• Kavat

    Allergitråden!

    Mamsie, vi mår väl rätt ok just nu, men våren har varit sådär, men det är jag som varit värst. Upptäckt att jag är laktosintolerans och har glutenintolerans...

  • Kavat
    Alicia05sMamma skrev 2009-04-17 11:47:05 följande:
    Hej allihopa Har precis kommit hem från sjukhuset nu efter att ha varit där i lite över 2 timmar och pratat med både läkare och dietist. Har för första gången på väldigt länge fått bra information, kände först nu att de verkligen trodde oss, och att vi nu får bra hjälp. Nu ska A vara helt fri från vete i 6 veckor till att börja med. Har fått massor med produkter utskrivit på livsmedelshänvisning som dietisten skickade iväg direkt med posten. Efter att dom pratat med varandra och med mag och tarm specialisten så verkar dom nu helt överens om att alicia reagerar på vete. Dom tror nu att det oxå var det som orsakade den kraftiga anafylaktiska chocken i slutet av mars här. Fick oxå nya mediciner utskrivna för allergierna. Läkaren sa oxå att hon var mkt oroad över hennes sista mkt kraftiga allergiska reaktion. Så nu skulle vi hålla täta kontakter och träffar. Läkaren skulle oxå skriva ett läkar utlåtande och intyg om alicia och hennes allergier och reaktioner som vi ska skicka in till fk. Dietisten skulle oxå skriva kosthänvisningar som ska lämnas både till sodexo och till dagis. Hon skulle oxå skriva ut ngt form utav intyg till dagis som säger att de måste köpa in kalcium berikad rismjölk åt henne. Hon blev upprörd när vi berättade att hon bara får dricka vatten där. Så jag måste säga att för första gången på 8 månader så känner jag mig lugn med allt detta nu. Nu äntligen får vi rätt hjälp. Nu ska vi bara försöka landa i allt detta, och läsa igenom all information vi fått
    Härligt att höra att ni får hjälp nu!

    Jo, risdryck. Vi använder Carlshamns nu och det kan vara bra att veta att den tillverkas i samma maskiner som havre, men med ordentlig rengöring. Här funkar den och han är superkänslig mot havre!
    Ricedream har jag hört flera sädesslagsallergiker reagera på. De använder kornmalt i deras process. Står numera inget på paketen, men som sagt, vet flera barn som reagerar på den. Så se till att de får "rätt" sort som funkar för A på dagis.
  • Kavat
    JPL skrev 2009-04-18 11:39:46 följande:
    Nu har vi lagt sorbitol till den redan långa listan (det var alltså inte citronsyra som var problemet). Jag sitter och kollar igenom gamla trådar från ett helt annat forum *vink* så jag passar på att fråga Kajsa: Vad använder ni för tandkräm? Passar även på att kolla vad ni använder för kalciumtillskott? Mina söner gillar tuggtabletter men Calci tugg tål de inte. Finns det något annat? Eller hur får ni i dem hela tabletter? Jag funderade på Minalvit björnarna men barnens läkare påstår att många är allergiska mot just dem. Han har haft fel förr förstås... Jag tycker att innehållet är mycket bättre än i de flesta andra tuggtabletter. Men så behövs det många nallar på en dag, gånger två barn.
    Åh nej... Eller ja, pest eller kolera?
    Du vet väl att det finns i både Aerius (dock är tablettform ok) och Tavegyl och flera andra mediciner?
    Kalktabletter har vi slutat igen med här. Sonen dricker tillräckligt med berikad risdryck och dottern kämpar vi för att få i chokladhavredrycken. Får henne inte att dricka den rena havredrycken tyvärr.
    Jag reagerade ju förmodligen också på kalktabletterna så jag har inte vågat ge barnen på ett tag.
    Hade nalletabletterna ett dag, men de innehåller ju äpple bl.a och det tål hon ju heller inte.

    Tandkräm, jag fick Ica att ta in Urtekrams barntandkräm, vill du veta innehåll så hojta! Den enda jag hittat som är utan sorbitol.
    Den funkar och så floursköljer vi, och det funkar bättre och bättre. Började när hon var 3 år. Men köp inte den dyra för barn, den smakar skitmycket och starkt. Den vanliga (som också är lika mycket flour i som den till barn) är billigare och mer smaklös, smakar mer som vatten. Flourtabletter innehåller också sorbitol, så man har inte så mycket val.
  • Kavat
    Alicia05sMamma skrev 2009-04-18 23:35:40 följande:
    Alla ni här i tråden som har vete och annan spannmålsallergi eller vars barn har. Har ni fått denna info av er dietist ? Fick denna info på papper när vi var där igår. Förändringar för sverige: Nuvarande regler: Naturligt glutenfri: max 20 ppm* gluten, vetestärkelse och havre får inte ingå. Glutenfri: max 200 ppm* gluten, vetestärkelse får ingå, havre får inte ingå. Nya regler: Glutenfri: max 20 ppm*, vetestärkelse och havre får ingå. Mycket låg glutenhalt: max 100 ppm*, vetestärkelse och havre får ingå. * Under tiden 2009 till 2011 är både de nuvarande och nya benämningarna tillåtna. * Patienter som tidigare endast ätit produkter märkta "naturligt glutenfri" kan äta de produkter som enligt de nya reglerna är märkta "glutenfri". Gränsvärdet för gluteninnehåll är detsamma som det var för tidigare benämningen "naturligt glutenfri". Råvarans ursprung har ingen betydelse längre, utan det är enbart glutenhalten som är avgörande. Ingredienserna visar råvarorna. * Patienter som tidigare ätit produkter märkta "glutenfri" kan äta produkter märkta "glutenfri" eller "mycket låg glutenhalt". Dessa produkter innehåller samma eller lägre nivåer av gluten som tidigare märktes "glutenfri".
    Nej, inte från dietist, men läst det på flera ställen bla. hos celiakiförbundet.

    En varning dock. Jag tror inte varken jag eller sonen kommer kunna äta något av ovanstående. Jag reagerar som jag skrev för några dagar sedan på glukossirap och jag är "bara" glutenintolerant (dock hudceliaki) men sonen som reagerar på vete reagerar ju på mycket mindre än vad jag gör. Så jag misstänker att du i stort kan strunta i de där märkningarna, eller rättare sagt, jag tror inte att du i alla fall till en början kommer att kunna ge henne något av de sakerna utan du måste ge helt naturligt glutenfritt, som är särnär märkt. Sonen reagerar ju t.ex på majsmjöl som inte är särnär märkt.
    Jag reagerar även på havredryck som enligt tillverkare är helt glutenfritt och gjord på ren havre och jag är inte ens allergisk mot havre. Vilken jag tolkar som att det faktiskt finns lite lite lite gluten och därmed vete i havredryck.
    Sen kan ju jag vara superkänslig just nu, men oavsett så reagerar jag ju inte på särnärmärkta produkter.
  • Kavat
    Kavat skrev 2009-04-19 09:44:40 följande:
    Nej, inte från dietist, men läst det på flera ställen bla. hos celiakiförbundet. En varning dock. Jag tror inte varken jag eller sonen kommer kunna äta något av ovanstående. Jag reagerar som jag skrev för några dagar sedan på glukossirap och jag är "bara" glutenintolerant (dock hudceliaki) men sonen som reagerar på vete reagerar ju på mycket mindre än vad jag gör. Så jag misstänker att du i stort kan strunta i de där märkningarna, eller rättare sagt, jag tror inte att du i alla fall till en början kommer att kunna ge henne något av de sakerna utan du måste ge helt naturligt glutenfritt, som är särnär märkt. Sonen reagerar ju t.ex på majsmjöl som inte är särnär märkt. Jag reagerar även på havredryck som enligt tillverkare är helt glutenfritt och gjord på ren havre och jag är inte ens allergisk mot havre. Vilken jag tolkar som att det faktiskt finns lite lite lite gluten och därmed vete i havredryck. Sen kan ju jag vara superkänslig just nu, men oavsett så reagerar jag ju inte på särnärmärkta produkter.
    För att förtydliga, alltså att man måste läsa om det finns havre eller vete i produkten och även om det finns minimimalt med vetestärkelse så finns risk för reaktion. Med andra ord att man ändå inte enbart kan gå på märkningen.
  • Kavat
    Slippy skrev 2009-04-19 09:08:14 följande:
    Nån som vet om lapptest alltid är 100% säkert eller är det lika osäkert som pricktest?
    Inget test är hudra, det beror ju delvis på vilken sorts reaktion som skrer i kroppen, vilket test det visar på. Det verkar dock vanligare att lapptest visar på eksem och magproblem, som är sena reaktioner än övriga test. Speciellt sädesslag brukar det visa på.
    Men man får ju ingen siffra utan det är en beömning. På sonen var alla "lappar" mer eller mindre röda och det syntes reaktion, men läkaren bedömde ju bara allergi på två av dem som var solklara. Resten fick vi prova oss fram med. Men man kan ju helt klart få en fingerhänvisning om vad som kan vara fel.
  • Kavat

    Mama Law, en fundering. Tål W Sagolika soppors nyponsoppa eller blåbärsoppa ?
    Det är bara vatten, socker, nypon, mod.potatisstärkelse, citronsyra och c-vitamin i.

    Håller tummarna att ni snart får ert beslut - och lite pengar!

  • Kavat
    Jasusu skrev 2009-04-21 08:57:30 följande:
    Kavat. Det är väl du som kan en del om glukossirap och liknande? Kan du ge mig lite mer fakta? i vilka produkter hittar man detta? Hur vanligt är det med vete i? Plz överrös gärna med info
    Ja, jag har ju mailat runt en del och kollat. Har hittat glukossirap, stärkelsesirap, glukos eller stärkelse, i massor av saker, men det är ju rätt lätt att hitta när man ändå läser innehåll. Om det inte står att det är enbart potatis eller majs inom parentes så är det med största sannorlikhet vete eller till största delen vete.

    I de flesta fall kan de inte tala om vad det är i om man frågar dem, om det inte anges för de vet inte själva vad de har och kan vara blandat.
    De de säger ju på många ställen att det inte finns vete eller gluten kvar så att det är helt säkert, men men, riktigt så enkelt verkar det ju tyvärr inte vara. Jag testar ju lite på mig nu och troligtvis är det ju gluten jag inte tål men samtidigt så säger de ju att de är glutenfritt också.

    De saker som jag har hittat ovanstående är t.ex marmelad, godis, saft, läsk, skinka, kassler, grillad kyckling, kryddblandningar mm så det finns alltså lite varstans. Finns i fler produkter, men inte som min son kan äta ändå.
    Jag har ju själv försökt med Smarry-pinnar (ägg i), sett i Frestas mousser osv, men då är det ju annat i som sonen inte tål.

    Angånde godis, så ligger mailen från några godisproducenter i min blogg. Frågade endast om glukossirap/stärkelsen så listorna på produkterna kan alltså innehålla mjölk, ägg, nötter osv. Både Fazer och Cloetta säger att deras är ok ur veteprotein-synpunkt. Jag får återkomma framöver när jag testat lite. Men sen är det väl hur känslig man är. Sonen och jag verkar ju väldigt känsliga.
  • Kavat
    saffe skrev 2009-04-21 09:23:11 följande:
    Kavat skrev 2009-04-21 09:18:39 följande: Jag köpte Knorrs ekologiska kycklingbuljong igår, det stod bl.a stärkelse i innehållsförteckningen. Är det mest troligt att det är gjort på vete då eftersom det inte stod nåt inom parantes?
    Skulle gissa det, men maila och fråga. (och återkom med svaret. )
    Men som sagt det är ju inte säkert att de reagerar på det.
    Alla säger ju att de inte ska reagera om de inte är jätte känsliga så det beror ju på känslighet.
  • Kavat

    Anledningen till att det oftast är vete efter vad jag har hört är för att det är billigast.

Svar på tråden Allergitråden!