Inlägg från: Hemmaföräldern |Visa alla inlägg
  • Hemmaföräldern

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Norrland09 skrev 2009-06-06 21:04:28 följande:
    ami - *suck* Tänker inte ens svara något dylikt.En annan sak undrar jag oxå över - Varför är det inga dagisföräldrar som gnäller på hemmaföräldrar men i princip ALLA hemmaföräldrar gnäller på dagisföräldrarna?Har hemmaföräldrar nån slags översittarroll i samhället med rätt att döma andra?Varför har de utsett sig själva till "störst bäst och vackrast" ?Handlar det inte bara om olika VAL ?? Och är det inte så i samhället att för det mesta kan man inte avgöra vem som har rätt och fel...? För den här dagisdiskussionen är rätt fjantig egentligen. Inget av dagisbarnen lider eller mår dåligt - det är bara att ta av sina extremt partiska och dömmande glasögon och kika in genom fönstret på ett dagis så ser man att de har riktigt trevligt. Ingen av hemmabarnen lider heller då jag tror att de flesta hemmaföräldrarna ser till att kidsen får träffa andra kids. Så. Varför tjatar man om att dagis är så hemskt EGENTLIGEN!?!VAR finns de ledsna, osäkra, otrygga dagisbarnen? Vem har sett dem med EGNA ögon? Jag som faktist har barn på dagis ( i flera omgångar) har aldrig sett dessa barn men tydligen så ser hemmaföräldrarna väldigt mycket misär eftersom de säger att det är SÅ HEMSKT på dagis. ... eller är det så att man tror att man själv vet vad som är bäst för ALLAS barn och därför dömer innan man ens vågat skaffa sig en ärlig uppfattning...??
    Problemet är att man blandar ihop begreppen. Det finns många problem inom förskolan och mycket som kan bli bättre. Det måste vi som är vuxna våga se och ta tag i. Gotlandsupproret på Gotland är ett bra exempel på föräldrar som agerar. Det är oroande att så många dagisföräldrar blundar för stora barngrupper och lite personal.

    Sen är det så att det hemmaföräldrarna är emot är att vi har en familjepolitik som med ekonomiska styrmedel försöker tvinga alla föräldrar att lämna ifrån sig barnen när det är 1 år. Den spontana reaktionen blir nog då i stil med "vad då lämna våra barn till dagis, det kan aldrig vara ett bättre alternativ än att ha barnet hemma".

    Går man sen till media så matas vi hela tiden med myter om att barn måste ha dagis för att bli socialt välfungerande. Men det är i familjen socialisationen sker (läs Gordon Neufeld). Det räcker med att gå till skolan för att se att beteendestörningarna ökar. Om den myten stämmer så borde skolan krylla av socialt välfungerande barn men så ser det verkligen inte ut idag.

    Och så det här med att dagisbarn blir bättre i skolan. Om det stämmer så borde Sverige uppvisa toppresultat i internationella tester men varje gång OECD Pisa undersökningen genomförs så får Sverige sämre resultat och halkar ned på listan.

    Hemskolade barn är de som uppvisar bäst resultat i skolan och alla undersökningar visar att det är mammans utbildningsnivå som avgör hur det går i skolan, speciellt när det gäller matematik. Dessutom får barn med mamma hemma bättre resultat i skolan.

    Som hemmaförälder blir man till slut rätt trött på att få en massa myter slängda i ansiktet och ännu tröttare på att media hjälper till att hålla dem vid liv.

    Jag tror att två saker behövs för att vi ska kunna mötas bättre: media måste börja servera fakta och inte myter (syftet är väl att hålla liv i dagens familjepolitik och ursäkta den egna livsstilen), vi måste få en familjepolitik som subventionerar alla alternativ (inklusive hemmaalternativet) rättvist.
  • Hemmaföräldern

    En sak till hemmaföräldrar är en grupp som det under årens lopp varit fritt fram att hoppa på. Jag har själv varit i kontakt med många som ifrågasatt varför barnen inte gått på dagis. Idag låter det annorlunda, nu får jag beröm för att jag varit hemma. De kan ju se att barnen är normala och fungerar socialt och klarar sig i skolan. Men visst har det varit retligt när grannar tagit sig rätten att hoppa på och ifrågasätta vårt val och tagit sig rätten att ha en massa åsikter. Jag har aldrig någonsin hoppat på en dagisförälder och frågat hur i hela friden de kunnat sätta sitt barn på dagis. Däremot har jag gärna debatterat dagistvånget och problemen inom förskolan på olika forum. Nu är jag mer oroad för att det verkar finnas så många problem inom förskolan men så få föräldar som verkar se dom och vågar göra nåt åt dom. För vem ska stå på barnens sida om inte ens deras föräldrar gör det? Skygglappar är inte bra ni i besparingstider och med alla nedskärningar.

  • Hemmaföräldern
    lisen88 skrev 2009-06-12 15:58:53 följande:
    men snälla du, de är vad jag tycker, jag tycker bara att de är löjligt att folk nästan vägrar sätta sina barn på dagis, vad är de ni är rädda för?, när jag jobbade på dagis hade jag både barn från 1 år upp till 6 år. barnen lär sig hur mycke som hälst. men de är en del här på fm som inte riktigt förstår de, säger inte alla inte gör de men de är en del
    Hälst? Hmmm Helst. Jag vet inte riktigt VAD de lär sig men i OECD Pisa undersökningen halkar Sverige ner på listan varje år trots att en majoritet går på dagis. Svenska barn uppvisar också allt sämre resultat i matematik. En trevlig myt det där med att dagisbarn blir duktigare i skolan men knappast sann. Läs NICHD studien så förstår ni vad jag pratar om. www.hemmaforaldrar.se/dagis_kan_skada_ditt_barn.htm

    Däremot finns det flera undersökningar som visar att barnen blir bättre i skolan med mamma hemma och att det är mammans utbildningsnivå som avgör hur det går i skolan. Hemskolade barn klarar sig allra bäst och de har aldrig satt sin fot vare sig på dagis eller i skolan utan får undervisning av sina föräldrar.
  • Hemmaföräldern
    julle06 skrev 2009-06-12 23:03:59 följande:
    .Min son har gått på dagis sedan han var 1 år och han har älskat det sedan dag 1. Idag är han en utåtriktad 3-åring som fortfarande älskar sitt dagis och sina vänner där.. Vi har varit mkt på öppna förskolan pga att jag bara jobbar 70 % och jag kan ärligt säga att från början låg han på samma nivå som de i hans ålder som inte går på dagis men nu ligger han steget före. Jag säger inte att det här händer alla barn, men för min son har det funkat bra. Visst jag hade inget val eftersom jag är ensamstående. Men jag vill inte att någon tycker synd om oss för att han "tvingas" in i förskolan. Han mår bra av det...eller rättare sagt..älskar det!!!
    hemmaforaldrar.blogspot.com/2009/06/nar-man-inte-racker-till.html

    Nu ligger han före? Är det det viktigaste? Tror du inte ärligt talat att alla föräldrar känner så för sina barn, att de ligger före ( i något i alla fall)? Det är i skolan man får svaret vad som är den egna uppfattningen och vad som är sanningen.....
  • Hemmaföräldern
    karmela skrev 2009-06-16 12:30:09 följande:
    Tyvärr tillåter inte lagstiftningen eller min arbetsgivare att jag går ner mer i tid. Tyvärr tycker jag att skulle ha lite större förståelse för hur samhället ser ut idag och att man inte kan be alla som inte har möjlighet att vara hemma 3 år med sina små att inte skaffa barn. Inlägg som ger bara hårt arbetande föräldrar som älskar sina barn ännu mer dåligt samvete.
    Nej, så kanske det är men DET är väl något som vi föräldrar kan ändra på. Inte ska vi acceptera att vi kan "få" 157 000 kr per barn och år om vi lämnar bort det till dagis och bara 36 000 per år för barn mellan 1-3 år. Sänk skatten för de som är hemma längre och gör det möjligt att komma tillbaka till arbetslivet igen efter hemmatiden. Det måste väl vara lättare att ha en vikarie på plats i 3 år än 1 år? Och kom inte och säg att dagissubventionerna är för att man "arbetar och gör rätt för sig". I många kommuner behöver du inte arbeta för att få en dagisplats, du kan vara föräldraledig, arbetslös, sjukskriven eller hemmaförälder.

    Barn är olika och alla passar inte på dagis från 1 år. Drabbas de av beteendestörningar och psykisk ohälsa senare i livet bara för att de separerats för tidigt så får det minsann kosta pengar för samhället igen. Då ska det till utredningar och extraresurser och BUP. Måste vara bättre att investera de pengarna när barnen är små så att de som vill kan vara hemma längre.
  • Hemmaföräldern
    julle06 skrev 2009-06-13 22:34:40 följande:
    Men jisses människor, är inte det viktigaste om man ser att barnet mår bra. Jag struntar fullkomligt i statistik om skillnaden mellan hemmavarande barn och barn på förskola. Det är föräldrarna många gånger som står för de dåliga exemplen. Jag är inte högutbildad men nog anser jag mig kunna ge min son hjälp med skolarbetet senare, och som bekant "det man inte vet får man fråga om". Nej, det är inte det viktigaste att han ligger före, det viktigaste är att han mår bra och det gör han, även fast han går på dagis. Jag vet att barnen på öppna kommer ikapp men i detta nu är jag stolt, och det tänker jag inte be om ursäkt för. Tog exemplet mer pga av att alla som satt sina barn på dagis från 1 års åldern blev imbecill förklarade av er moraliserande, hemmanuckor.Jag reagerade som vilken annan förälder som helst skulle gjort, med stolthet när förskoleläraren berättade vad han kunde. Ska man skämmas för att tala om att ens barn gör framsteg. Ska man skämmas för att man är glad för det. Ska man sitta i nuet och tänka att om tio år så är han efter i både matte och svenska för jag satt honom på dagis när han var 1 år. Ni är för sjutton inte kloka här på , kan också vara fostrets lårbensmått beroende på sammanhang" !!!!!
    Imbecill förklarade hemmanuckor. Hmmm. Jag där kan man ju också lägga sig. Vi hemmanuckor tycker att det är viktigt med valfrihet och är innerligt trötta på att via media och olika forum få höra hur före alla andra dagisbarnen är. Barn är olika och bra på olika saker. Därför reagerade jag negativt på ditt inlägg, för det är en så vanlig kommentar bland dagisföräldrar med små barn. Ditt barn har gått på dagis tidigt och det säger ingenting och något håll hur det kommer att gå i skolan sedan.

    Hans resultat i skolan kommer att bero på din utbildningsnivå, föräldraengagemang, hur mycket tid ni ger honom, om ni lyckas lära honom studieteknik och om skolan och lärarna är bra samt om du eller maken är hemma när han kommer från skolan. Det är några fakta som visat sig avgörande i alla undersökningar. Så nej, jag har inte stämplat din son som du skriver, bara berättat att du kanske inte rakt av ska köpa myten att hans dagistid gett honom ett försprång per automatik, utan det krävs investeringar också längre fram.
  • Hemmaföräldern
    Emmsan skrev 2009-06-18 23:35:46 följande:
    fast med det där sista tänker jag då inte hålla med!!! beror på MIn utbildningsnivå?? herregud det är väl inte jag som ska lära honom??? jag ska väl stötta o hjälpa läsa läxor mm men lära nä det får banne mej lärarna sköta som är deras jobb då de har gått utbildning för det ... o att ngn är hemma när de kommer från skolan vadhar det med saken o göra? varför??det är väl inga männsikor som har ett heltidsjobb som slutar innan barnen går hem från skolan? nähädu tror du ska tänka dej för innan du skriver sådär nu ger du ju heltidsarbetande föräldrar dåligt samvete då de inte är hemma när barnen kommer från skolan
    Tänka mig för innan jag skriver? Ja, det försöker jag göra. Nu har jag inte hittat på de orsaker jag nämnt som påverkar hur det går för barnen i skolan och jag är inte ute efter att ge någon dåligt samvete. Tycker bara att föräldrar idag får så många myter serverade att det ibland kan vara bra med lite fakta. Det är lite sorgligt att se att vissa myter slagit rot så hårt. De undersökningar jag hänvisar till är följande;

    www.hemmaforaldrar.se/battre_betyg_med_mamma_hemma.htm

    www.hemmaforaldrar.se/mammans_utbildningsniv_paverkar_matematikkunskaperna.htm

    www.hemmaforaldrar.se/svenska_barn_allt_samre_i_matematik.htm
  • Hemmaföräldern
    Kesse88 skrev 2009-06-19 00:12:09 följande:
    Jag tycker att många barn är för små att gå på dagis när de är 1 år men det går ju många gånger jättebra. Alla har ju som sagt inte ett val. Men jag tycker det är lika illa att låta sitt barn vara hemma tills det är 2.5-3år. Det blir tufft att komma till dagis miljö då och separationsångesten hos de barnen är oftast större än hos de mindre. Jag tror att 1,5 år en bra ålder för att börja på dagis. Då är de oftast så nyfikna på andra barn och lekar och enligt mina erfarenheter brukar det gå bättre med dem, men alla barn är ju såklart olika men jag pratar i allmänhet vad jag sett.
    Men barnet kanske inte behöver komma till dagis när det är 2-3 år heller. Skapar i ett samhälle med ett brett utbud av olika alternativ, så kan ju föräldrar få välja. Måste man gå och jobba så kan man ju välja dagmamma och deltidsförskola eller kan man vara hemma så väljer man deltidsförskola om det nu finns och det borde vara varje kommuns skyldighet att erbjuda.

    Sedan tror jag att ett lite större barn lättare klarar av miljön på dagis med stora barngrupper och lite personal. Lite personal gör att mycket händer utan vuxenkontroll. De mer allvarliga skadorna på dagis har t ex fördubblats de senaste 20 åren, de sexuella övergreppen mellan barn har ökat kraftigt och det tror jag beror på att barnen är för mycket lämnade åt sitt öde. Personalen gör säkert så gott de kan men de kan omöjligen hinna med att se allt i en grupp om 20 1-åringar.
  • Hemmaföräldern
    Badabing skrev 2009-06-20 13:49:28 följande:
    Oj, så mycket struntprat det var i det här inlägget, eller har du källor? Och nej, att hänvisa till hemmaföräldersidan är ingen källa man tar på allvar.
    Nej men du kan ju följa länkarna därifrån?

    Ett tips är att du läser på lite om hur stress påverkar det lilla barnets hjärna. Vågar man ta av skygglapparna och läsa lite om vad vi utsätter våra minsta för när vi separerar dem tidigt utan att ta hänsyn till om barnet är moget eller inte (alla barn är olika) så förstår man att det är något skumt när beteendestörningarna bara ökar i skolan liksom alla bokstavsdiagnoser.
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?