• musli

    Lammgryta...?!

    Har några mumsiga lång-koksrecept med lammkött.

    Paprikás.

    8 portioner

    1½ kg lammkött (eller kalv)
    3 gröna paprikor
    3 gula lökar
    3 tomater
    3 - 4 msk smör
    1 msk paprikapulver
    1 finhackad vitlöksklyfta
    1 dl vattenn
    5 dl gräddfil
    salt

    1. Skär köttet i småbitar, ca. 1 cm tjocka. Strimla paprikorna. Finhacka lökene. Skär tomaterna i större bitar.

    2. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna. Fräs löken tills den blivit gyllene. Tillsätt paprikapulver och vitlök. Ställ åt sidan.

    3. Salta köttbitarna och fräs dem i en gryta tills de fått vacker ljus färg. Lägg i tomatbitar och paprikastrimlor. Tillsätt fräset med lök. Häll på vattnet. Låt sjuda under lock i 1 timme. Tillsätt gräddfil. Smaka av med salt. Låt få ett uppkok. Grytan blir lite grynig och ska så vara!

    Servera med potatis.

    Vill du ha fler så får du hojta. Åker dock bort över helgen senare idag.

  • musli

    Dillkött

    1½ kg lammkött utan ben (eller benfri kalvbog)
    1½ liter vatten + 1½ tsk salt, eller 1½ liter kalvbuljong
    1 morot
    den vita halvan av en purjolök
    10 vitpepparkorn
    (½ tsk dillfrön)
    (stjälkar från en knippa dill)
    salt efter smak

    Sås:
    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    5 - 6 dl av kokspadet
    1 - 2 tsk ättiksprit (12%)
    1 - 2 tsk strösocker
    vitpeppar ur kvarn
    (1 - 2 dl vispgrädde och 1 äggula)
    ca. 1 dl finhackad dill
    salt efter smak

    1. Skär köttet i 3 - 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller buljon i en annan kastrull.

    2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen.

    3. Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.

    4. Lägg i moroten, purjolökshalvan, kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 - 30 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.

    5. Lägg över köttet i en kastrull.

    6. Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5 - 6 dl av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Lägg i kötttet och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt ättika, socker, vitpeppar och dill. Om man vill kan man röra ut en äggula i 1 - 2 dl vispgrädde och röra ner i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av med lite salt och servera med kokt potatis.

    ÄKTA husmanskost!!!

  • musli

    Går det inte att ta bort benen? Mina recept går säkert att göra med bitar med ben i men det blir nog inte lika "lätt-ätet" om man ska äta runt ben.

Svar på tråden Lammgryta...?!