Tips om flaskmatning
Hej! Ska se vad jag kan svara på.
Vi köpte Dr Brown flaskor på rekommendation från en bekant och har trivts bra med dem, andra gillar MAM Ultivent bättre. Jag tror det är smart att välja en flaska med någon typ av luftning som minskar risken att barnet sväljer mycket luft med maten.
Vi började med en liten flaska (120 ml) och den fungerade bra upp till ca 3 månader när portionerna blev för stora. Då köpte vi 2 stycken 250 ml flaskor och de kommer vi att kunna använda tills dottern slutar med välling. Att har två flaskor är smidigt om man tex är på stan och inte har möjlighet att diska mellan målen, då tycker jag det känns fräschare med en ren flaska.
Det man då byter allteftersom är napparna. De allra minsta barnen har nappar med mycket små hål och sedan finns ett antal steg (Dr Brown har 3 steg) innan x-nappen som lämpar sig för tex välling.
Medan M var lill-liten (under en månad) sterilisterade (kokade) jag flaskorna varje/varannan dag och sedan minskade vi successivt. Efter drygt fyra månader nöjde vi oss med att diska flaskdelarna i maskin någon gång mellan varven och koka napparna någon gång ibland.
När det gäller vilken sorts ersättning man ska välja så får man gå på känn. Dottern fick Semper redan på BB och då fortsatte vi med det, andra barn funkar bättre på NAN eller Hipp eller något annat märke. Det enda tips jag kan ge är att välja en sort på känn och efter ett par veckor utvärdera resultatet - är barnet hårt i magen, kräks mycket...? Fungerar ett märke väldigt dåligt får man överväga att byta, men det kan ju vara tufft för bebismagen det med.
Vi har klarat oss utan vällingdoserare, men jag tycker i teorin att det är en toppengrej, speciellt om man har en "nattätare". Det är verkligen inte lätt att hålla räkningen på skoporna vid tretiden på morgonen, trött som en zombie och med en ylande bebis på armen.
När vi far ut (på stan tex) har vi oftast ersättning på tetra, som är färdigblandad och kan ges i rumstemperatur ifall barnet inte är så petigt. Far vi hem till bekanta tar vi oftast med termos med hett vatten, kokt kallt vatten (medan man fortfarande behövde koka) och pulver. Man ska inte blanda hemma och ta med eftersom det finns risk för bakterietillväxt när ersättning står.
De flesta sorterna kan man dock blanda kallt, hålla kallt och sedan värma. Det fungerar ju om man är hemma hos någon och kan förvara maten i kylskåp och på nätterna hemma. Det har inte vi gjort dock, jag trivs bättre med att blanda "färskt".
Det är väldigt olika hur mycket olika bebisar äter under en dag, så det får du nog vänta och se hur din bebis blir.
Någon man ska tänka på är att man alltid (läs "om man kan") ska blanda lite mer än vad bebisen beräknas äta så man säkerställer att bebisen kan/får äta sig mätt.
Den allra bästa investeringen vi gjorde var att vi skaffade en ny vattenkokare där man kan välja temperatur. Då kokade jag upp vatten på kvällen och när det sedan var dags för första nattmålet kunde jag enkelt värma vattnet till 40, 60 eller 80 grader i stället för att koka upp och vänta tills det kallnat.
Fler frågor?