• aspenbäck

  5 min metoden fungerar!!!

  Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
  Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

 • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
 • Mieria
  tebax skrev 2009-06-04 13:40:40 följande:
  jag har inte påstått att JAG använder mig av metoden , jag säger bara att jag tycker alla gör som dom vill. När det gäller det här alltså..
  Du får såklart tycka vad du vill : ) Jag lägger mig i om jag anser att ett barn far illa. Jag tycker inte att för'ldrar får göra som de vill med sina barn Men så menade du säkert inte heller. Det handlar bara om vad man tror. Du tror inte att metoden är skadlig så du gör inget väsen av det. Jag tror att metoden är skadlig så jag väsnas Liksom du säkert skulle säga ifrån om du trodde att något var skadligt för ett litet barn. Är du med på hur jag menar?
 • Jävelunge
  tebax skrev 2009-06-04 13:27:19 följande:
  Så ni menar på fullaste allvar att ni ger precis allt som barnen vill ha ? Alltså jag hänger inte med.. Så om erat barn börjar störtgråta i affären och vill ha godis så är det sjääävklart att ni köper det eftersom han/hon gråter??
  Nu pratade vi väl om spädbarn? Inte f-n går det att jämföra med större barn som vill ha godis i affären?
 • tebax
  Mieria skrev 2009-06-04 13:42:45 följande:
  Du får såklart tycka vad du vill : ) Jag lägger mig i om jag anser att ett barn far illa. Jag tycker inte att för'ldrar får göra som de vill med sina barn Men så menade du säkert inte heller. Det handlar bara om vad man tror. Du tror inte att metoden är skadlig så du gör inget väsen av det. Jag tror att metoden är skadlig så jag väsnas Liksom du säkert skulle säga ifrån om du trodde att något var skadligt för ett litet barn. Är du med på hur jag menar?
  absolut! Där står vi på samma plan.
 • 7Illyl1
  lennartsdotter skrev 2009-06-04 13:29:32 följande:
  Så om det inte orsakar permanent skada är det OK? Ska vi börja tillämpa det på andra områden också?
  jag har inte påstått det, du missförstår mig.
 • lennartsdotter
  Lincon skrev 2009-06-04 13:38:37 följande:
  Jävelunge skrev 2009-06-04 12:25:56 följande: Hur vet du att en 11-månaders bebis, som känner sina föräldrar, tror att h*n blivit övergiven i några minuter och tror att h*n ska dö för att det tar 5 min innan mamma/pappa kommer? Barn förstår så mycket mer än vad vi vuxna tror. Det är något jag minns väl själv från mina tidiga år.
  Tja, barn i den åldern har inte samma tidsuppfattning som vi? De kan inte (av rent neurofysiologiska orsaker) tänka "jaja, men mamma eller pappa kommer snart så allting är bra". Deras hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att de ska kunna trösta sig själva.

  Att barnet skriker är ju en första hint om att någonting inte stämmer. Att barnet fortsätter skrika är en andra hint om att något fortfarande är fel.
 • Angel1978

  Vi har också tillämpat något som man kan likna med 5mm och det funkar. Det handlar ju inte om att man överger barnet eller struntar i det, det handlar ju om att barnet ska lära sig att det inte är farligt att somna själv, det finns inget att vara rädd för.. Jag tar inte upp barnet för att det skriker (om det inte är blöjbyte eller nåt annat är uppenbart fel), utan jag på min höjd klappar lite på det utan att prata.

  Om man som förälder ALLTID kommer rusande så fort barnet piper så lär sig barnet det väldigt fort.. Det KAN leda till att barnet piper lite för att det inte vill sova, då kommer föräldern och det blir ytterligare x många minuter med stimulans för barnet.. Inte sagt att alla barn är så, men det vet man ju inte förrän efteråt.
  Hur man än gör så tror jag att det är viktigt att man gör likadant varje kväll..

 • Jävelunge
  Hur vet du att en 11-månaders bebis, som känner sina föräldrar, tror att h*n blivit övergiven i några minuter och tror att h*n ska dö för att det tar 5 min innan mamma/pappa kommer?Barn förstår så mycket mer än vad vi vuxna tror. Det är något jag minns väl själv från mina tidiga år.
  Det är natuligtvis så att en 11-månaders förstår mer än en 5-månaders tex. Men samtiaigt bör man som förälder ta hänsyn till att barnet faktiskt inte kan kommunicera sina behov fullt ut och att de kan befinna sig i någon av de separationsfaser som inträffar under det första året.

  Det är inte för inte flera av Sveriges mest kända barnpsykologer avråder från skrikmetoder.
 • lennartsdotter
  7Illyl1 skrev 2009-06-04 13:48:11 följande:
  jag har inte påstått det, du missförstår mig.
  Vad ville du säga med inlägget om självläkning då?
 • SweetStarAngel

  5mm fungerar men jag vidhåller att det är en kränkning av barnet och gränsar till misshandel i vissa fall. Barn behöver närhet och trygghet inte ligga och skrika i sin ensamhet


  Jag behöver inga tatueringar, min mans och mina barns namn är ristade i mitt hjärta för evigt!
 • Apmor2
  UllaBella skrev 2009-06-04 13:33:15 följande:
  Vad trött jag blir på såna här inlägg. Så fort man inte håller med, så ska ALLT runt omkring också vara dåligt. Allt är inte svart eller vitt. Bara för att man inte anser att det är en bra metod därför att det kränker barnet och man som förälder inte vill att det ska gråta sig till sömns, så betyder det inte att man automatiskt låter barnet få som det vill så fort det gnäller eller gråter.Det är en stor skillnad på gråt och gnäll!!
  på vilket sätt kränker man barnet?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!