Inlägg från: Pucko Buffy |Visa alla inlägg
  • Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    StrawberryDaquiri skrev 2009-08-22 10:53:19 följande:
    Hej, va kul att jag hittade den här tråden! Hoppas det är okej att jag hoppas in :)Jag ska på måndag ringa min läkare för att be att få kolla mina värden. Har tidigare i år gjort en operation för att se om jag hade endometrios efter många år av magsmärta, mensproblem, samlevnadsproblem, trötthet, nedsatt (nästan obefintligt) immunförsvar osv...dock hittade de inge endometrios utan sa att det kunde sitta inne i livmodern och då syns det inte vid OP. Och eftersom de inte kan konstatera att det är endo får jag heller ingen annan behandling än ppiller. Eftersom jag under den här tiden började tappa extremt mycket hår och bli allt tröttare tyckte de att jag skulle söka för att kolla sköldköteln, vilket jag nu ska göra. Är så orolig. Mår dåligt varje gång jag måste borsta håret eller tvätta det för jag tappar så mycket hår! Jätte jobbigt. Är det någon som känner igen sig i mina symtomer? Några tips inför läkarbesöket?
    Välkommen hit och jo då du får hoppa in ( det får alla med sköldkörtelfrågor)
    Ja du det kan ju vara både och. Endomitris har jag inte så bra koll på men som tur är hade tidigare skribent det . Tja eftersom du inte har kontrollerat dina värden än så är det svårt att uttala sig. Men tappa hår, trötthet, svår menstruationssmärta (jag trodde också att jag hade något ordentligt fel på *lisa* innan jag förstod att allt hängde ihop med sköldkörteln, då jag hade fruktansvärda smärtor vid mens) känslan av att vara allmänt sjuk (som om man har en influensa på gång) är symptom som många får vid hypotyreos. Irritation, huvudvärk, seghet, torr hud, förstoppning och glasbubblekänsla är också vanligt.

    Tipps inför läkarbesöker är att du skriver ner dina symptom på en lapp. Googla gärna på dina symptom, det var så jag förstod att jag nog var sjuk. Be dem kolla din sköldkörtels värden, både TSH och T4. Begär även koll av B12 och järnvärden.

    Lycka till vid besöket. Jag håller tummarna för att de hittar var dina problem beror på.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    Ellabus skrev 2009-08-21 22:05:21 följande:
    Hej!Nu var det ett tag sedan jag skrev här, men har funderat på mina värden lite och blir inte klok på dem eller på läkarnas resonemang, men kanske känner någon igen sig.Har i alla fall hypotyreos, inga onormala värden av antikroppar har uppmätts tidigare. Är just nu gravid i v 16, tog nyligen nya prover men har inte fått svaren ännu. Senast låg jag på:TSH 0,7T4 20T3 1,
    .....
    Det låter väldigt konstigt. T4 kan ju stiga vid graviditet men ditt T3 låter lite väl lågt ja. Konstigt att du inte får några ordentliga svar av läkarna. Hoppas dina provsvar är bättre denna gången. Jag kan inte säga mer än läkarna, men nog tycker jag de bör ge dig mer utförliga svar vad de tror och vad de vill utreda.

    Kanske någon annan har bättre idéer eller varit med om liknande saker själva?!

    /PB
  • Pucko Buffy
    StrawberryDaquiri skrev 2009-08-23 19:43:33 följande:
    Måste fråga, kanske är en dum fråga men kom på det nu. Kollar man TSH och T4 på en vanligt vårdcentral eller måste man få remiss till något annat ställe? Man kollar väl det genom vanligt blodprov i armvecket eller gör man på något annat sätt?
    TSH och T4 kollas genom ett enkelt blodprov i armvecket. Nu är det så att vissa människor kan ha bra värden i blodet men inte på cellnivå. Det kollar man genom att analysera urinen som samlats under ett dygn. Vad jag vet gör det inte så ofta och scandlab är det enda labb jag känner till som gör dessa analyser. Hör med din läkare om du vill göra testet. Det kan vara olika rekomendationer för olika landsting.
  • Pucko Buffy
    StrawberryDaquiri skrev 2009-08-23 19:40:51 följande:
    Konstigt nog har jag hört fler som sagt samma som dej, att de har gjort op men att läkarna missat endo. Men min läkare påstår att det är omöjligt att missa endo vid op, konstigt! Men nu ska jag iaf kolla TSH och T4, hoppas jag får tid så fort som möjligt!
    Hörde på radion idag att det kommit en ny, enklare metod för att diagnostisera endometrios hos kvinnor. Det görs genom att man tar ett vävnadsprov på livmodern och analyserar det. Innehåller det extra mycket nervtrådar så får man diagnosen. Metoden var visst helt ny och tror det var Karolinska som hade börjat med den här i Sverige. De skulle visst starta en form av center för kvinnor med dessa problem.

    Här kan man höra inslaget samt läsa om det hela.
    www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp&nyheter=1&artikel=3039970

    /PB
  • Pucko Buffy
    AnnelieTyresö skrev 2009-08-23 19:46:01 följande:
    Min läkare vill att jag skulle kolla mina värden igen efter 4 sedan konstaterad Hypo, är det eg nån mening me det eller ska jag vänta 6 v?
    Det kan hänga ihop med dina värden och det kan vara så att de vill se att medicinen ger resultat och hur snabbt du påverkas. Jag fick kolla om mitt värde efter fyra veckor när jag precis var diagnostiserad. Gå och ta ditt prov, det är inget som skadar även om medicinen inte hunnit bli helt stabil efter bara 4 veckor.

    /PB
  • Pucko Buffy

    Hallå tjejer hoppas ni inte mår allt för skrutt. Själv har jag haft en grym värk i kroppen den sista tiden att jag blir nästan tokig. Referensvärdena var 140-650 och jag låg på 243 och då har jag ätit en vitamintablett varje dag (en om dagen för kvinnor) i flera månader. Folsyran låg lite över men jag pratade med de på apoteket så nu har jag börjat äta extra b-vitamin. Det blir extra mycket överskott av folsyra, men vad gör man när det inte finns rent B12 att köpa receptfritt. Nu återstår det bara att se om det gör någon skillnad. Någon annan som har en aning om vad B12 bör ligga på för att vara ett bra referensvärde?

  • Pucko Buffy
    NoMercy skrev 2009-08-28 22:15:47 följande:
    medicinskaccess.se/images/arkiv/6_2008/karin_...Det finns en bild på tredje sidan. Hur huden kan bli förtjockad. En del i diagnosen av hypo typ 2. Det är min överarm dom visar...känns det som...
    Bilden på mannen är som jag fast jag var inte lika svullen. Armen är oxå jag.
  • Pucko Buffy
    Sirling skrev 2009-08-30 02:28:31 följande:
    Jag har sett en del bilder som på sidan 1 tidigare och insåg att mina ansiktssvullnader gått ner sen jag börjat medicineras. Jag frågade min man och han sa att jag hade mer påsar och mörka ringar under ögonen och lite mer pluffsighet i ansiktet. Det är ju helt sjukt vilken uppsjö av symptom man hittar i efterhand, när de börjar försvinna...
    Precis som jag. Jag träffade i våras en av mina kollegor som jag arbetade med när jag blev diagnostiserad. Hon frågade direkt om jag gått ner i vikt. Men så var ju inte fallet för jag har inte rört mig neråt för fem öre (snarare upp något kilo) men den värsta svullnaden i ansiktet hade försvunnit. Nu är det bara resten av kroppen som ska med. Hamsterpåsarna nere vid hakan som jag fått ska bort... och påsarna under ögonen som fortfarande hänger med. Jag insåg när jag blivit lite piggare att jag faktiskt tappat mitt utseende. Att gå från att alltid ha varit pinnsmal och orkat hur mycket som helst till att bli trött, seg och pluffsig är inte kul. Än mer deprimerande är det att veta att man blivit det för man är sjuk och inte som jag trodde för att jag var lat och slö. Visst är det skönt att ha en orsak, men det är jobbigt att det gick så långt innan jag kom under behandling. En annan sak jag förstått är att de negativa tankar jag haft om mig själv och min negativa självbild har med sjukdomen att göra. Även om jag försökt visa upp en positiv sida utåt så har jag långt ifrån känt mig positiv. För inte säger man till klasskamrater, kollegor, partner m.m att man känner sig trög och korkad och inte fattar vad och hur saker och ting är och hänger ihop. Nej istället gör man som jag gjorde och håller upp en falsk fasad. Och om någon försöker ifrågasätta den så blir man arg och slår ifrån sig. Åtminstonde gjorde jag det och jag tror inte jag är ensam om.

    Kämpa på tjejer, ni är guld värda här.

    Kram PB
  • Pucko Buffy
    Ellabus skrev 2009-08-29 13:47:38 följande:
    [Nu är jag ute lite på hal is...någon annan har säkert ett bättre svar. Men i alla fall - min kompis, som får B-vitaminsprutor numera, hade ett värde på drygt 200 och mådde inte heller bra. Hon hade värk mm. Vc sa att hennes värden var bra, men när hon kom till en privat invärtesspecialist så sa han att värdet var alldeles för lågt med hänsyn även tagen till hennes ålder. Tydligen är B-vitaminerna på Apoteket alldeles för svaga och det krävs receptbelagda tabletter eller helst sprutor. Hon fick börja med det och mår nu mycket, mycket bättre. Så, 243 är nog inte så värst bra att döma av hennes erfarenhet, trots att det ligger inom referensvärdena. Men, som sagt, det är inte ens min egen erfarenhet, så jag kan vara helt fel ute...
    [/citat]

    Jag tror inte alls du är ute på hal is, utan jag tror att det ligger mycket i det du säger. Jag ska fundera på att söka privat läkare för konsultation. Min VC läkare är kanon men jag tror inte han har full koll på det här med hypotyreos och eventuella följdsjukdomar.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14