Inlägg från: Pucko Buffy |Visa alla inlägg
  • Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Bönan jag håller tummarna för dig att de ser att du måste få höja dina mediciner.

    En stor kram med förhoppningar om att du snart mår bättre.

    /PB

  • Pucko Buffy
    Jmia skrev 2009-09-07 16:24:14 följande:
    Hej på er, hoppar tillbaka in i tråden rakt av bara. Jag fick mina provsvar idag äntligen, TSH låg på 6,8 och de andra värdena var "perfekta".Fick nu börja med 125mg levaxin istället för 100 och en återkoll om ett halvår. Jag försöker bli gravid och hoppas ju nu komma ner i lämplig nivå, runt 2,0 kanske upp tilll 3,0. Har varit sjukt trött och haft svårt att skriva, tappar ord hela tiden. Vet inte om det kan skyllas på mitt TSh värde men antar ju det. Men vad tror ni? Bör man inte kunna se en ändring av värdena redan efter halva den tiden? Funderar på att ta ett läkarbesök nån annanstans efter 3 månader för att se om jag sjunkit i TSH eller ej..
    Du kan nog räkna med att det är dina värden som gör att du inte mår bra. Att du fått höja till 125 ug/ dag är jättebra och det kommer öka dina chanser att både bli gravid och må bättre. Jag tycker dock det är lite konstigt att du ska vänta 6 månader innan du får komma tillbaka och lämna ett prov för att se om dina värden stabiliserat sig. Det bör du få göra efter 6-8 veckor. Visserligen kan dina värden bli riktigt bra på den dosen, men det skulle inte förvåna mig om du behöver höja en gång till.

    Min VC läkare som är väldigt bra men inte kan så mycket om endokrina sjukdomar, tyckte att mina värden var bra när de låg på liknande som dina. Dock tyckte endokrin inte det och jag fick höja min dos. Jag har sedan fått höja ytterligare en gång för att jag faktiskt sagt ifrån att jag vet att jag inte ska ligga över 2 i TSH + att jag mår jättedåligt om jag ligger över 3,5.

    Om inte din läkare vill ta ett nytt prov på dig så begär att de skriver in det i din journal och sök dig sedan till en annan läkare som kan mer. Gärna en invärtes specialist helst endokrinolog.

    Lycka till/PB
  • Pucko Buffy
    Jmia skrev 2009-09-07 19:03:20 följande:
    En följdfråga när jag ändå är igång. Jag har länge velat komma till endokrin men har förstått att jag inte är tillräckligt sjuk för det. Jag har hypo och det är väl det enda. Läkaren jag brukar gå hos klämde på halsen och tyckte inte ens att sköldkörteln var förstorad fastän en gyn läkare på mvc antytt det. Bekymret är ju att jag inte får några vettiga svar ur de läkare jag har. Så kan någon svara på hur man får en remiss till endokrin egentligen?
    Först och främst måste du byta läkare. Den du har verkar inte riktigt veta vad han sysslar med.

    En motfråga jag vill ställa är hur länge har ni försökt skaffa barn? Mer än ett år av barnlöshet och ni kan begära hjälp från specialist mödravården, dvs de utreder varför ni inte blir gravida. Där bör de kunna hjälpa dig att komma ner på ett TSH värde under 2. Hade jag varit som dig så hade jag kontaktat dem för konsultation om ni försökt mer än ett år.

    Jag har själv aldrig gjort detta men man kan som jag förstått det lämna in/ansöka om en egen remiss. Men jag är osäker på hur man gör. Tror man kan få svar genom att ringa sjukhusets växel eller informationsansvariga.

    /PB
  • Pucko Buffy

    Då tycker jag faktiskt att du ska ringa och prata med dem redan nu på mvc. Förklara din situation så får du nog säkert möjlighet att komma in för utredning redan nu. Förklara att du har hypo och fortfarande har förhöjda värden. Nämn att du mycket väl är medveten om att du ska ligga under 2 i TSH för att ha optimal chans att bli gravid. Tala även om hur din läkare gjort och att du inte har lust att gå och vänta på något som faktiskt kan fixas till snabbare än på 6 månader. Nämn även missfallet.

    Får du komma på utredning eller om de ber dig vänta en månad ytterligare spelar eg ingen större roll då det nog ändå går snabbare för er att få hjälp via dem istället för att vänta på den andra doktorn. Alternativet är nog annars att söka annan läkare.

    Håller tummarna att det går bra.

  • Pucko Buffy
    Jmia skrev 2009-09-08 13:52:24 följande:
    Tack för snälla ord. Får jag fråga, du var alltså inte rätt inställd när du fick alla missfallen och födde ett barn prematurt? Jag blir nästan galen på detta.. gynekologen menar att man ska vara nöjd så länge läkaren är nöjd med värdena. Och läkaren är nöjd ända upp till 3,5 TSH. Det är ju inte jag. Mår jag inte ens bra på det värdet.Men jag sätter stort hopp till den här doseringshöjningen nu och ska som sagt lämna prover om 2-3 mån nån annanstans tänkte jag.. Då borde det ju bli en bebis.
    Vilket skitsnack din bm håller på med. Om du kollar igenom tråden lite så hittar du flera länkar om just graviditet och TSH värdet. De kan du skriva ut och visa för din bm om hon inte tror på dig. Hypo och hyper är väldigt väl dokumenterade sjukdomar, men ändå lyckas inte vissa läkare och andra inom vården förstå själva sjukdomen. Tyvärr är det så att man måste läsa på och sedan stå på sig för att få den bästa vården. Får man inte det gäller det bara att söka vidare. Alla kvinnor som har känd hypo bör få möjligheten att komma under 2 i TSH om de vill bli gravida. Gör nu som tant PB säger och sök ny läkare, helst en specialist på mvc.

    Stor kram /PB
  • Pucko Buffy
    Hallonsnören skrev 2009-09-08 10:02:44 följande:
    Hej hej.Fick diagnosen överfunktion i dec-08.Jag har ätit thacapzol sedan i början av april och Levaxin sedan mitten maj.Men jag har fortfarande dagar där jag är trött, är det normalt eller borde jag ha fått tillbaka all ork nu?Visst finns det dagar då jag orkar hålla igång hela dagen men då är jag trött 1-2dagar efter.Är det normalt eller kan det vara något mera fel?
    Det är inget ovanligt alls. Tröttheten kan sitta i länge eftersom kroppen inte alltid hänger med i svängarna. Ibland går det över och ibland får man helt enkelt lära sig leva med det. Visst ska man trigga för att tänja på gränserna för att orka mer, men samtidigt ska man inte ta ut sig för mycket, för då får man bakslag. Det kan vara en väldigt svår avvägning det där, men med tiden så lär man sig och kan då lite mer medvetet planera för dagar med mycket aktiviteter för att sedan kunna vila lite mer efteråt.
    Märker du dock att du blir mer trött så ska du söka läkare för då kan du vara fel inställd eller ex ha brist på B12 som är väldigt vanligt.

    /PB
  • Pucko Buffy
    zezziz skrev 2009-09-09 21:11:47 följande:
    På fredag ska jag träffa en ny läkare då min gamla slutat.Hoppas att den nya läkaren kommer ta mig på allvar, för nu är jag trött på att må så här som jag gör!! Supertrött, håglös, orkar ingenting, förstoppad, ont i magen, tappar mängder med hår, viktproblem... Fick diagnosen hypotyreous för ett och ett halvt år sedan och ännu har jag inte fått en stabil medicinering!Hur lång tid ska det egentligen ta??? Dessutom börjar vi bli sugna på en liten bebis i familjen... Är det någon som vet varför man inte ska ta medicinen samma dag som när man ska till läkaren? Räcker det verkligen att inte ta en tablett samma dag för att medicineringen ska vara ur kroppen??
    Det brukar inte ta mer än 6 månader innan man kommit ner i ganska normala värden. Sen kan det vara svårt att ställa in den exakta dosen för var och en då det är väldigt varierande hur man mår. Du som kvinna ska dock ligga under 2 i TSH om du tänker skaffa barn igen (värdet kan variera lite från labb till labb) Levaxin tas upp lätt i kroppen och tar du det på morgonen så syns det provet inom två timmar. De flesta labb brukar säga att man inte ska ta det innan provet tas för att man ska vara säker på att det gått minst 8 timmar emellan. Endel labb vill att det går längre tid andra kräver mindre. Levaxinet tas som sagt vad upp snabbt men bryts ner långsamt. Det tar flera dagar och därför måste man vänta ca 6 veckor för att se om dosen blivit stabil. Man kan testa tidigare men då är det mest för att se att den inte skjuter i väg för mycket och att den påverkar åtminstonde så mycket som man hoppats på. Eftersom det är så långsam nedbrytning av levaxinet är det ingen större fara om man tar sin dos senare vid enstaka tillfällen alt råkar glömma det helt. Glömmer man ta sin dos fortsätter man bara som vanligt dagen efteråt, man ska inte ta dubbla doser.

    Hoppas det klarnat lite /PB
  • Pucko Buffy
    nattsyster skrev 2009-09-10 06:09:50 följande:
    Hej, jag är ny här i tråden. Hoppas någon kan hjälpa mig..för ett år sedan fick jag thyreoidit som övergick till hypothyreos (normalt TSH enligt lab) Fick ej Levaxin då läkarna påstod att det inte kunde vara hypo eftersom lab var normalt. Mådde fruktansvärt dåligt i några månader men sedan bättre. Nu i somras fick jag en ny thyreoidit som nu har vänt till hypothyreos. Jag mår jättedåligt och har massa jobbiga symtom, t.e x utebliven mens och viktuppgång. Mitt TSH låg på 4.7 men läkaren ville vänta och ta om proverna om 4 veckor för att eventuellt då pröva Levaxin.. Grejen är den att dessa prover togs för 6 veckor sedan och då mådde jag mycket bättre än nu. Alltså är nog TSH ännu högre nu än vad proverna visade. Vad ska jag göra? Kräva Levaxin nu? Är 4.7 ett högt värde?
    Välkommen hit.
    Jag är inte förvånad över att du mår skrutt. Som kvinna ska man ligga under 2 i TSH men vissa läkare fattar inte det.

    4.7 i TSH är inte jättehögt, jag hade 200 men var också riktigt sjuk i hypo. Men det spelar egentligen ingen roll för mår du dåligt så mår du dåligt.

    Du ligger i övre spannet och ibland är läkarna konstiga. Jag tycker du ska söka en gång till och få ta ett nytt blodprov. Först då kan de säga om dina värden stigit eller ej.

    Vad låg ditt T4 på? det kan ge en liten hint om vart det lutar.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy

    Nina bus: Jag håller också tummarna

    Visste inte ens om att det fans en sådan sjukdom som du har... nu måste jag googla lite och lära mig nytt.

    /PB

  • Pucko Buffy

    Det var säkert TPO antikroppar. Man kan enkelt säga att mår man skrutt så kan man nästan alltid tacka antikropparna för det i kombination med TSH och T4 värdet. När du väl kommer ner i värdena så brukar antikropparna minska och symptomen försvinna.

    /PB

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14