• Happiest

    Tråd för oss immuniserade!

    yollis: Jag har förstått att det finns andra typer av immuniseringar än anti D. Säkert någon sådan din syster hade.

  • Happiest

    Fick du någon spruta efter op? Det borde du fått. Om inte så finns det väl en risk att du börjar bilda antikroppar vid en ev graviditet. Du kommer få ta ett blodprov när du blivit gravid och det visar om du bildar antikroppar el inte

  • Happiest

    Tror det är andra i tråden som kan svara bättre, men de verkar inte vara inloggade nu så jag svarar vad jag tror. Antikroppar bildas när blodet blandas tror jag... och har man fått en blodtransfusion så är det väl risk att blodet blandas, fast du borde ju fått rh- blod så jag vet inte riktigt... Men om sköterskan sa att det var lugn så borde det ju vara det tycker man.

  • Happiest

    Demon: Det låter ju helt fantastiskt. Hoppas hoppas att din teori stämmer för då stämmer det ju säkert med dina 0 antikroppar och det låter ju suveränt bra. Håll oss uppdaterade!

  • Happiest
    Sarahkka skrev 2009-07-13 20:28:13 följande:
    Hej tänkte joina tråden Jag har en fråga, jag har inte lyckats på barn än. Har två mf bakom mig och har svårt att bli gravid. Eftersom jagär Rh neg så undrar jag om det kan vara orsaken till att jag får mf. Är det ngn som vet om detkan ha ngt med det att göra? Att jag stöter bort fostren om de inte har samma blodgrupp som mig?
    Jag vet faktiskt inte men hittade detta som någon skrivit i något annat forum. Vet ju inte om det hon skriver stämmer el ej men...

    ---------------------------------------------------------
    Re: RH-negativ - ännu en sak att oroa sig över?

    Inläggav Maya08 28 aug 2008, 19:57


    Är inte själv RH-negativ, men jag känner flera som är det.
    Precis som övriga här har skrivit så ska man få en spruta om bebben visar sig vara RH-positiv och då ska det inte vara några som helst problem med nästa graviditet.
    En av tjejerna jag känner fick inte sin spruta (eller om hon fick den för sent...minns inte riktigt) och hon drabbades sedan av flertalet missfall pga att hon hade bildat antikroppar......hon fick gå till massor av läk innan hon fick hjälp och det tog flera år innan hon lyckades behålla ett foster (undrar om den bebisen hon väl födde sedan var negativ som hon...jag tror det) så se till att sprutan inte glöms bort bara! Då ska allt vara okej sedan!!!
    ------------------------------------------------------------------------------------------
  • Happiest

    Nässpray kan förhindra missfall


    Gravidmage200
    Olika Rh-faktor hos mor och barn kan leda till komplikationer.
    Foto: Andreas Lundberg
    Ny medicin hjälp för
    Rh-negativa kvinnor
    Snart finns nässprayen som kan förhindra missfall. Sprayen gör att Rh-negativa kvinnor slipper drabbas av missfall och att bebisen inte blir sjuk efter förlossningen.

    Det är när mamman är Rh-negativ och barnet Rh-positivt som mamman kan utveckla antikroppar mot fostrets blod – om deras blod blandas. Detta kallas immunisering, och sker normalt inte förrän vid förlossningen. Därför innebär den första graviditeten oftast inga problem för vare sig mamma eller barn.


    När kvinnan sedan blir gravid på nytt kan hon däremot ha utvecklat antikroppar mot det nya fostrets blod, något som kan leda till missfall. Även om graviditeten går bra kan barnet bli sjukt efter förlossningen. Ett nyfött barn som blivit immuniserat kan drabbas av gulsot som i värsta fall kan vara dödlig.


     


    Alla testas

    För att undvika detta brukar alla Rh-negativa kvinnor som föder ett Rh-positivt barn få en spruta med ett så kallat immunglobin kort efter förlossningen. Sprutan gör att kvinnan inte utvecklar antikroppar.


    Alla gravida som är Rh-negativa får också genomgå prover för att kontrollera om de är immuniserade.


    Om kvinnan skulle visa sig vara immuniserad görs ett fostervattensprov för att se om fostret är drabbat. Den enda boten om bebisen skulle visa sig vara immuniserad är blodtransfusioner, som i vissa fall kan göras redan i magen direkt i navelsträngen.


     


    Förhindrar missfall

    Men snart kan det alltså snart finnas en ny lösning i form av en lättanvänd nässpray. Sprayen, som utvecklats av brittiska forskare, fungerar som ett vaccin som stänger av den immunologiska reaktionen hos mamman. Det förhindrar alltså både missfall och sjukdom hos bebisen efter förlossningen.


    Forskarna ska nu göra en studie på människor innan nässprayen kan komma ut på marknaden.


    Var sjätte kvinna är Rh-negativ. Det är bara en bråkdel av dem, en halv procent eller mindre, som drabbas av immunisering efter sin första graviditet.


  • Happiest
    InHeaven skrev 2009-07-14 15:32:09 följande:
    hur rädd bör man vara som rh negativ att skaffa en 2a?
    Det är ju VÄLDIGT liten risk att det ska bli komplikationer om du fick sprutan efter första förlossningen. Så jag tycker absolut inte att du ska oroa dig. Skulle det mot all förmodan bli knas så går det ju att behandla. Så kör på ni tycker jag
Svar på tråden Tråd för oss immuniserade!