Inlägg från: MammaBarnFamilj |Visa alla inlägg
  • MammaBarnFamilj

    Problem med föräldrapenningen

    Nej det gäller från man har barnet i sin vård och de ska godkänna att föräldrarna uppger vilken dag det är, enligt lagen. Man ska alltså inte behöva bifoga massa intyg ex från organisationen som de säger sig vilja ha av mig.

    Det jag nu undrar är: Den som ska följa med mig under resan (min systerson) vill ha de tio "pappadagarn" och på kursen sa de man ska sms:a TIODAGAR + personnummer till ett specifikt nummer. Men hur vet de vem han tillhör? Ska jag uppge hans personnummer och namn via telefon eller hur går det till? Kan han sms:a när vi åker och jag lämnar in alla papper?

    Det är oerhört olika vem man talar med på fsk. Den första jag pratade med sa att jag måste ha barnets personnummer klart hemma i sverige innan några pengar kan utbetalas och när jag skulle ringa igen och upplysa om att hon har fel var det en annan som svarade som kunde precis alla regler perfekt och tyckte det var märkligt att vissa medarbetare kan så lite om detta. Hon sa bara "lämna alla papper när du får resebesked så kan vi sätta detta i rullning, så du har pengar strax efter ni kommer hem". Det kändes skönt med ngn som kunde sin sak.

  • MammaBarnFamilj

    Det tillfälliga personnumret skrev de som anmälningsdag på mig, och det är tydligen ok att göra så. Dvs den dag du anmäler att du vill kunna begära föräldrapeng skriver de som barnets tillfälliga personnummer. Jag försökte ändra det vid andra tillfället jag ringde för jag såg att hon skrivit det datumet på "begäran om föräldrapenning", men den andra sa att det var ok att göra så.

  • MammaBarnFamilj

    De ska inte ens kunna begära ett intyg när man får barnet i sin vård, utan ska gå efter vad jag som förälder muntligt uppger. Jag hörde med organisationen om det och de sa att det räcker med vad jag säger. Om jag dagen innan jag åker uppger att om två dagar har jag mitt barn, och befinenr mig i vietnam ska de kunna börja betala ut pengar när jag är i landet. När man är hemma kan ju organisationen i värsta fall kunna bekräfta detta. Utredaren vet ju ingenting om när jag får barnet i min vård....

    Hon på fsk sa att ordna intyg om du kan, annars går vi eftre vad du uppger.

  • MammaBarnFamilj

    Det jag menar är att om det är någon som ska uppge vilken dag jag får barnet i min vård är det väl organisationen......? Det är ju ändå jag eller organisationen som uppger denna info för utredaren (när det är dags att åka och när man kommit hem), och inte utredaren som ska behöva sitta med liknande intyg.

  • MammaBarnFamilj

    Ja jag känner mig trött över allt de sagt redan nu innan jag åkt iväg! Jag hoppas att allt ordnas till det bästa. Måste jag bestyrka får jag väl be min utredare om ett sådant. Annars har man ju faktiskt inrese och utresebiljett och visa upp. Varför man nu skulle vilja begära föräldrapenning för tidigt är bortom mitt förstånd Man vill ju ha så mkt tid som möjligt med sitt barn.

  • MammaBarnFamilj

    Hon på fsk sa ngt om att de kan kolla upp vilket datum man rest iväg. Men GÖR det då tänkte jag, så skulle allt underlättas för mig! Man brukar i Vietnam få sitt barn inom ngr dagar när man landat där, så om det diffar en eller två dagar kan väl inte vara hela världen.

  • MammaBarnFamilj

    Paprikan Precis så är det, det gäller att få tag i rätt person vid rätt tillfälle.

    Jag förbereder för fullt för, har skickat in samtycke och inkomstuppgifter, samt ska inkomma med "begäran om föräldrapenning" dagarna innan jag åker. Vissa tycker jag är extrem som ordnar allt så tidigt, men jag har en tjej på jobbet som nyss fick barn och vet hur mycket de kan strula även när det gäller graviditet, havandeskapspenning mm.

Svar på tråden Problem med föräldrapenningen