• Zanna1983

    Lax i ugn

    Någon som har ett gott recept på lax i ugn som får puttra i en god sås?

    Jag vill inte göra mina vanliga recept utan något nytt för oss

  • Svar på tråden Lax i ugn
  • Gryntroll

    jag blandade en gång feta och creme fraich tillsammans med lite örter och hälde över laxen - in ugnen. Det blev toppen!

  • Zanna1983

    Vad hade du för örter till? För jag har fetaost och creme fraiche hemma

  • Gravid 89

    Jag och min man ska också äta lax idag! Så extremt gott...

    Man behöver nödvändigtvis inte låta laxen puttra i ugnen. Något som är verkligen är "to die for" är att ta lax tillsammans med antingen: Cremé fraiche, grädde (man kan ta grädde med mindre fettprocent också, om man vill vara nyttig ) el. liknande... och grönsaksbuljong + någon krydda. Jag brukar använda: dill, rosépeppar eller citronpeppar som krydda. Alltså j*klar vad gott detta är! Jag brukar låta laxen tillsammans med cremé fraichen/grädden puttra i en stekpanna med detta. Man kan också göra det i ugnen.

    Men oftast när jag gör lax i ugnen så lägger jag bara upp laxfiléerna (tinade) i en ugnsform, häller på lite olivolja och kryddar med antingen dill, rosépeppar eller citronpeppar (ovan nämnda) och strör på lite havssalt. Oh my god... kan knappt vänta tills maten är klar idag!

  • Zanna1983

    Jo vi brukar också göra med dill och citronpeppar. Saken är den att jag inte tycker om stekt lax som den är men kan äta om den har puttrat i någon sås i ugnen

    Vad det gäller % på grädde m.m så tar jag alltid den fetaste

  • Gravid 89
    Zanna1983 skrev 2009-06-24 18:21:27 följande:
    Jo vi brukar också göra med dill och citronpeppar. Saken är den att jag inte tycker om stekt lax som den är men kan äta om den har puttrat i någon sås i ugnen Vad det gäller % på grädde m.m så tar jag alltid den fetaste
    Åh, det är så gott! Jag brukar också ta den fetaste grädden, tycker det blir godast då

    Jag tycker dock att det blir samma resultat om man låter laxen puttra i en stekpanna som i ugnen. Tycker bara det är mycket smidigare i en stekpanna!
  • Gravid 89

    Oh wow, det verkade jättegott! Goda kryddor, och lätt recept... ska faktiskt lägga det på minnet och göra det någon dag. Tack för tipset!

  • Gryntroll
    Zanna1983 skrev 2009-06-24 18:12:30 följande:
    Vad hade du för örter till? För jag har fetaost och creme fraiche hemma
    åhhh vilken fråga
    Tog det som fanns för tillfället, lite basilika oregano och timjan... och så salt och peppar
  • Gravid 89

    Fast jag kom på en sak.

    Det där med viltfond, vad innehåller det exakt? Eller åtminstone på ett ungefär. Kan man möjligen ersätta det med något annat, tror ni?

  • Cupcaken

    Pernilla Wahlgrens lax är så enkelt och gott!


    En fräsch maträtt med ingredienser som man ofta har hemma

    4 laxfiléer
    1/2 dl balsamvinäger
    1/2 dl flytande honung
    salt & peppar


    Lägg laxen i en ugnsform. Blanda balsamvinäger och honung och häll det över laxen. Salta och peppra. In i ugnen 175 C ca 20 min. Servera med (enbart) en god matig sallad med tex fetaost och oliver, eller med kokt ris och sallad vid sidan av


    BF 20:e Januari =)
  • Zanna1983
    Gravid 89 skrev 2009-06-24 18:31:32 följande:
    Fast jag kom på en sak. Det där med viltfond, vad innehåller det exakt? Eller åtminstone på ett ungefär. Kan man möjligen ersätta det med något annat, tror ni?
     Äter du inte kött?

    Isf tror jag iaf att det funkar med bara kantarellfond
  • vera82

    Laxbitar med cremefraiche med smak av soltorkad tomat/fetaost på och in i ugnen.
    Kan man ha klyftpotatis,ris eller pasta till.

  • Gravid 89
    Zanna1983 skrev 2009-06-24 18:48:03 följande:
     Äter du inte kött?Isf tror jag iaf att det funkar med bara kantarellfond
    Jag är muslim så jag äter bara halal-kött, viltfond brukar inte vara halal vad jag har förstått
  • Zanna1983
    Gravid 89 skrev 2009-06-24 21:18:42 följande:
    Jag är muslim så jag äter bara halal-kött, viltfond brukar inte vara halal vad jag har förstått
    Ah då förstår jag

    Här blev det iaf lax som fick puttra i en blandning av smulad fetaost, ajvar, creme fraiche, grädde, basilika, salt och peppar
    Blev gott och kommer nog att göras igen!
  • KringlanL

    Nu är detta ingen sås, men vi brukar marinera laxfileérna i grillolja, Garlic från Santa Maria. Sen in i ugnen ca 20min 200grader.
    Har gjort så i snart 2 år, minst en gång varannan vecka och inte tröttnat ännu! =)
    Men ska nog våga mig på lite tips från den här tråden nu!

  • Ann Lee
    Cupcaken skrev 2009-06-24 18:33:14 följande:
    Pernilla Wahlgrens lax är så enkelt och gott! En fräsch maträtt med ingredienser som man ofta har hemma 4 laxfiléer 1/2 dl balsamvinäger 1/2 dl flytande honung salt & peppar Lägg laxen i en ugnsform. Blanda balsamvinäger och honung och häll det över laxen. Salta och peppra. In i ugnen 175 C ca 20 min. Servera med (enbart) en god matig sallad med tex fetaost och oliver, eller med kokt ris och sallad vid sidan av
    Vill också slå ett slag för denna lax! Supergott och superenkelt!
Svar på tråden Lax i ugn