• Anonym (time care vård??)

    "time care" schemaläggning?? HJÄLP!Vården!

    Har en hemsk ångest över en sak!! HJÄLP MIG!

    Vi har ett vanligt 6 veckors schema på mitt jobb-äldreomsorgen.
    Så det är rullande samma rad 6 veckor o sen börjar det om samma rad 6 veckor-jag VET alltså redan nu hur jag kommer att jobba ett halvår fram tex!!
    all väl så långt! MEN HJÄLP MIG.

    Snart ska vi göra om vårt arbete o få "time care" man lägger alltså NYTT schema var 6e vecka alternativt var 8e eller så. Då vet jag alltså bara mitt schema några veckor fram o sen det som kommer efter det vet jag ju aldrig hur det blir.

    HUR fan gör man då -jag som har så mycket föräldradagar sparat o vill ta ut då o då-tex jular o för den delen när som helst??
    Sånt ska lämnas in MINST 2 månader i förväg -hur blir det då? För jag kommer ju aldrig veta säkert hur jag jobbar då??

    Plus att arbetsplatsen kommer att ha så att ALLA ska jobba en storhelg/år minst,Men jag som nu faktiskt har rätt att ta FL då-hur blir det för mig?
    Har ju faktiskt sparat dagar just FÖR att få vara med mina barn!! O FL har man ju rätt till?

    Kan tillägga att bara jag har småbarn o FL att ta ut-vi är ca 13 på arbplatsen.

    Detta ger mig ångest o jag mår faktiskt jättedåligt för detta.Jag kan inte fråga chefen-han vet ej eller kan ej förklara-har försökt!

    Snälla vad göra?

  • Svar på tråden "time care" schemaläggning?? HJÄLP!Vården!
  • mava

    Vi har så på mitt jobb och jag gör så när jag vet att jag vill vara ledig så tar jag fl dem dagarna, sen när schemat kommer & jag ser hur jag jobbar så väljer jag bort FL dom dagar jag är ledig tex.


    Stolt mamma till Edvin & Elina
  • Anonym

    Det kan ju vara så att det finns föräldrar som inte har några FL dagar att ta ut, som inte får vara hemma med sina barn.
    Jag förstår också att man står sig själv närmast, men om det är så att flera har barn och vill vara hemma med dem, så tycker jag det är helt rätt att man begär in eventuell FL i god tid. Det bästa är ju om de som verkligen vill jobba helger gör det, inte att man tvingar dem som inte är schemalagda att gå in och jobba för att någon annan ska vara FL. Då kan jag verkligen förstå om det blir sura miner i arbetslaget.


    Anonym skrev 2009-04-28 15:56:57 följande:
    Måste bara få göra ett inlägg!! När det gäller scema och arbetstider är man sig själv närmast! Jag förstår TS fullt ut för hon tänker på sina barn! Självklart skall det inte "gå ut över" dom som av en eller annan andledning inte har barn! Men precis som jag skrev innan så är det viktigt att ha ett väl fungerande grundschema att falla tillbaka på om det bli för mycket tjat eller konflikter vid schema läggningen! Just när det gäller stor helger så finns det dom som gärna jobbar för pengarnas skull, man kanske har barn som är hos sin mamma eller pappa över julen och då kanske man känner att man lika väl kan jobba, eller man skall resa bort och behöver verkligen vara ledig, man kanske har jobbat många storhelger ett år och värderar ledigheten högt, kanske finns det vikarier som läser som vill jobba under storhelger för då ger det lite extra pengar osv osv. Man kan göra så under semester perioden t.ex juni, juli och augusti att man bestämmer att då följer man grunschemat och byten är ej tillåtna! För att det förenklar semesterplaneringen och underlättar vikarie inskaffningen.
  • Anonym (time care vård??)

    visst-jag har alltid lagt in om FL långt i förväg-just för att kunna ta in vikarier! Vill inte alls vara taskig mot mina arbkamrater! Visst-de flesta har ju barn,även om barnen är allt mellan 10-40 år...Men jag har för'äldradar att ta,min rättighet-det hade ju DE med då de hade småbarn.Då mina dar är slut är det lika för mig som för alla....jag tar inte hänsyn till de!
    Jag måste ju hinna ta alla dar innan barnen är 8 år.

    Men det är just det där att lägga in om FL minst 2mån innan som jag inte fattar helt.För nu vet jag ju vilka dar jag ska söka-det vet man ju inte då man har timecare!??

  • Anonym (time care vård??)

    hittills har mina arbkamrater ställt upp på mig!! o jag visar de stor tacksamhet o ställer så klart upp för de flera gånger!

  • Anonym

    Själlvklart är det väldigt jobbigt att lägga in om FL dagar om du inte vet hur du skall jobba.
    Prata därför med din chef om ni inte kan ha som vi:
    Ett fungerande grund schema i botten!
    Utefter det väljer man om man vill göra t.ex byten, jobba några extra dagar en månad eller bara "vara snäll" och ställa upp.
    Har man ett grundschema att gå efter så är det upp till var och en att göra byten eller inte!
    INGEN KAN TVINGA DIG om ni har detta som en regel.

  • Anonym (time care vård??)

    tackar alla för svaren.
    Får på riktigt en klump imagen över detta-oro ...
    Sant.Gillar inte såna här förändringar!Mår dåligt..
    Men det är alltså ändå grundschemat som styr på nåt sätt-får tänka så då!!Utgå från det alltså.........
    Har hemskt mycket FPdar som jag ju inte alls vill ska låsas inne för att jag inte kommer kunna ta ut de.
    Har ju dessutom snålat med dar just för att kunna vara m mina småbarn typ jular mm.O det har mina arbkamrater kunnat göra med-då de hade småbarn-så det KAN jag inte riktigt ta hänsyn till.Även om jag så klart försöker att vi ska hjälpas åt.Man gör ju oftast det i ett fungerande arblag.

  • Angelica30

    På mitt gamla jobb hade vi också time care och det är verkligen guds gåva till personalen. Har alltid varit ledig födelsedagar, skolavslutningar och andra viktiga dagar.
    Vi har inte haft något grundschema alls.
    Vid tex jul och nyår får vi lägga säg ett 8 veckors schema, vi får då veta hur många stor helgs dagar vi ska jobba och vanliga helger+kvällar.
    Behöver du vara ledig så lägger du "veto" dagar, alt semester eller fl dagar, och lämnar in en ansökan.

    Nu har jag fast schema och det suger verkligen satan

  • Anonym (ssk)

    Det är såååå dåligt att alla med barn har "rätt" att ta ledigt storhelger! Varför ska vi utan barn straffas för det?? Jag kanske också vill vara ledig på jul och påsk med min familj? (Har sambo + bonusson).

    Vår chef har därför bestämt att storhelger delas lika på ALLA. Jobbar man hos oss , jobbar man också storhelgerna. Chefen skriver upp så att det blir rättvist. Ex. räknas julhelgen som en storhelg, nyår en annan. Nu är det inget tjafs på småbarnsmammorna!!

  • Anonym (funkar finfint!)

    Först och främst kan jag bara hålla med om att det är orättvist att man ska bli "straffad" för att man inte har barn och därmed tvingas jobba varenda storhelg. På mitt jobb har vi också time care vilket fungerar superbra. Det finns dessutom inte nån förälder som är ledig varenda storhelg, utan man får snällt se till att man jobbar någon av storhelgerna jul/nyår/påsk/midsommar. Har man valt ett yrke där det ingår jobb även på helger så är det nog bara att gilla läget oavsett om man har barn eller inte. Har själv inte barn än (väntar smått vilken sekund som helst) men jag kommer fortsätta som innan, dvs jobba någon av storhelgerna vart år.

    Ska tillägga att på min arbetsplats har vi inget grundschema att falla tillbaka på utan lägger nya scheman var 8:e vecka (ibland för två perioder över sommaren) och begära fl gör man på papper (2 månader innan) inför de dagar man vill vara ledig. Tycker att time care är super och den största fördelen är att kunna planera sin tid (vilket är superbra nu när man får barn dessutom!) och till och med vara ledig 4-5 dagar på raken utan att ta ut semesterdagar.

  • zazzoo

    men jösses, sök ledigt två månader i förväg! jobbar du så jobbar du, är du ledig kan du fortsätta spara dina kära föräldradagar.... inte svårare än så. folk har gjort hela tiden. i lands problem....

  • MajaVira
    zazzoo skrev 2015-08-03 20:34:51 följande:
    men jösses, sök ledigt två månader i förväg! jobbar du så jobbar du, är du ledig kan du fortsätta spara dina kära föräldradagar.... inte svårare än så. folk har gjort hela tiden. i lands problem....
    Grattis! Du har lyckats bumpa en sex år gammal tråd.
  • buffel

    just nu är det mesta ett frågetecken kring hur time care ska fungera på vår arbetsplats svaren på våra frågor har varit olika beronde på vem vi frågar; facket,närmaste chef,time care adm. Vi finns på ett demensboende vill man vara ledig 4-5 dagar som jag läste i ett inlägg så får man räkna med att i någon ände jobba 4-5 dagar det är svårt och inte helt lämpligt därför har vi visst schemaupplägg för att orka med. de dagar vi vill vara lediga byter vi med varandra eller tar semester.Positiv har jag svårt att vara när vi får till svar att vill vi vara säkra på våra lediga dagar får vi lägga sem; veto räcker ej det är bara ett förstärkt önskemål

  • lilnil5318

    Hej Anonym
    Vad jag vet måste man inte vara med i detta utan det är arbetsgivarens skyldighet att lägga ett grundschema till alla arbetstagare, sedan kan ju arbetsgivaren ge dig ett nytt schema var 6:e vecka också men det skall ju vara enligt lagar och avtal

  • Anonym (Liv)

    Timecare är helt värdelöst, finns kommuner som fått det men redan avsagt sig det. Man kan inte se hur kollegorna jobbar om man behöver veta det, man kan inte följa sin önskade ledighet och se om någon vikarie fått den (eller andras önskade ledighet man själv kanske velat ta). Fattar inte vad det var för fel på Besched vi hade innan. Dessutom strular timecare ALLTID och skall fixas så man inte kan lägga in något.

  • mammatill6

    Fast nån storhelg kanske du måste jobba.Reglerna är att man har rätt till 3 perioder föräldrarledigt per år. Det räcker ju inte för att täcka upp alla storhelger.

Svar på tråden "time care" schemaläggning?? HJÄLP!Vården!