• Anonym (rådvi­ll)
  Äldre 11 mar 16:04
  6781 visningar
  14 svar
  14
  6781

  Betala halva hyran vid separation?

  Är det någon som vet hur reglerna är när det gäller separation? Vi har nyligen flyttat isär och han bor kvar i huset vi hyrde. Detta hade vi redan sagt upp och hade 3 månaders uppsägningstid kvar när vi bestämde att jag skulle flytta.
  Nu har han bestämt sig för att bo kvar över sommaren. Behöver jag då betala halva hyran i dessa 3 månader?
  Vi har också ett barn på 3 år.

 • Svar på tråden Betala halva hyran vid separation?
 • Queen7­0
  Äldre 11 mar 16:10
  #1

  det finns väl inget som rent juridiskt säger att du behöver betala ens dessa 3 månader, om du inte står på hyreskontraktet? Är ni gifta?

 • Anonym (rådvi­ll) Trådstartaren
  Äldre 11 mar 17:18
  #2

  Nej vi är inte gifta, men jag står ju på hyreskontraktet som vi sa upp. Nu har ju han kommit överens med hyresvärden om att få bo kvar ett tag till. Till en lägre hyreskostnad än vi hade tidigare dessutom.

 • Queen7­0
  Äldre 11 mar 18:07
  #3

  Då får han ju göra ett nytt kontrakt med hyresvärden. det kontrakt du stod på är ju uppsagt så självklart är du inte skydig till nåt. Kontakta hyresvärden och klargör att DU inget har med vidare boende att göra.

  Anonym (rådvill) skrev 2009-03-11 17:18:33 följande:


  Nej vi är inte gifta, men jag står ju på hyreskontraktet som vi sa upp. Nu har ju han kommit överens med hyresvärden om att få bo kvar ett tag till. Till en lägre hyreskostnad än vi hade tidigare dessutom.
 • Anonym (rådvi­ll) Trådstartaren
  Äldre 11 mar 21:42
  #4

  Undrar om det finns någon regel som säger det så jag kan visa upp något för honom. Han är väldigt noga med vad som är rätt och fel. (Åtminstone när det gäller till hans fördel...)

 • Queen7­0
  Äldre 12 mar 01:33
  #5

  men det är väl självklart. Ni separerar, delar hyran under uppsägningstiden. Sen är det upp till var och en att lösa sitt eget boende. Du har en ny hyra han har en ny hyra även om han nu skulle välja att fortsätta hyre ert tidigare gemensamma boende. Om DU hade fortsatt bo kvar i ert gemensamma hem, tror du HAN då hade fortsatt betala halva hyran i all evighet fast han hade en ny bostad? det är självklart helt absurt.

  Anonym (rådvill) skrev 2009-03-11 21:42:37 följande:


  Undrar om det finns någon regel som säger det så jag kan visa upp något för honom. Han är väldigt noga med vad som är rätt och fel. (Åtminstone när det gäller till hans fördel...)
 • Anonym (rådvi­ll) Trådstartaren
  Äldre 12 mar 13:17
  #6

  Nej det hade han naturligtvis inte. Men frågan e om jag ska ska stå och betala alla 3 månader.

 • Anonym
  Äldre 12 mar 13:36
  #7

  Anonym (rådvill) skrev 2009-03-12 13:17:26 följande:


  Nej det hade han naturligtvis inte. Men frågan e om jag ska ska stå och betala alla 3 månader.
  Om ni har ett kontrakt med 3 månaders uppsägningstid på så TROR jag att du får vara med att betala halva hyran även om du flyttar ut.
  Men nu verkar det ju som om han upprättar ett nytt kontrakt med värden eftersom han tydligen ska få en lägre hyra, då blir det ju hälften av den nya hyran?
  Låt säga att det var meningen att ni båda skulle flytta, ni har ju fortfarande 3 månaders uppsägningstid och i det fallet skulle ni båda tvingas stå med både den gamla och er nya hyra för varsin ny lägenhet.
  Vad han gör EFTER dom tre månaderna är ju hans bekymmer vare sig han bor kvar eller inte, men det är ditt val att flytta innan uppsägningstiden gått ut.
  Se till att prata med värden du också, så att du med säkerhet vet att lägenhetskontraktet ni har nu verkligen sägs upp! Din kille får själv upprätta ett nytt kontrakt med honom om han nu ska bo kvar.

  Jag har själv varit i den situationen men då gällde det ett hus som vi båda hade lån på. Mitt ex förhalade försäljningen och överhuvud taget vägrade att sälja så jag tvingades betala både min del av huslånet OCH driftskostnader. I mitt fall fick jag papper från min bank hur mycket jag skulle betala varje månad då exet gärna ville hitta på egna passande summor :)
 • Anonym (rådvi­ll) Trådstartaren
  Äldre 24 mar 19:57
  #8

  Är det någon mer som har någon aning om hur reglerna är?

 • Äldre 24 mar 20:20
  #9

  tycker du ska gå til hyresvärdens kontor och skriva bort dig från kontraktet.
  Det tror jag du kan göra med omgående verkan.
  Sen så ska du se till att inte stå mantalsskriven kvar där utan på din nya adress.

  Om jag minns rätt så kan han inte kräva in hyran av dig om du har matalsskrivit dig på annan adress. Har glömt reglerna exakt var inne i sådan sväng med Xet förut men har glömt bort detaljerna.

  Men han kan ju inte kräva in hyran av dig.. hur skulle det gå till?
  Rent praktikst allså... han har ju inga bevis å så för det.

 • Anonym (rådvi­ll) Trådstartaren
  Äldre 24 mar 20:34
  #10
  bonnieloveskim skrev 2009-03-24 20:20:33 följande:
  tycker du ska gå til hyresvärdens kontor och skriva bort dig från kontraktet.Det tror jag du kan göra med omgående verkan.Sen så ska du se till att inte stå mantalsskriven kvar där utan på din nya adress.Om jag minns rätt så kan han inte kräva in hyran av dig om du har matalsskrivit dig på annan adress. Har glömt reglerna exakt var inne i sådan sväng med Xet förut men har glömt bort detaljerna.Men han kan ju inte kräva in hyran av dig.. hur skulle det gå till?Rent praktikst allså... han har ju inga bevis å så för det.
  Han menar att han kan polisanmäla mig om jag inte betalar. Sen e jag redan skriven på min nya adress. Hur menar du med att skriva bort sig från kontraktet? Vi har ju sagt upp det och uppsägningstden går ut sista maj. Kan jag ta bort mig från kontraktet innan dess?
 • Äldre 24 mar 22:24
  #11

  jag e ganska säker på att han inte kan polisanmäla dig.

  du bor inte kvar där utan du är mantalsskriven på annan adress.
  som sagt.. minns inte reglerna exakt men hade ett X som vägrade mantalskriva bort sog från lägenheten och jag minns att det inte fanns något sätt för mig att kräva in pengarna på från han.
  Så att han skulle betala hälften gjorde han inte.

  ändå så hade han snott alla pengar från gemensamma kontot. Med laglig rätt.

  rådfråga www.juristjouren.se/ om reglerna.

  tycker abslout att du ska prata med hureswvärden om att du inte längre är boende på den adressen och flyttat så kontraktet ska stå på ditt X.
  Det är HAN som kommit överens med dem om att skuta upp uppsägningetiden.

  Säg till han.
  ja men polisanmäl mig då.
  han kommer inte att lyckas få dig fälld för nåt.

 • Anonym (jur)
  Fre 19 jan 2018 00:16
  #13

  Såklart du måste betala halva hyran under de tre uppsägningsmånaderna, oavsett om du bor där eller inte. Du har ju skrivit under ett avtal med hyresvärden, och det gäller oavsett om du gått isär med din pojkvän eller inte. 

 • Anonym (2009)
  Fre 19 jan 2018 00:19
  #14

  Vi går nog förutsätta att det löst sig vid det här laget...

Svar på tråden Betala halva hyran vid separation?
Logga in
Bli medlem