Inlägg från: Billabong |Visa alla inlägg
  • Billabong

    Majonnäs, aioli..? Rått ägg

    Var på Livsmedelsverkets hemsida har du läst det?

  • Billabong
    Sommarljus skrev 2009-07-09 13:20:30 följande:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat2/Mikroorg.../Här, det tolkar jag som att ägg ska processas på något sätt. Googlar man avråds man generellt sett från att äta andra råa ägg än svenska, men det kan man ju inte alltid vara säker på? livsmedel: Jag menar inte de ägg som är gräddade, jag menar de råa. Kan finnas i garnering på bakverk osv
    Men det gäller ju utländska ägg, inte svenska. Så om du reser utomlands är det klokt att tänka sig för.
    Stannar du i Sverige så kan du äta ägg, aioli, majonnäs och bakverk som vanligt! Ingen fara.
  • Billabong
    Sommarljus skrev 2009-07-09 13:25:24 följande:
    Det förstår jag :) Men tillsatta ägg i livsmedel behöver ju inte självfallet komma fr Sverige..? så då kan man väl med säkerhet äta bakverk här osv, men vara lite försiktig med levsmedel med tillsatt råa ägg där ursprunget är osäkert?
    Varifrån skulle äggen komma då?
    Jag har nog aldrig någonsinn sett ägg från ngt annat land i en svensk mataffär... Har du?
    Smulan80 skrev 2009-07-09 13:25:59 följande:
    Fast på den sidan står det ju inte något om att vara gravid och äta ägg. Utan det är ju i allmänhet vad man ska tänka på för att undvika salmonella.
    Exakt.
    Miracle09 skrev 2009-07-09 13:28:07 följande:
    Det gäller nog inte överallt i världen heller. Jag bor i Spanien och vi får färska ägg från svärföräldrarnas hönor och har inte fått salmonella. Har faktiskt inte hört att någon skulle ha fått det här faktiskt. Min barnmorska sa heller inget om råa ägg eller majonäs. Vi gör ofta egen aioli hemma.
    Nej, säkert inte!
  • Billabong
    corax skrev 2009-07-09 13:34:59 följande:
      Precis! Då skulle man ju alltid akta sig för aioli och majonnäs. Salmonella är säkert inte kul att drabbas av, men är inte fosterskadande såsom toxoplasmos eller listeria kan vara.
    Nej, fast som gravid finns en något ökad risk för missfall om man får salmonella...

    Men som sagt TS: Inget att oroa sig för på så sätt att du behöver undvika att äta det du nämnt i trådstarten.
Svar på tråden Majonnäs, aioli..? Rått ägg