• Paprikan

    Problem med föräldrapenningen

    Hej!

    Är det någon som har haft problem med att få ut föräldrapenningen vid adoption? Försäkringskassan hävdar att vi inte kan få ersättning fören adoptionen gått igenom i tingsrätten. Det kan ju ta flera månader...

    Tacksam för mer information om vad som gäller!

    Paprikan

  • Svar på tråden Problem med föräldrapenningen
  • Cerdrica

    Ge er inte! Ni ska kunna få på barnets tillfälliga personnummer, från den dagen ni fick det i er vård. Ring och ligg på och fråga vilka "bevis" de vill ha. Vår handläggare var skitlarvig, ville ha in ALLA papper, även de på kinesiska så vi scannade och mailade och fick dem sen att betala ut fast de hade missat månadens utbetalningsomgång.

  • Marie IE B

    Vi frågade specifikt om detta när vi var på FK's infoträff för blivande föräldrar och fick till svar att något personnummer inte behövs, det funkar som för nyfödda barn och det är att direkt efter födseln fås ett tillfälligt nummer som används.

  • Camarogirl
    Paprikan skrev 2009-05-04 17:55:33 följande:
    Hej!Är det någon som har haft problem med att få ut föräldrapenningen vid adoption? Försäkringskassan hävdar att vi inte kan få ersättning fören adoptionen gått igenom i tingsrätten. Det kan ju ta flera månader... Tacksam för mer information om vad som gäller!Paprikan
    Hoppas jag verkligen inte stämmer, eftersom vår adoption inte kommer gå igenom förrän vi haft barnet minst nio månader som "fosterbarn"... (Slovakiens regler)
  • MammaBarnFamilj

    Nej det gäller från man har barnet i sin vård och de ska godkänna att föräldrarna uppger vilken dag det är, enligt lagen. Man ska alltså inte behöva bifoga massa intyg ex från organisationen som de säger sig vilja ha av mig.

    Det jag nu undrar är: Den som ska följa med mig under resan (min systerson) vill ha de tio "pappadagarn" och på kursen sa de man ska sms:a TIODAGAR + personnummer till ett specifikt nummer. Men hur vet de vem han tillhör? Ska jag uppge hans personnummer och namn via telefon eller hur går det till? Kan han sms:a när vi åker och jag lämnar in alla papper?

    Det är oerhört olika vem man talar med på fsk. Den första jag pratade med sa att jag måste ha barnets personnummer klart hemma i sverige innan några pengar kan utbetalas och när jag skulle ringa igen och upplysa om att hon har fel var det en annan som svarade som kunde precis alla regler perfekt och tyckte det var märkligt att vissa medarbetare kan så lite om detta. Hon sa bara "lämna alla papper när du får resebesked så kan vi sätta detta i rullning, så du har pengar strax efter ni kommer hem". Det kändes skönt med ngn som kunde sin sak.

  • MammaBarnFamilj

    Det tillfälliga personnumret skrev de som anmälningsdag på mig, och det är tydligen ok att göra så. Dvs den dag du anmäler att du vill kunna begära föräldrapeng skriver de som barnets tillfälliga personnummer. Jag försökte ändra det vid andra tillfället jag ringde för jag såg att hon skrivit det datumet på "begäran om föräldrapenning", men den andra sa att det var ok att göra så.

  • AnnaKarin10

    Efter att läst ACs Att adoptera, blir jag lite tveksam. Det står undre rubriken Regler om barnbidrag drabbar adoptivfamiljer:

    Samma problem med barnbidraget gäller också för det barn man reser utomlands för att adoptera. Det nya barnet kan inte få barnbidrag utbetalt förrän det har de fyra sista siffrorna. Har man varit utomlands kortare tid än sex månader, får man barnbidrag retroaktivt från första dagen man har barnet i sin vård.

    Verkar som om reglerna har ändrats....

  • Gnista

    Det här ämnet är ju bara så irriterande! Så himla få barn adopteras det inte till Sverige varje år. Borde inte Försäkringskassan ha rutiner för detta?

    Skulle man kanske kunna försöka få ihop någon skrivelse någonsstans (vart??) gällande detta, så att bra rutiner skapas? Är det någon som vet varför det behöver vara så här pass krångligt och svårt för handläggarna? Borde det inte vara precis samma som för biobarn, alltså att ett tillfälligt personnummer och dagen då man fått barnet (i sin vård) är det som behövs?

  • Sally

    TS, det stämmer int alls. VI fick föräldrarpenning månaden efter vi hämtat vår son (från Thailand - han var fosterbarn i ännu längre!). Skrämmande vilken okunskap finns hos dem!

  • Gnista

    AnnaKarin10: Läste ditt inlägg först nu. Vi behövde bara tillfälligt personnummer. Detta var knappt två år sedan. Kanske har alltså regelverket ändrats sedan dess?

  • Ethi

    Fast de sista fyra siffrorna går ju snabbt att få! På någon vecka bara har ni dem, och det har inget med tingsrätten att göra. Om ni nu vill vänta på dem.

    Det är väl mer regel än undantag att man får problem med försäkringskassan... Det är otroligt irriterande. Det de egentligen bara behöver är barnets tillfälliga (födelsedatum + tillfälliga fyra siffror, precis som när ett barn föds i Sverige) personnummer och ett intyg från er hemutredare vilken dag ni fick barnet i er vård. Skicka INGENTING annat, för andra papper ska de INTE ha!

    Lycka till! Man kan få behöva tala med tio stycken innan det löser sig... Om det ens löser sig då. I värsta fall får ni be om att få prata med en handläggare (den ringer isf upp någon dag senare), för de man pratar med på telefon har egentligen inga befogenheter när det strular.

Svar på tråden Problem med föräldrapenningen