Inlägg från: pelagonia |Visa alla inlägg
  • pelagonia

    Porterstek ?

    Hur gör man ? Kan man använda kalvrostbiff ? Kan någon binda upp köttet ?


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • Svar på tråden Porterstek ?
  • pelagonia

    Tacl Vad brukar du severa till ? Passar klyftpotatis ?


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia

    En fråga

    Tror du man kan göra denna stek typ två timmar innan ? Gästerna kommer kl 17 och då hade det varit bra at bara typ göra såsen, potatis.

    Vilka grönsaker passar till ?


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    bustösen skrev 2009-05-25 11:00:31 följande:
    kokta morötter tycker jag är gott till, och svartvinbärsgele
    kan man hasådana färdiga mörötter/ärter i glasburk och bara värma ?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    Heavenlyfaith skrev 2009-05-25 08:21:39 följande:
    Du kan med stor fördel använda kalvrostbiff! Porterstek är ju alldeles underbar rätt o kalven blir väldigt mör o fin. Har du inget recept så kistrar jag in ett som jag alltid använder mig utav. 1,25 - 1,5 kg benfritt nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff) 1 flaska 33 cl porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer) ½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft 3/4 dl äkta soya 7 torkade enbär 7 hela svartpepparkorn 2 tsk timjan 2 gula lökar (som du skivar) 3 köttbuljongtärningar eller motsvarande flytande buljong, ca 4,5 msk 2 dl silat spad 0,75 dl matlagninggrädde ½ dl vatten 1 msk soya 2 tsk idealmjöl (eller vetemjöl, men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar) Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soya, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet. Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter. Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter. Personligen så serverar jag alltid köttet i såsen för att det inte ska kallna o bli lite torrt (fast porterköttet är sällan eller aldrig torrt) Viktigt är att köttet får ligga trångt o att inte ta upp det försent utan hellre för tidigt. Jag brukar plocka upp köttet o linda in det i folie redan vid 65 grader så får det efter-tillagas där i en stund.
    Vi blir 6 vuxna..hur mycket kött kan man behöva ?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    Jess87 skrev 2009-05-25 11:10:20 följande:
    Har fått detta recept av min farmor och rekomenderar de STARKT!! Har provat många sorter men den här slår alla rekord.. Ingridienser: (4-6p) 1 kg fransyska eller annat nötkött 1 flaska porter eller öl 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft 1 dl soya 2 vitlöksklyftor 2 st köttbuljongtärningar 5 st hel svartpeppar ½ tsk timjan 6 st enbär Sås: 8 dl silad sky från köttet 2 dl grädde 5 msk vetemjöl Så gör du: Blanda porter, saft, soja, vitlök, buljongtärningar och kryddor i en stor gryta. Lägg i köttet och koka upp och låt koka ca 2 tim eller tills det är mört. Späd under kokningen med vatten så att köttet hela tiden är täckt med vätska. Ta upp köttet och låt det vila i folie. Sila skyn och häll tillbaka de i grytan. Viska ihop mjöl och grädde. Rör ner redningen i skyn och koka upp. Smaka ev. av såsen med salt och peppar. Skäör köttet i skivor eller bitar och lägg tillbaka det i grytan. Servera med ris eller kokt potatis och gärna en grönsallad! Fast jag brukar ej följa receptet helt.. jag brukar dela köttet innan jag kokar upp, och brukar ej ta upp köttet och sila såsen.. sen brukar jag ha i lite morötter också! =) Och personligen tycker jag att det är godast med ris till. Men absolut ett recept att rekommendera!!!
    Kan man ha majzena istället för mjöl ?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia

    Vi blir 6 personer.
    Hur mycket krymper köttet ? Hur mycket kg skall jag tillaga ? 1.5 eller 2 kg ?


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia

    Tror ni dte funkar att göra steken vid 12 på dagen och sedan låta den ligga i spadet ?
    Gästerna kommer vid 17 och då gör jag såsen


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    Heavenlyfaith skrev 2009-06-04 23:02:13 följande:
    Ja, det går bra så länge inte skyn är varm o låter köttet tillagas ännu längre... då blir det torrt. Det går annars bra o linda in köttet i folie o in i kylen o även göra såsen på dan. Sen kan du med fördel värma köttet uppskivat o såsen före servering. Som tillbehör tycker jag att det är godast med en riktigt krämig potatisgratäng o svart vinbärs-gele. Kokta morötter, kokt majs, kokt harit coverts samt en mumsig sallad på färsk spenat, cocktailtomater, paprika, rödlök o krutonger.
    Tack för dit svar.

    Men när steken är klar så kan man lägga den i folie som du nämnde..men den tillagas inte där ?
    Då kan man nästan göra det dagen innan om man kan lägga i kylen. Men hur värmer du sedan upp köttet igen ? Alltså utan att det blir torrt ? Ugn/micro?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    Heavenlyfaith skrev 2009-06-05 10:36:29 följande:
    Jo du kan göra det dagen innan men tiden gör så klart att köttet urvattnas o får det lite torrare. När köttet är klart (det vill säga vid 70 gr o köttet är mört, mjukt att trycka på) så tar du upp det på en skär bräda. Skiva det direkt o låt det svalma innan du lägger det i folie (det hindrar köttet att fortsätta tillagas). När du värmer köttet så värm skivorna i såsen, då blir det garanterat inte torrt. Lycka till
    Tack.

    Om man inte värmer i såsen..kan man värma det i ugnen under folie ?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    Heavenlyfaith skrev 2009-06-05 10:36:29 följande:
    Jo du kan göra det dagen innan men tiden gör så klart att köttet urvattnas o får det lite torrare. När köttet är klart (det vill säga vid 70 gr o köttet är mört, mjukt att trycka på) så tar du upp det på en skär bräda. Skiva det direkt o låt det svalma innan du lägger det i folie (det hindrar köttet att fortsätta tillagas). När du värmer köttet så värm skivorna i såsen, då blir det garanterat inte torrt. Lycka till
    Ok..men behåller köttet fuktigeheten trots att man skär upp det direkt ?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    Heavenlyfaith skrev 2009-06-05 23:53:41 följande:
    Ska du nu inte lägga det i såsen o värma det så så finns ingen anledning att skiva upp det förrän senare.
    Nä jag tänker inte lägga det i såsen utan ha såsen brevid.
    Viktor 070103 & Theodor 090331
Svar på tråden Porterstek ?