• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • SmileyMalin
    bondi skrev 2009-05-30 21:40:46 följande:
    Och barn som växer upp i en lantlig miljö (någorlunda iaf) o ändå får vara hemma 3-4 år? Det finns det också. Jag är ett ex.
    säkert kanon... men hur många har råd med huslån på bara en lön?
    Vi skulle inte ha det! Även om vi levde på nudlar och rotade fram kläder från myrorna-containrar....
    Så som sagt, alla prioriterar vi olika!
    Och jag tror inte barn som är hemma 3-4 år på något vis mår bättre eller får en mer gynnsam utveckling än barn som börjar på dagis vid 1 års ålder.
    men visst skulle det vara underbart som mamma att få vara hemma! Dock inte till det priset....
  • FruStolpe
    susannemalmö skrev 2009-05-30 21:40:44 följande:
    Áhh, jag trodde att ni hade pratat om det eftersom det var så viktigt för dig och att du hade svårt att förstå hur andra tänkte. Men visst, det kanske är lättae att omdgöra sig över andra än sin man...
    Varför har jag svårt att förstå hur andra tänker??
    Jag skrev ner det jag OCH MIN man tycker är rätt. Bra för dig och din familj att du inte missat nåt med ert barn. Men jag kan slå vad om att många missat en hel del och fått höra om det när de sökt barnet.
  • Leos och Vincents mamma
    susannemalmö skrev 2009-05-30 21:35:58 följande:
    Min dotter började på förskolan när hon var 14 månader och jag har inte missat något av det du rabblar upp. Varför tycker förresten inte din man att det är lika jobbigt att missa så mycket som du gör?
    Bra svar o fråga. Vi missade inget när stora sonen började på dagis. Hans första steg tog han hemma dagen efter att han hade börjat på dagis o sina första ord sa han redan när han var 10-11 månader.
    Stolt & lycklig mamma till Leo 050315 & Vincent 080325
  • julibebis08

    Min lilla flicka ska börja på dagis när hon är 13 månader och tro mig det skär i hjärtat. Men vi måste nästan göra så för att vårat hushåll ska gå runt...Blev jätte ledsen när jag läste din tråd, jag vill ju inte egentligen. Men vad ska man göra då? Hur lyckas ni som är hemma ett par år? Vart kommer dom pengarna ifrån?

  • Queen70

    Då har man ju fortfarande bara en inkomst, vilket är rätt svårt för en familj att leva på tyvärr.


    susannemalmö skrev 2009-05-30 21:46:38 följande:
    Hade jag varit sambo eller gift hade jag tyckt det var mycket bättre att båda jobbade fast bara halvtid. Då får barnen tid med båda föräldrarna iställt för att ha en pappa som måste jobba hela tiden för att kunna finansiera att frugan ska gå hemma.
  • hellohanna

    vad roligt det här är, helt klart bästa lördagskvällen på länge!
    Ganska kul att vissa mammor inte anser att deras 1åringar behöver mer stimulans än att sova och träffa mamma?!
    Sen gillar jag grejen med mammor som har större barn och även bebis och inte ens vill lämna de större barnen på förskola? Det är ju inte precis så att du lämnar bort dom i 12h/dag, vi snackar 15h/vecka! HUR mkt tid har en mamma med en bebis att spendera på sitt äldre barn?
    Tror verkligen att detta är en generationsfråga..

  • kardemummakrydda

    Man kan ju jobba extra på helger fö ratt stanna hemma länge.

  • bondi
    hallon och björnbär skrev 2009-05-30 21:46:39 följande:
    kan någon berätta för mig exakt HUR man har råd att vara hemma med sina barn längre än ett år?(förutsatt att man inte vill bli osjälständig och leva på sin mans pengar)
    Att du skriver osjälvständig förstår jag inte. Är ni inte en familj? Är inte din mans inkomst familjens inkomst? Är inte dina barn en del av din man? Av familjen?
  • lunaria

    våran unge älskar sitt dagis kan jag ju säga och det märks på honom!! har möjlighet att ha honom hemma, men jag pluggar heltid på distans och jag vill inte sitta och plugga hela tiden när han är hemma så därför får han gå på dagis. för vår del tycker jag det är grymt om han inte får gå på dagis eftersom han älskar att leka där med sina kompisar.

    har nog insett att i alla såna här slags trådar finns det olika slags människor:

    de som vill gå hemma med sina barn
    de som vill gå hemma, men sätter på dagis för att de inte har något val
    de som sätter sina barn på dagis trots att de går hemma ändå av en eller annan anledning.

    kanske finns fler alternativ, men ärligt talat är det något fel på någon av alternativen?? man gör väl det bästa som man anser för sitt barn. om man kan gå hemma och barnet inte trivs alls på dagis så hoppas jag att man är goda föräldrar och tittar på situationen. alla gör väl sitt bästa för sin familj?? tror inte att man älskar sina barn mindre för att barnet går på dagis...

  • susannemalmö

    Enligt dig ska ju barnen vara med sina föräldRAR, jag tycker det är konstigt att männen i familjer där barnen är hemma länge inte verkar dela fruns behov av att vara hemma med barnen.


    FruStolpe skrev 2009-05-30 21:47:00 följande:
    Varför har jag svårt att förstå hur andra tänker?? Jag skrev ner det jag OCH MIN man tycker är rätt. Bra för dig och din familj att du inte missat nåt med ert barn. Men jag kan slå vad om att många missat en hel del och fått höra om det när de sökt barnet.
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?