Här är receptet:
200g skalade räkor (500g med skal) funkar även med 200g rökt lax
1 dl hackad dill (funkar med torkad också)
200g färsk eller fryst spenat
1 liten rödlök
2 dl riven lagrad ost
250 g keso
3 ägg
salt
Tina spenat. (Grovhacka färsk spenat)
skala och hacka löken
bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet
(ost, spenat dill, lök och räkor/lax)
blanda keso, ägg och salt och häll på
Grädda pajen i mitten av ugnen i 40 minuter på 225°
Jag tycker att äggsmeten med keso är suverän.
Många ingredienser kan man laborera med lök/purjo, räkor/lax/rökt kött/salami
Dill kan ju bytas mot annan krydda men blir jättegott med räkor.
Traditionell:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g margarin
2 msk kallt vatten
mät upp mjöl och salt i en skål
lägg i kylskåpskallt margarin (skuret i kuber)
finfördela i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare
till en smulig massa
tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg
välj en pajform som är ca 25cm vid.
tryck ut ungefär hälften av degen i pajformen
forma resten av degen till en rulle och tryck fast den runt kanten.
tryck ihop fogen mellan botten och kant.
Nagga botten med en gaffel
Låt formen stå i kylen minst 30 minuter (i frys ca 10 minuter)
Värm under tiden ugnen till 225°
förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter
Gör iordning fyllningen ...
Man kan med fördel byta ut lite av vetemjölet till annat mjöl eller havregryn.
Jag tycker att satsen är i snålaste laget så gör gärna 1.5 sats.
Tacka SIRIVA för detta