• sunshine82

    kan man kavla ut marsipan 1-2 dagar innan?

    Jag undrar om man kan kavla ut marsipan (till lock på tårtor) 1-2 dagar innan och typ klä in den i plastfolie under tiden?
    Ska baka 4 doptårtor och kommer inte ha tid att kavla ut o hålla på på själva dopdagen, men hade tänkt att lägga på marsipanen och dekorera på morgonen på dopdagen.

    Är det svårt att kavla marsipan? går nämligen inte att köpa färdigkavlad marsipan i blått som jag vill ha, har ringt runt men ingen som gör det :( Blir dyrt att köpa tårtor så vill göra själv.

    Jag vill inte göra med sugerpaste eller vad det heter, utan det ska vara vanlig marsipan.

    Någon som har några tips och råd?!

  • Svar på tråden kan man kavla ut marsipan 1-2 dagar innan?
  • skorpionen80

    Blir den inte svettig om den ligger i plastfolie några dagar? Tror det blir svårt att få loss den och att lägga den på tårtan då. Men om du skippar plastfolien borde det gå bra!

  • Pilla70

    borde ju funka bättre om du rullar den på nåt och lindar runt med bakplåstpapper


    Älskar mina små prinsar och min stora prins
  • LeWi

    Jag tror det finns en rätt stor risk att de torkar ut om du kavlar dem så långt innan.
    Jag antar att du kommer "lägga ihop" tårtorna dagen innan? (de blir ju oftast godare om de får stå till sig). Gör du det så går det ju fort att kavla ut marsipanen och täcka dem. Färga marsipanen bör du göra i rätt god tid så den får ligga till sig. Färga nån nyans ljusare än hur du vill ha slutresultatet för ofta mörknar färgen lite när man jobbar med marsipan. (Enklare att ta i mer färg än att dra ifrån!)

    Kavla på något bra underlägg - bakunderlägg, smörpapper eller liknande och använd florsocker så att det inte fastnar. Om du penslar insidan av locket tunnt med smält smör/margarin så minskar det risken för att tårtan ska "svettas".
    Det brukar kallas för att "fodra" tårtan - gör man det kan man chansa och täcka dem redan dagen innan.
    Kavla marsipanen jämnt till ca 0.5 cm tjocklek och sen lyfter du hela underlägget och välter locket över tårtan.
    Får du bubblor så jobba försiktigt från mitten och ut och släta ut dem. Man kan lyfta lite i kanten för att få till det bra...

    Lycka till!


    I reject your reality and substitute my own.
  • sunshine82

    Prata med en i en tårtdekorations affär, man kan inte kavla ut marsipanen dagen innan, och man ska inte förvara tårtan i plastfolie osv, utan den ska stå fritt eller i en tårtkartong.

  • skorpionen80
    sunshine82 skrev 2009-06-15 19:14:53 följande:
    Prata med en i en tårtdekorations affär, man kan inte kavla ut marsipanen dagen innan, och man ska inte förvara tårtan i plastfolie osv, utan den ska stå fritt eller i en tårtkartong.
    Ja, det är ju alltid bäst, men det är långt ifrån alltid att man har en sådan i närheten...
Svar på tråden kan man kavla ut marsipan 1-2 dagar innan?