ChipsGratäng?
KALVFILÉ ROMA ~GÅR BRA MED FLÄSK OCH OXFILÉ~
(recept från gammal damtidning från 70-talet)
6-700 g Filé
200 g rökt oxkött (bajonskinka står det i orginalreceptet)
150-200 g färska champinjoner
Det ljusa på 1 purjolök
2-3 msk margarin
3-4 msk tomatpuré
1 dl torrt vin, rött eller vitt
Lite dragon eller oregano
GRATÄNGSÅS:
2 ½ msk margarin
2 ½ msk mjöl
3 dl köttbuljong
½ dl torrt vin
½-1 dl grädde
2 dl riven gräddost 55 %
½ tsk italiensk salladskrydda
Skär köttet i 1 ½- 2 sm tjocka skivor, krydda med ”lite” salt och paprikapulver och bryn dem, lägg sedan skivorna i en gratängform.
Finhacka purjo, skinka och svamp och fräs blandningen i ca 10 min på svag värme, krydda med vin, tomatpuré och salladskrydda, det ska bli en simmig röra och låt puttra i ca 5 min, rör samtidigt, svag värme. Fördela blandningen ovanpå köttet.
Fräs smör och mjöl , ska ej bli brunt, späd med vin, buljong och grädde, ska bli en slät och fin och lagom tjock sås. Känns den för tjock, häll på vin eller grädde. Låt småkoka ett par minuter, lägg i osten och salladskryddan. Häll försiktigt över såsen över köttet . Gratinera i 250 grader 15- 20 minuter.
Servera med CHIPS (gott med salta & sour cream & onion chips) och en sallad med tomat, gurka, paprika och isbergssallad.