): 32060
    FP (före skatt) : 27300
    FP (efter skatt): 18995

    ---

    Nettolönediff 1&2: 13146:-/mån

    Person 1 FP + Person 2 lön = 13684 + 32060 = 45744
    Person 1 lön + Person 2 FP = 18914 + 18995 = 37909

    Hushållets nettodiff = 7835:-/mån


    Tyrell skrev 2009-05-25 21:41:34 följande:
    Undrar hur många som faktiskt har räknat på skillnaden mellan att mamma eller pappa tar ut föräldraledigheten. Tack vare (p.g.a) skatteeffekten blir det väldigt liten skillnad för oss. Då tjänar jag väldigt mycket mer än min fru. Vi delar visserligen tiden redan från början och prtionerar på så sätt ut skillnaden så att den inte känns alls.
  • Äldre 25 May 22:45
    #24

    Jag tror att uträkningen är korrekt, men fördelen med föräldrapenningen är att den är så flexibel. Hos oss blir skillnaden ännu mindre eftersom vi är hemma halvtid båda två, vilket innebär att vi har både lön och FP.

  • Äldre 25 May 22:49
    #25

    Jag gjorde om uträkningen där föräldrarna tar 6 månader var (totalsumman på ett år blir ju då samma som båda på halvtid). Fortfarande inte någon hänsyn till jämställdhetsbonusen då. Spontant känns det inte att en löneskillnad på 25 000:-/mån ger endast en nettoskillnad på knappt 6000:- för hushållet per månad. Jag tror de flesta hade gissat på större skillnad.

    Person 1
    Lön (före skatt) : 25000
    Lön (efter skatt): 18914
    FP (före skatt) : 19140
    FP (efter skatt): 13684
    FP (efter skatt, justerat för skatteeffekt 6mån): 14404

    Person 2
    Lön (före skatt) : 50000
    Lön (efter skatt): 32060
    FP (före skatt) : 27300
    FP (efter skatt): 18995
    FP (efter skatt, justerat för skatteeffekt 6mån): 21616

    ---

    Nettolönediff 1&2: 13146

    Person 1 FP + Person 2 lön = 14404 + 32060 = 46464
    Person 1 lön + Person 2 FP = 18914 + 21616 = 40530

    Hushållets nettodiff = 5934


    Tyrell skrev 2009-05-25 22:45:42 följande:
    Jag tror att uträkningen är korrekt, men fördelen med föräldrapenningen är att den är så flexibel. Hos oss blir skillnaden ännu mindre eftersom vi är hemma halvtid båda två, vilket innebär att vi har både lön och FP.
  • Äldre 25 May 22:57
    #26

    Skillnaden gäller bara de månader som tas ut av den som tjänar mest vilket gör att på ett år blir skillnaden 6*5934. Tar man då hänsyn till jämställdhetsbonusen också blir det ännu mindre. Tar man dessutom ut en månads semester var så krymper skillnaden ytterligare.

  • Äldre 25 May 23:08
    #27

    Åhå... det blir ju riktigt komplicerat hur man ska räkna och fundera när jag tänker efter... Om man vill jämföra de två scenarion (det är ju här skon klämmer?) där Person 1 är hemma hela föräldraledigheten och Person 2 inte tar någon FP alls, jämfört med att dela lika under ett år blir det ju som nedan... Man förlorar 1239:-/mån... Spontant känns det som jag räknar fel eftersom skillnaden blir så liten, så rätta mig gärna...;)...

    Person 1
    Lön (före skatt) : 25000
    Lön (efter skatt): 18914
    FP (före skatt) : 19140
    FP (efter skatt): 13684
    FP (efter skatt, justerat för skatteeffekt 6mån): 14404

    Person 2
    Lön (före skatt) : 50000
    Lön (efter skatt): 32060
    FP (före skatt) : 27300
    FP (efter skatt): 18995
    FP (efter skatt, justerat för skatteeffekt 6mån): 21616

    ---

    Nettolönediff 1&2: 13146

    Scenario 1. Person 1 tar all föräldraledighet
    Person 1 FP 1 år + Person 2 lön 1 år = 13684 + 32060 = 45744
    * Hushållets inkomst: 45744:-/mån
    ----

    Scenario 2. Person 1 och 2 delar och tar 6 månader var
    Person 1 lön 6 mån + Person 2 FP 6 mån = 18914 + 21616 = 40530
    Person 1 FP 6 mån + Person 2 lön 6 mån = 14404 + 32060 = 46464
    Snittinkomst: (40530 + 46464) / 2 = 43497:-/mån
    Jämställdhetsbonus 4 månader x3025 = 12 100:-

    * Hushållets snittinkomst (inkl jämställdhetsbonus): 12100/12 + 43497 = 44505:-/mån

    Diff mellan scenario 1 och 2 = 45744-44505 = 1239:-/mån

    Hmm.. det känns verkligen knasigt...hjälp.. ;)... måste ha gjort fel nånstans eller en tankevurpa...

  • Äldre 25 May 23:14
    #28

    Hade kanske varit enklare att skriva upp allt som årsinkomster istället för överskådligheten (och dividerat med 12 för att se månadseffekten där det behövdes)..

    Jaja...får skylla på att jag inte är ekonom.... ;)

Svar på tråden Jämställdhetsbonus