• aspenbäck

    5 min metoden fungerar!!!

    Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
    Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

  • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
  • Mieria
    Apmor2 skrev 2009-06-04 15:10:40 följande:
    fast när man gör det på det här sättet tar det tid, det är inte så att man låser in en unge i ett annat rum och går o gör ngt annat!
    det var inte svar på frågan.
  • tristania

    Jag blir ganska trött på folk som skriver "metoden fungerar"! Klart den gör! Men hur jävla bra är den för alla barn som måste genomlida helvtet då?

    Jag läste ditt inlägg en gång till, och såg att barnet ditt visst hade fått skrika sej "vansinnig" Sorgligt. Sorgligt att du inte hittade några snällare lösningar.


  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 15:09:37 följande:
    jag har läst om femminuters metoden på fler ställen och som jag skrev skulle man göra..
    Har du läst Eckerbergs beskrivning? Han är ju upphovsmannen till metoden. Gör man inte som han beskriver så är det inte 5 mm.
  • Mieria
    clarens skrev 2009-06-04 15:10:53 följande:
    skrika sig blodig? usch finns det såna fall?
    När jag var liten brukade jag skrika och gråta tills jag kräktes. Ibland blod.
  • Apmor2
    Jävelunge skrev 2009-06-04 14:50:55 följande:
    Du har inte läst på ser jag. Enligt 5mm skall man gå ut och stanna ur barnets åsyn i hela 5 minuter åt gången. Man skall ignorera gråt, skrik och tårar. Barnet har ingen tidsuppfattning så 5minuter kunde lika gärna vara två timmar. Sne skall du visa dig för barnet. Men du får INTE röra barnet, prata lugnande eller trösta. Bara titta och sedan gå ut ytterligare 5 min...osv tills banret gett upp.
    jodå jag har läst på både om metoden och om barns psykologi och har inte sätt några som helst bevis på att barnet far illa av att skrika o gnälla eller ens gråta en liten stund..
  • Geléhallon89

    japp, härfunka 5min m med Känndes som en sten föll från min rygg. Fått bära honom tillsöms innan och jag har problem med ryggen. så det va underbart när han lärde sig somna själv. (:

  • Jävelunge
    Men ärligt...Tar det tre timmar för dina barn att komma till ro varje kväll? Det låter hysteriskt överdrivet
    Näpp, tre timmar har det aldrig tagit. Min tuttemjölk är för det mesta som stilnoct . Och min store skrutt är så i gasen hela dagarna så när han krypit ned i sängen och lindat armen runt mig så tar det max en kvart innan han är däckad.

    Men i extremfall har det tagit över en timma...någon gång nära två...men det är smällar man får ta tycker jag. Jag har ju valt att skaffa dem. Och har man satt båten i sjön får man ro den i land.
  • Pirog
    clarens skrev 2009-06-04 14:52:15 följande:
    vad menar du med att natta? om du menar ligga bredvid det i upp till 1-3 timmar så kan jag säga att det skulle jag aldrig stå ut med. jag undrar, ni som gör det, hur står ni ut?? vill ni inte göra andra saker på kvällarna? jag har dessutom svårt att tro att barnet själv tycker det är spec kul att ligga och försöka somna i flera timmar.jag körde med ngt som jag i efterhand har förstått liknar tass-metoden. det funkade utmärkt och min ettårning somnar alltid själv och har gjort sen 5 månaders ålder. det kanske kan vara ngt att kolla upp för den som är tveksam till 5mm.sen tycker jag att ni som hävdar att man är en dålig förälder som misshandlar sitt barn om man använder 5mm borde skärpa er!
    om det tar 1-3 timmar,så nattar du ditt barn vid fel tidpunkt också fråga om att läsa dess signaler
  • Apmor2
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 15:11:47 följande:
    Har du läst Eckerbergs beskrivning? Han är ju upphovsmannen till metoden. Gör man inte som han beskriver så är det inte 5 mm.
    nä men jag ska defenitivt kolla upp det, finns många tolkningar på metoden.
    Här är bvc.s tolkning

    "BVC:n har tagit fram den så kallad 5 minuters metoden. Metoden går ut på att låta barnet skrika och bestämt gå in i rummet och säga att ?nu ska du sova?. Man tar inte på barnet och tänder inga lampor. Sedan går man ut och väntar 5 minuter, vilket så klart är helt hjärtskärande eftersom barnet då skriker för fullt. Men det är bara att skärpa sig. Första natten gör man om samma sak kanske sju gånger, men andra natten blir det bara fyra gånger, tredje natten två gånger och fjärde natten ingen gång. Men denna är en metod som inte passar alla barn, det får varje förälder själva ta ställningen till."
    www.forskolebarn.nu/somnrutiner.htm
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!