Inlägg från: solida |Visa alla inlägg
  • solida

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Ha ha, jag tycker det är skrattretande med folk som vet så otroligt lite om förskolor och vad de kan ge ett barn.
    Föräldrarna kan och ska ge barnen mycket, förskolan kan ge andra saker och komplettera hemmet med t ex socialt samspel, en miljö formad helt efter barnen och ett ställe där man kan utforska, upptäcka och uppleva saker tillsammans med kompetenta pedagoger men framför allt tillsammans med de andra barnen. Det finns ingen som ger barnen det samspelet som andra barn på samma mognadsnivå kan ge. INGEN. Inte pedagoger, inte psykologer, inte äldre eller yngre syskon, inte föräldrar.

    Jag VALDE att vår son skulle börja på förskolan vid ett års ålder (japp, jag valde och sambon fick bara acceptera) därför att en bra förskola berikar även det lilla barnets liv och kan skänka mycket glädje även till en ettåring. Hade inget med att jag är otrygg som förälder att göra. Jag är förskolepedagog och ville att min son skulle få det som ettåringarna jag har jobbat med får varenda dag. Den glädje jag ser hos barnen när de ser varandra och upptäckt en ny vänskap, en ny gemensam upptäckt och reflektion, den går inte att köpa för pengar. Den går inte att skapa eller hitta på. De ÄR verkligen glada och otroligt nöjda med att vara hos oss tillsammans.

  • solida

    7barns mamman skrev 2009-06-01 14:02:55 följande:


    alla ser olika på detta,så är det bara.inget att göra åt.men att en ettåring går långa dagar på dagis kan inte vara bra.jag personligen tycker det är vansinne.varför skaffa barn om man lämnar vid ,säg kl 7.och hämtar vid fem? sen hem,laga mat,äta,bada,läsa saga och sova.det är över mitt förstånd.klart man är en pigg alert morsa då,den lilla tiden.men smaken är som baken....
    Jag skulle inte heller vilja lämna min son vid 7 på morgonen, hämta vid fem och så hem och gå och lägga sig.

    Men det är ju inte så att man väljer mellan heltid på förskolan eller inte börja i förskolan alls. Min son gick ungefär mellan 9-15 och en dag ledigt i veckan det första året på förskolan. Nu går han mellan 8.30-15.30 varje dag (nu är han 2,5 år).

    Detta är snarare en anledning att börja tidigt, för då har man kanske kvar föräldradagar vilket betyder att man kan korta ner dagarna eller ha nån dag ledigt varje vecka den första tiden. Tycker att det är bra om barnet kan få en lugn start på förskolan oavsett ålder.

    Vissa barn fixar inte långa dagar, det gäller både stora och små. Vissa mår jättebra av att vara på förskolan hela dagar. Det är ofta föräldrarna som mår dåligt av att de missar så mycket.
  • solida
    bondi skrev 2009-06-02 21:20:00 följande:
    Så om det är ännu sämre (i mina ögon sett) på andra ställen så blir resultatet att vi har det bra här? I Tyskland börjar barnen som tidigast på dagis när de är 3 år? Att lämna en månaders-bebis till dagis är faktiskt helt sjukt i mina ögon, fruktansvärt fel o horribelt. Jo jag vet att en 1åring förstår mkt, jag har väldigt aktiva o tidiga barn.. 2 av 3 (flickor tenderar att vara tidiga i många fall?) Vad jag menade var att en 1åring inte förstår vad den gör på dagis, varför den blir lämnad där osv. Mentalt brott tycker JAG. Det är en enorm skillnad på barnpassning, vilket inte sker var dag o många timmar. En sak som jag funderar på är... Många skriver "det blir människor av de som skolas in i det elr det landet när dom är 3 mån" o likn... Givetvis blir det människor av dom med? MEN...Var kommer föräldrarnas "ofrivilliga känslor" dvs instinkter av att vilja skydda, lära o vara med barnet in ngnstans? Vad jag menar är, jag kunde valt att skola in barnet vid 1 år, för givetvis skulle det bli MÄNNISKA av min ögonsten ändå, skulle tom kunna skaffat nanny i spädbarnsåren, men... Är målet bara att det ska bli människa av barnet? Vad sägs om nuet? Jag kan bara förklara hur jag fungerar här... Om jag haft min 1åring på dagis som är ett väldigt litet barn, (även om ni är många som vill påskina att den förstår enorma mängder o är på gränsen till vuxen..) hade jag, o jag hade inte kunnat koppla bort det liksom, som jag tidigare skrev, ofrivilligt... tänkt hela tiden på hur den har det osv. Får den uppmärksamheten den behöver? Hur många hinner knuffas, vara elaka osv? (För det händer hela tiden på dagis, en omöjlighet för personalen att hinna se allt som händer hela tiden), är ngn där o kramar honom/henne när den blir riktigt ledsen? (o även om ngn gör det finns det inga känslor i det vilket jag är övertygad om att barnet känner..) Ja det finns en rad olika saker jag hade tänkt på o som mamma vill man ju att barnet ska ha det bra NU. Inte bara ha roligt som alla pratar om, det är ju inte bara roligt hela tiden på dagis. Inte hemma heller, men här finns då jag, min man elr ngn annan favorit som älskar mina barn. Detta förvånar mig att många inte tar upp? För visst känner alla så? Elr är det mer elr mindre? Blir lite osäker. Jag är fullt medveten om att det hör till att få knuffar o slag.. MEN.. Jag tycker inte att det är ngt som ska introduserar i en 1årings liv utan att ngn är där o rättar till o gör rättvisa. Jag VET att det inte sker på dagis. Det säger sig självt med alla barn... Har sett det oändligt många ggr.. på olika dagis.. En pojke kör på en annan mindre pojke o denne blir ledsen men vågar knappt gråta utan bara står tyst till ngn pedagog alldeles för sent, för att säga öht, kommer o frågar hur det är fatt.. Undrar ni inte hur det i en så litet barns värld känns att vara ledsen utan att riktigt kunna få den tröst man behöver o bli lite "piskad" av de större barnen, om så även bara året större, när ingen ser?
    Vet du? Jag tycker precis som du, fast tvärtom - så att säga.
    jag tycker också att det är helmysko att så många människor säger att: "Jag gjorde det och det när jag var liten (ex var hemma tills jag började skolan, började på dagis vid tre månaders ålder, gick hos dagmamma, blev lämnad själv hemma, blev slagen etc etc) och jag blev ju en normal person." Jag har alltid funderat på varför ingen bryr sig om NUET. Jag vill att alla barn ska få det bästa varje dag, hela dagen. de ska alltid känna att de mår bra, är trygga och får den tid och den närhet de behöver. De ska också få tillgång till en bra och utvecklande miljö, stimulerande samspel med jämnåriga barn och medforskande vuxna som finns där hela tiden i deras läroprocesser.
    Där tycker jag alltså tvärtom mot vad du gör. Jag anser att det allra bästa för de allra flesta barn är en kombination av en bra förskola och ett bra hem. Just därför att alla barn ska få det bästa NUET, inte bara bli normala vuxna.

    Jag tycker du hade ett bra inlägg trots meningsskiljaktigheterna!
  • solida
    Norrland09 skrev 2009-06-06 21:39:03 följande:
    Det står ingenstans i TS att hon sett lidande barn, det står att H*N lider när h*n ser barn på dagis....och som jag skrev, jag har inte sett ett enda lidande barn under alla dagisår på flera olika dagis men SJÄLKLART finns undantagen som bekräftar reglen - samma som hos hemmaföräldrarna där det garanterat finns understimulerande barn som går väldigt sakta framåt i utvecklingen. Det var dumt att skriva "inget barn" för självklart finns det dem som har hamnat på fel dagis. Men det känns som att hemmaföräldrarna drar ALLA dagisbarn över samma kam och LIDER med barnen på dagis, fast än barnen själva inte lider det minsta Om man ser barn som lider och mår dåligt på sitt dagis så får man ju försöka göra allt som står i sin makt och byta dagis, avdelning, övergå till privat eller kanske dagmamma. Men jag tror fortfarande inte att det är föräldrarna som behöver ges dåligt samvete, det är personalen det är fel på om dagis inte fungerar! Jag förstår om TS hade skrivit en tråd om nått dagis där ungarna bara behandlas som maskiner utan individuell anpassning med fröknar som borde bytt jobb för länge sen. För visst finns det Bra och Dåliga dagis. Men att lida med ALLA barn på dagis är att ta i så man spricker!
    Bra skrivet!
  • solida
    Hackemamma skrev 2009-06-07 00:56:54 följande:
    Man blir matad med så mycket information (propaganda?) hela tiden, att dagis nästan verkar obligatoriskt för ett barns utveckling/stimulans. Jag köper argument som att man vill tillbaka till arbetslivet, tvingas av ekonomiska skäl etc.Däremot tror jag inte att dagis är det ultimata för en ettåring, även om denne trivs så tror jag ändå att tryggheten hemma är bäst.Man läser larmrapporter om unga människors psykiska ohälsa var och varannan dag, vad beror denna otrygghet på? Jag har ingen aning, men jag önskar att jag kunde vara hemma med lillan lite längre för att ge en så trygg start i livet som möjligt.
    Fast varför ska det vara antingen eller? Barn mår bra av en varierad dag och att träffa barn och vuxna av olika härkomst och bakgrund. Vad är fel med att barnet går på förskolan i några timmar och sen är hemma några timmar på en dag? Bara för att de börjar i förskolan så betyder ju inte det att de måste vara där från 6 på morgonen till kl 18. Förskolan är ett komplement till hemmet och inte ett ställföreträdande hem.
    Ett barn blir tryggt när dess omgivning är trygg, och det kan betyda olika förutsättningar för varje barn.
  • solida
    inil skrev 2009-06-12 14:21:02 följande:
    Att jobba är ju som att vara på semester jämfört med att vara hemma!! Man får äta färdigt i lugn och ro. Man får ha toadörren stängd utan att någon står och skriker utanför. Man får prata med andra vuxna om vuxensaker.... Jag tycker att det är lika dumt att säga så som dom som säger att dom som vill lämna på dagis inte bryr sig i sina barn!
    Det beror väl på vad man jobbar med...? Alla har inte jobb där man får äta och ta det lugnt och tänka färdigt sina tankar. Jag är förskolepedagog och att vara hemma med ett barn är verkligen semester om man jämför med att vara på jobbet med 40 barn. Jag älskar mitt jobb, och tycker verkligen att det är det bästa i världen men det är då ingen semester.
  • solida
    Hemmaföräldern skrev 2009-06-22 17:22:46 följande:
    Har ni några länkar som visar att dagis är bra och ett måste för 1-åringar?
    www.dn.se/nyheter/tidig-dagisstart-det-basta-for-de-allra-flesta-barn-1.755168

    www.dn.se/nyheter/sverige/tidig-dagisstart-hindrar-allergi-1.596242

    www.aftonbladet.se/wendela/barn/article277917.ab

    www.goteborgsfria.nu/artikel/79923

    Här har du några.
    Men det känns himla onödigt att sitta och slänga en massa länkar efter varabdra, det är klart att det finns vissa som tycker si och andra som tycker så. Nätet är ju fullt av tyckare, undersökningar och artiklar, så självklart kan man hitta de som stödjer tidig förskolestart likväl som de som stödjer att barnet ska vara hemma så länge som möjligt.
  • solida
    Bästamorsan skrev 2009-06-23 07:22:24 följande:
    Det är INTE okej!!!Det är väl ingen i hela världen som tyckerd et är ok......men samhället är ju uppbyggt så att man MÅSTE!Vi har inte FP-dagar så det räcker ett helt år till.Jag är arbetslös = måste ha barnen på dagis.Min man som är undersköterska kan inte gå ner mer än 75% då vi inte klarar oss ekonomiskt.Vi vill absolut INTE!!!! lämna vårt barn på dagis men vad ska man göra???Alla system är uppbyggda så att man måste ta ut 5 FP-dagar/vecka,måste ha heltidssysselsättning för att inte falla ur systemen, måste ha dagis när man är arbetslös etc...Lätt för de som KAN vara hemma att trycka ner på de som inte kan...
    Jo, jag tycker att det är OK!
  • solida
    nänänä skrev 2009-06-27 11:24:05 följande:
    De allra flesta barn i 1-3 årsåldern får tillräcklig stimulans i hemmiljön och behöver inte av det skälet börja på dagis, så jag har väldigt svårt att förstå de som inte för ekonomins skull behöver ha barnen på dagis lämnar dom där ändå ...... och menar att dom behöver det.
    De kanske inte har ett skriande BEHOV av förskolan, men däremot kan det vara till stor glädje för dem att tillbringa några timmar varje dag på en bra förskola. Jag valde att min son skulle börja i förskolan vid ett års ålder därför att jag anser att en bra förskola berikar även det lilla barnets liv och ger honom en massa saker som skänker glädje och ytterligare trygghet förutom den stora trygghet han har hemma. Det är ju ett komplement till hemmet, och att dela tiden med några timmar på förskolan och några hemma varje dag är oftast något som även små barn har glädje av.
  • solida
    Mochride skrev 2009-07-01 11:38:45 följande:
    Det är synd att det är den vinklingen som kommer fram i den här tråden, att man skulle vara en sämre förälder bara för att man lämnar barnen på dagis vid en tidig ålder. Jag tycker fortfarande inte att dagistartaten, eller att ha barnen på dagis överhuvudtaget, har att göra med hur man är som förälder. Det är också lite synd att det tydligen är okej att lämna tidigt på dagis om man måste, men inte om man vill göra det. Man är ju världens hemskaste om man faktiskt vill tillbaka till det jobb man hade innan. Måste man vara bara förälder när får barn, eller får man vara mer än det?
    Och om man vill det för barnets skull så är man ännu hemskare...

    Det är tur att jag känner mig väldigt säker och trygg i det beslut vi tog angående sonens förskolestart för annars skulle man nog ta åt sig av alla som ska tycka hit och dit.
  • solida

    Har funderat lite på vad det är som gör att de som är emot förskola för små barn har "rätt" att säga att hemmet och föräldrarna är det bästa för alla barn. Om någon skulle påstå motsatsen, att förskolan är det bästa för alla barn, då skulle det verkligen bli ramaskri och hatmejl i inboxen. Hur kommer det sig?

  • solida
    S vali s skrev 2009-07-03 12:06:38 följande:
    Lika bra att säga det innan jag skriver min kommentar - jag dömer ingen och jag bryr mig inte ett dyft om hur andra väljer att göra...Skulle någon säga det till mig skulle jag definitivt utan att skicka varesig hatmail eller brista ut i ramskri undra vad den människan baserar den åsikten på och mer än görna diskutera detVore det inte rätt tragiskt om förskolan vore den allra bästa platsen för alla 1åringar
    Fast vissa tycker att det vore tragiskt om alla barn skulle tvingas vara hemma istället. Det är så olika det där.
    Man kan undra vad folk baserar sina åsikter på men oftast (iallafall på internetforum) handlar det väl om känslor och erfarenheter för oss alla. Och att då få stå oemotsagd och säga att alla barn har det bäst hemma bara för att ens egna känslor och erafernheter säger det, det borde vara lika illa som att säga att alla har det bäst på förskolan.
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?