• aspenbäck

    5 min metoden fungerar!!!

    Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
    Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

  • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
  • NiniMe
    Queen70 skrev 2009-06-07 21:01:57 följande:
    Måste ha kännts tillfredställande att vara stenhård mot ett spädbarn och låta henne gråta i 20 minuter.....Hör du inte själv hur galet det låter?Att det funkar är det ju ingen som ifrågasatt....Däremot är vi många som hävdar att priset är för högt.
    Var i hennes text ser du spädbarn?
  • Queen70

    Utgick ifrån det eftersom hon beskrev ett barn som ville snutta vid bröstet i två timmar. Få äldre barn vill ju göra det. Men hon kanske kan upplysa oss om barnets ålder så kan vi sluta spekulera....?


    NiniMe skrev 2009-06-07 21:04:38 följande:
    Var i hennes text ser du spädbarn?
  • susie su

    Jag fattar inte att man kan ignorera sitt barn tills det somnar... Tidigare i tråden(orkade bara läsa till sidan 7) undrarde någon hur man gör på dagen och om man plockar upp barnet för minsta lilla. Jag personligen har alltid kännt att när det gäller mat sömn och toalett/blöja vill jag inte att det ska finnas tvång och obehag och annat än positiva känslor.

    Att ignorera hoppas jag man inte gör mot sitt barn i någon situation förresten!! Man vet ju själv hur det känns att bli ignorerad- det sänker självkänslan och hela ens självbild. Tänk att börja sitt liv så...

  • katja74
    Bobousch skrev 2009-06-07 20:53:20 följande:
    Jag körde 5-mm med min dotter och det fungerade klockrent. Anledningen till att jag började med den var att hon för att kunna somna var tvungen att snutta på mitt bröst i två timmar... Jag ansåg att hon inte behövde det och jag provade 5-mm. Jag valde att vara stenhård, 5 min in på sekunden och efter tre dagar somnade hon direkt jag la henne i sängen. Första kvällen grät hon i ca 20 min. Har alltid somnat av sig själv från det. Jag läser en bok och pussar gonatt sen somnar hon. Jag skulle mer än gärna kunna använda 5mm på nästa barn också- om det skulle behövas.
    Jojo, men på vilket sätt fungerade det klockrent undrar jag? Och för vem? Inte var det barnet tror jag i alla fall.
  • Kitty med triss

    Vi har kört någon slags variant på 5 mmm. Våra barn ville till slut bli buffade i rumpan, samtidigt som man skulle vagga sängen och de skulle dra oss i luggen , efter en timme i denna ställning var man hyfsat stel...

    Vid 9 månader tog vi tjuren vid hornen. Vi valde dock att inte lämna rummet, kändes så grymt, utan satt brevid sängen så att de såg oss men vi gjorde ingenting utan satt bara och s, godnatt sov nu gott. Första kvällen skreks det, men inte hysteriskt utan mest argt. Andra eller om det var tredje kvällen somade de och sov hela natten för första gången i sina liv, var verkligen helt underbart. De är nu ganska stora och är otroligt trygga barn. Jag har oerhört svårt att tänka mig att metoden skulle kunnat skada dem, på nåt sätt hade vi mest känslan av att de var väldigt sura över att vi inte gjorde som vi alltid gjort, inte att de var övergivna, om ni förstår.

  • allfrida

    Lite nyfiken bara då jag inte är emot att andra testar olika metoder på sina barn. Alla är vi ju olika. Jag är mer nyfiken på HUR man orkar känslomässigt att höra sitt barn ligga och skrika och bara går in då och då och säger go natt.. Jag försökte då min dotter var 8 månader för hon vakna varann timma varje natt och ville inte ligga brevid oss utan det var bara hennes säng som gällde men endå vakna hon. Blev då tipsad om metoden men efter 10 min grät jag mer än dottern. Sen testa jag att ligga brevid henne med en hand på hennes mage genom spjälorna. Då somnade hon på 15 min UTAN att skrika. När hon vakna på natten satte jag mej på golvet och gjorde om proceduren. Tog väl ca 2 veckor av "jobbiga" nätter men sen sov hon. Utan att ha gråtit för jag inte tog upp henne. Hon kände ju att jag var där. Så det är bara ett tips i all vänskaplig ton att det kanske kan vara ngt bättre metod istället för attlämna dem ensamma i ett rum och bara gå in och säga godnatt var 5 min....

  • lennartsdotter
    southernbelle skrev 2009-06-07 16:02:27 följande:
    Kritiska...visst, men som du sjalv sager sa finns det ingen vetskap i det. Har dar jag bor ar dom flesta barnlakare valdigt positiva for sovmetoder (om du ser mina inlagg fran igar eller om det var iforrgar dar jag skriver om hur det funkar med barnlakare i USA). Sen som vi alla haller med om sa visst skadar det om du konstant ignorerar ditt barns behov, men det ar det val ingen har pa traden som inte har sagt eller?? Det ar inte omojligt att gora langtidsstudier och det ar just vad Dr Ferber har gjort. Han har forskat i sin metod i 20 ar (efter 20 ar sa borde barnet visa om det har blivit otryggt eller inte) och hans forskningsresultat visar pa att barnet inte tar nagon skada. Sa summan av all pajkastning pa denna trad ar att NEJ, somnmetoder forstor inte ditt barn (om du foljer hanvisningarna vill saga) och JA, ditt barn kan bli en otrygg individ om du konstant ignorerar ditt barn ( men vilken foraldrar med alla hastar hemma gor det??)!!
    Eckerbergs 5 mm handlar alldeles precis om att systematiskt ignorera sitt barn. Ferbers metod är jag inte insatt i så den säger jag ingenting om (dvs. ignorera barnet 5 min i stöten tills barnet ger upp och det kan pågå varje dag i flera veckor, oftast dock "bara" en vecka).
  • lennartsdotter
    lennartsdotter skrev 2009-06-08 01:07:03 följande:
    Eckerbergs 5 mm handlar alldeles precis om att systematiskt ignorera sitt barn. Ferbers metod är jag inte insatt i så den säger jag ingenting om (dvs. ignorera barnet 5 min i stöten tills barnet ger upp och det kan pågå varje dag i flera veckor, oftast dock "bara" en vecka).
    Blev lite fel där... ska vara såhär såklart:

    Eckerbergs 5 mm handlar alldeles precis om att systematiskt ignorera sitt barn (dvs. ignorera barnet 5 min i stöten tills barnet ger upp och det kan pågå varje dag i flera veckor, oftast dock "bara" en vecka). Ferbers metod är jag inte insatt i så den säger jag ingenting om.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-07 20:42:15 följande:
    så du tror inte omständigheter i ens relationer kommer till uttryck i vem barnet är och hur den mår som vuxen?
    visst gör det det! men är det inte lite väl freudianskt att tro att för barnet har gråtit när den var liten i en 20 min otröstat att barnet lever tryggt och med självsäkerhet tills han kommer in i tonåren och då stjäl han en bil för att han fick gråta? för det första är det totalt absurd att tro att det vore anledningen, för det andra så skulle man aldrig kunna påvisa att det vore pga gråtandet (det är därför det inte finns forskning kring det hela) och sen är det HELT absurdt att tro att det är bara då man lägger ut grunderna för ett tryggt barn.
  • Elsans

    För mig det dåliga i 5mm inte om huruvida barnet får men av det senare i livet för det vet jag ingening om (dock har jag en kompis och hennes mamma som hävdar bestämt att hon är som hon är pga att hon 5mmats) utan det viktiga är att barnet faktiskt mår dåligt under tiden det utförs. Att hjälplöst skrika efter sin mamam/pappa och bli igonerad.

    iövrigt undrar jag som allfrida: hur står ni ut!?

Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!