• Joico

    BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!

    Jag skulle nog säga at man ska räkna med ryggstödet.. nackstödet är ju inte särskilt stabilt om det sticker ovanför ryggstödet (för det är väl så det funkar?)

    Det där med att huvudet ramlar framåt förstår jag faktiskt inte riktigt... lilla H sov jättebra i duoflexen sist jag hade henne. Men det kanske beror hu hur barn sover lägger in en bild på hur det såg ut strax..


    cicci85 skrev 2009-08-19 12:46:15 följande:
    Tinis77: jag valde mellan dem och köpte en duoflex vilket jag ångrar! Har funderat på att sälja den och köpa en hi-way istället. Men just nu har jag den till storkillen och han sitter faktiskt bra i den, men den är väl snart urvuxen... Den tar upp mycket plats när man har den i bak! kan knappt sitta i framsätet... men i fram står den bra och ger mycket benutrymme! Huvudet ramlar ner på båda barnen när de somnar. Bälteshöjden är krånglig att ändra om man jämför med britax. Och min duoflex gick ju dessutom sönder efter bara ett halvår! En knapp på bygeln lossnade så jag fick en ny stol!Ska man räkna huvudet 1/3 över nackstödet eller på stolens ryggstöd innan den är urvuxen?
  • Joico

    Ah ok jag har lagt in en bild nu iaf..

    Fast Cosmicen är ju godkänd till 25kg i baksätet nu? Jag håller klart med om att kombistolar är fruktansvärt onödigt, men bakåtvända är dom ju ändå bra...


    Finesse skrev 2009-08-19 13:03:56 följande:
    ok.. jag vet ju bara vad min svåger har sagt.. dom hade stolen i ett halvår ungefär sen blev dom less å köpte en ny.. en hi-way.. nu har dom duoflexen i den andra bilen så dom använder inte den lika mkt.. sen är jag ju emot akta just för att det är en kombistol (förstår inte alls varför dom ens måste göras) och att den bara är upptill 18 kg..
  • Joico

    Nepp det har dom inte.. alla är till 25kg förutom Isofixen

    Många verkar ju vända kombistolarna faktistk, så det är nog rätt i att barn skulle åka bakåtvänt längre om kombistolarna inte fanns och just 15kg-gränsen tycker jag också är lite farlig..


    Finesse skrev 2009-08-19 13:07:51 följande:
    Jo nu ja.. det är oxå lite av en förvirrning Men Duoflexen är ju fortfarande bara till 18 kg.. har Britax nån som bara är till 18 kg? Förutom isofix stolen?Och skulle det inte göras kombistolar så skulle fler föräldrar inte vända barnen tror jag.. då skulle dom ju vara tvungen att ha en bältestol och kanske väntar med det tills barnet är redo att sitta framåtvänd. Men britax gör ju oxå kombistolar så jag är emot alla sånna
  • Joico

    Ja visst om bilen har korta bälten så finns alternatv bältesdragning - dock olika sätt beroende på om stolen sitter i framsätet eller baksätet. Var är stolen placerad?

    emma enhörning skrev 2009-08-19 13:41:28 följande:


    Hej! Jag måste bara kolla med dig, som verkar kunna det mesta om bilsäkerhet för barn, om bältesdragningen i two way:en. I bruksanvisningen tolkar jag det som att man kan dra bilens bälte på två olika sätt beroende på bilbältets längd. Så som du gjort på bilden "tvillingarna åker bil" (eller liknande) skulle vara om man hade korta bälten i bilen. Stämmer det eller har jag feltolkat? Är du med på vad jag menar?
  • Joico

    Kanske.. nackstödet är borttaget på hennes stol


    Finesse skrev 2009-08-19 13:57:20 följande:
    men kan det vara nån skillnad om den har nackstöd.. lilla H:s stol hade ju inte det..
  • Joico

    Precis, ena sättet är för "långa" bälten och de andra för bälten som inte riktigt räcker till i framsätet gör man på ett annat sätt med korta bälten..

    emma enhörning skrev 2009-08-19 14:21:24 följande:


    Vi har vår i baksätet men har dragit bältet ner, under stolen, upp, klick (jämför med dig som har dragit upp, över stolen, ner klick)!Kollade i bruksanvisningen nu och vi har gjort rätt båda två!
  • Joico

    Du menar Duologic? Jag gillar den inte... maxvikten är på 18kg, den ser ut att ta otroligt mycket plats i bilen och ser även ut att bli trång snabbt. Men - jag har ingen erfarenhet alls av den så jag ska egentligen knipa


    Lalalong skrev 2009-08-19 22:17:09 följande:
    Nu frågar jag experterna Vi har en Akta cosmic comfort (eller är det xtp...jaja, en sån i alla fall). Till vår stora tjej. Vi har "turen" att hon är väldigt liten så hon kommer kunna sitta i den till hon är i alla fall 5 år... hoppas på 6!Nu ska vi ha en liten bebis och funderar nu på stolar. Jag har kikat på den där stolen från akta som man kan ha från bebis till det är dags för bältesstol. Man monterar stolen och sen kan man lyfta ur ett babyskydd ur den. Vet ni vilken jag menar?Jag tycker det låter som ett ganska ekonomiskt alternativ eftersom priset är som en stol nr 2, men det är alltså babyskydd också. Det jag funderar på är hur den fungerar när barnen är större. Vi vet ju inte om vi får ett sånt litet och nätt barn till. Denna blir kanske en riktig klump Hur stor är den stolen? Kan barnen sitta i den till MINST 4 år om de är så där "normalstora"?
  • Joico

    Nya Cosmic med S på slutet (Cosmic S) är godkänd till 25kg även i baksätet.. Cosmic S kom nu -09, de "äldre" gäller 18kg-gränsen på.

    Tänk på att man bör byta till bilbarnstol så fort barnet kan sitta


    Lalalong skrev 2009-08-19 22:40:13 följande:
    Okej... Ja, alltså det är ju grymt svårt. Maxvikten på Cosmic är väl också 18 kg och ja, till vår dotter räcker det som sagt väldigt länge. Hon är 3 år och väger 11 kg, så jag tror inte det blir några problem. Men det är ju det man inte vet med nästa barn och om man ska byta stol till en med 25 kg för att 18 kgs gränsen passeras... ja då var det ju plötsligt inte så ekonomiskt med en duologic längre. Får kanske tänka om... Men i så fall har jag lite tid på mig för då är det ju sisådär 9 mån i ett babyskydd först och det känns mycket lättare att välja på något vis.
  • Joico

    Bebisen/barnet måste ju också ha uppnåt viktgräsen för bilbarnstolen, om det inte är 0kg.
    Bilbarnstolen har en annan vinkel jämfört med babyskyddet. En vinkel som är skonsammare mot nacken vid en krock. Men det rekommenderas att bebisar först sitter i babyskydd trots att det finns bilbarnstolar från födseln

    Ronjas mamma skrev 2009-08-19 22:56:35 följande:


    Varför ska man byta från babyskyddet när de kan sitta??Har alltid fått att veta det var upp till 9 kg eller tills de växer över kanten..Nu bor vi i Danmark vet inte om rekomendationerna är annorlunda..Vår dotter kunde sitta redan som 6 månader men var så liten till storleken att hun inte kunde spännas fast i en bilbarnstol. Hi-wayen som vi köpte idag är inställd på det innersta och nu är hun 14 månader..
  • Joico

    Jaja, nej jag skrev att man "bör" men det är ju ingen undergång om man inte gör det.. Men som thecarseatlady säger så är det inte osäkert att använda ett babyskydd längre (sålänge huvudet inte sticker ovanför kanten eller vikten är överskriden) men bilbarnstol är kanske att föredra

    Ronjas mamma skrev 2009-08-19 23:21:58 följande:


    Tack blev helt ledssen över tanken på att ha haft babyskyddet i 14 månader och hade till och med övervägt att ha det längre om vi inte haft turen att hitta stolen du rekomenderade idag.
  • Joico

    Måste bara få kommentera o säga att jag skrev att "den ser ut att ta mkt plats" inte ATT den gör det


    Finesse skrev 2009-08-20 00:10:36 följande:
    Ang Duologicen så tycker jag att det är en rätt bra stol Iaf om man köper 2:an så att man kan ha babyskyddet utan bas i bilen.Men man måste tänka på att kanske måste man köpa en stol till iaf barnet blir tyngre än 18 kg eller får långa ben. Det bästa med den är att den har isofix fästen så monteringen ska inte kunna bli fel.. orange = fel och grön = rätt Den tar inte alls stor plats i bilen som Annnan skrev.. den tar iaf mkt mindre plats än Hi-wayen.. men då är benutrymmet inte det bästa som sagt.. Till en bebis funkar det ju. Vi använde aldrig vår stol till läge 3 så jag vet inte riktigt om benutrymmet blev bättre.Jag skulle bara använda stolen i baksätet.. dels för att den har isofix och dels för att den har nackskydd som skymmer ena backspegeln.Just det.. köper man en Duologic direkt från början tycker jag inte det är ett dåligt köp.. men köper man den som "andra stol" så är det det..
  • Joico

    Stolen måste stödja mot båda ryggstöd! Annars blir inte monteringen stabil nog


    Miss Lau skrev 2009-08-20 11:10:04 följande:
    En dum fråga, men om man har en Two-way i mitten bak måste den luta mot båda framstolarna eller går det att montera den så att den lutar enbart mot den ena stolen (dvs att förarstolen är lite längre fram)?
  • Joico

    En stol med stödben är ju att rekommendera iaf


    Miss Lau skrev 2009-08-20 11:50:53 följande:
    Jag anade att det var så. Synd för oss men vi får leta vidare efter den perfekta stolen
  • Joico

    Akta Cosmic S?


    Miss Lau skrev 2009-08-20 11:56:46 följande:
    Jo jag vet men det finns inte någon som passar speciellt bra. Men vi kan fortsätta som i dagsläget och ha sonen i framsätet, det går ju det också
Svar på tråden BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!