Pelletsbrännare-hur funkar det?
www.thermiapellets.se/ har visst en bok om pelletseldning!!
"Kostar gratis"
Vi valde dock bergvärme - då vi är lata... Vill inte bära påsar med pellets, sota och vid semestrar elda med olja... / El
www.thermiapellets.se/ har visst en bok om pelletseldning!!
"Kostar gratis"
Vi valde dock bergvärme - då vi är lata... Vill inte bära påsar med pellets, sota och vid semestrar elda med olja... / El
Lånar tråden lite och svarar flutterby och har mer vinklingar om pellets också:
Beror hur man räknar
Vi behövde hur som helst ha köpt en oljepanna/annan panna så den delen räknade vi "bort" ...
Man kan säga att det beror lite på vad man har för hus och tomt också. Litet hus = längre tid att "tjäna in" investeringen. Om man har pool? Var man bor i sverige.
Själva värmepumpen kostar kring 40-60000 beror på ditt energibehov (motsvarar en ny panna.
Sedan beror det om du väljer att markförlägga (fram och tillbaka på tomten) eller att borra. Markförläggning är mycket billigare men innebär en hel del extra trädgårdsarbete för att återställa. Tomten måste vara tillräckligt stor också.
Vi som bor i mälardalen i ett hus där vi värmer upp 230 kvadratmeter, borrade 170 meter (hade 19 meter till berg) hade en installationskostnad på tot ca 130 000 kr. Men då hade vi inte valt en standardbergvärmepump utan en med "extra finesser", satt in lite nya element och så hade vi ju en extra dyr borrning pga att de inte hittade berg förrän djupt ner vilket innebar att de måste fodra hålet med dyra stålrör en låång sträcka. Men med dagens galopperande olje priser så "tjänar vi allt fortare in" vår investering.
Har man ett nytt hus (välisolerat) och bor litet och kanske i södra delarna av sverige måste man däremot räkna nogrannt för att se om det är "lönt" att investera.
Något som var trevligt var ju att vi fick mer innerutrymmen som vi kunde nyttja då vi kunde ta bort en oljetank på > 3 kubikmeter rummet som tydigare var småsotigt kan nu användas tom som klädkammare efter en ommålning!
För att ersätta en kubikmeter olja krävs ungefär 3 kubikmeter pellets så det krävs att huset har ett rejält pannrum eller ett intilliggande rum om man har tänkt sig ett bulkförråd. Normalt behöver du ett förråd på minst 7- 8 kbm för att kunna ta emot 3 ton pellets (= fraktfritt).
Anledningen att vi inte valde pellets var dessutom förutom ovanstående beskrivna extra arbetet även att man vet inget om: kommande Beskattningar (för att kompensera uteblivna skatteintäkter från olja). Prishöjningar beroende på förändrad tillgång av pellets (ökar efterfrågan och det finns inte tillräckligt så kommer priserna självklart att öka)
Att tänka på även med pelletseldning är att undersöka om skorstenen är lämpad för det!!
Ett pelletsförråd innomhus måste dessutom byggas enligt vissa brandregler vilket innebär att det kan finnas problem med det så undersök noga oavsett vilket alternativ du väljer.
Jag tror att TS vill vet vilken pelletsanläggning som är helt underhållsfri... Vi hittade ingen förra året som uppfyllde våra krav i alla fall. Tidigare har dessutom Pelletsbrännare lidit av en del säkerhetsbrister se Råd och Rön samt SP (Statens Provningsanstalt för mer info.
www.radron.se/templates/test____2381.asp
Tyvärr så verkar vi i vårt samhälle drabbas mycket av inversion som gör att avgaser och rök trycks ner mot marken, det må vara miljövänligt i det stora men all ved och pelletseldning har börja märkas så att säga - och direkt nyttigt vet jag ju inte om det är.
Om vi pratar om obehagligheter så har vi bekanta som drabbats av mindre rökgaspuffar vid eldning.
Vad man bör kontrollera med pelletseldningen är också om skorstenen är lämpad för det , rökgastemperaturen som går ut i dagens pelletsbrännare är i dagsläget i många fall såpass låga att man kan få kondens högst upp vilket kan få skorstenen och vittra innifrån.
Hade vi haft ett mindre hus så hade nog alternativet för oss varit pellets också men ur ren kostnadssynpunkt. Hade vi vetat att det fanns ett alternativ som var helt underhållsfritt som man aldrig behövde sota, tömma sot,komma ihåg att beställa pellets, bära pellets, hugga ved så hade vi nog valt det. (Vi som en sommar glömde oljepåfyllningen vilket innebar kalla avrivningar under en vecka pga leveransproblem )
Men vi valde hade ett alternativ som vi tyckte passade oss även om jag måste rösta FÖR kärnkraft . Men vattenkraft liktar ju inte illa heller....
Två forum för vetgiriga:
www.byggahus.se (pro - ved/pellets) , sök på deras forum för rätt avdelning.
www.varmepumpsforum.com ( värmepumpar av alla slag)
Båda forumen har hardcore-fans men också sådan som ser för och nackdelar med båda varianter.
Fjärrvärme är ju bland det bästa om man har en sund leverantör!!
Finns nackdelar med det också dock din leverantör är i monopolställning då det i realiteten är det mycket dyrt att byta, t ex till el. Därför fjärrvärme = naturligt monopol (dvs det finns bara en leverantör och ingen konkurrens). Egentligen kan man säga att det är ett påtvingat lokalt monopol. Detta innebär, som Vattenfalls representant i Uppsala har sagt, att man tar ut ett marknadspris, dvs man maximerar sin vinst, dvs man tar ut så mycket man kan. En statlig utredning pågår som ska försöka hitta lösningar på detta problem. Under alla omständigheter tänk dig för. I första hand bör man tänka sig för innan man ansluter sig till ett fjärrvärmesystem, men naturligtvis också om man skulle vilja lämna systemet. För självklart har då fjärrvärme leverantören krävt att man skriver på papper/tar bort annat alternativt värmesystem ur huset då fjärrvärmen dras in i huset.
Att sedan man dragit in fjärrvärme komma på att man kan med hjälp av en släktings skogsinnehav gratis kan värma upp huset - då kan det vara en krånglig knipa att slippa ur
Fjärrvärmeleverantörens grepp...
Esping,
Viessman hade inte den pelletspannan när vi bytte värmesystem annars hade den varit intressant. Vi skulle dock få problem med vår skorsten om vi valt den då vi har en lång skorsten, vi skulle nog fått göra något åt den för X antal kronor, dessutom så verkar det som om det är en litet förråd som ingår i det paketet, vilket skulle inneburit att bära pelletspåsar. Skulle vi velat ha bulkförråd så hade vi behövt att bygga om hemma dels pannrum och dels tagit en del av tvättstugan.
Och för 90 000 hade vi fått värmepump+ markförläggning (om vi varit ute efter den billigaste värmepumpslösningen).
Observera dock att en värmepump kan innebära problem också och kräver en hel del undersökningar. Är nuvarande element kopplingen av enrör eller tvårörstyp (typ seriekoppling eller parallelkoppling till pannan) här kan lämpligheten för värmepump skilja sig. Är det ett högtemperatursystem eller ett lågtemperatur system? Är huset byggt så att man klarar självdraget utan en varm skorstensmurstock?
Skorstenen bör man tänka på (skydda mot inregning med hjälp av ett skorstensskydd).
Skall man investera kring 75 000-150000 SEK så tar jag inte det första bästa . Läst det jag kommit över och tittat och frågat i olika forum samt bråkat med installationsfirmor.
Finns så mycket klåpare som man inte kan tro på och som kallar sig "yrkesmän".
Finns lite intressant på Energimyndigheten:
www.stem.se/WEB/STEMEx01Swe.nsf/F_PreGen01&MenuSelect=F785C9CC6287E6B2C1256DAD0027C336&WT=Energikonsument.Uppvärmning
Samt branchorganistionernas hemsidor...
Ni som kan planera era byten av Värmesystem! Staten kanske kommer att ge stöd!!
Se gärna följande länk:
www.regeringen.se/content/1/c6/04/98/13/1b3c2f76.pdf
se punkt 7.1.10
Om man vågar ha is i magen så kan det bli billigare att byta uppvärmning från olja!
Eventuellt skulle det också gälla de som har direktverkande el.
Få se vad som händer?
Lite klipp från ovanstående:
"Investeringsstöd för konvertering från direktverkande elvärme i bostadshus
Stödet skall gälla konverteringar som genomförs från och med den 1 januari 2006 till och med den 31 december 2010. Stöd skall ges med högst 30 procent av konverterings-kostnaderna upp till ett visst takbelopp per bostad. Sammantaget beräknas det totala skattebortfallet till 1,5 miljarder kronor för femårsperioden.
Den övergripande målsättningen med stödet är att minska elanvändningen för uppvärmnings-ändamål i bostadshus. Regeringen bedömer därför att detta stöd bör begränsas till att omfatta konvertering från direktverkande eluppvärmning. I avsnitt 7.1.10 aviseras därutöver ett särskilt investeringsstöd för konvertering från olja för uppvärmnings-ändamål. Stödet skall vad gäller konvertering från direktverkande elvärme huvudsakligen inriktas på värmedistributionssystem som medger övergång till fjärrvärme eller individuell uppvärmning med biobränsle, berg- sjö- eller jordvärmepump samt solvärme. Regeringen avser att besluta om en förordning med närmare föreskrifter om stödet."
Och vidare:
"Investeringsstöd för konvertering från oljeuppvärmning i bostadshus
Stödet skall gälla konverteringar som genomförs från och med den 1 januari 2006 till och med den 31 december 2010. Stöd skall ges med högst 30 procent av konverterings-kostnaderna upp till ett visst takbelopp per bostad. Sammantaget beräknas det totala skattebortfallet till 500 miljoner kronor för femårsperioden."
Jo, blir dom av så är det hur trevligt som helst , Tror dock dom sätter tak på stödet. Men Oljepriserna fram till installationen kanske äter upp förtjänsten?
Vi fick ju i alla fall rot-bidrag som täckte en del av arbetet...
Mest vanliga råd , sånt jag lärde mig...
Kemin ska stämma, du ska ta in referenser på tidigare jobb. Du ska försöka ta in flertalet offerter från olika installatörer/fabrikat. Kommer de inte och tittar på befintlig installation skulle jag nog inte ta dem som seriösa (Tycker jag i alla fall gällde bergvärmen då det blev lite ny rördragning).
Jag skulle dessutom vilja att det skulle stå i offerten om bortforsling av gammal panna och oljetank (om man inte vill ligga i pannrummet i timmar själv med tigersåg/nibblingsmaskin).
Annat som ska stå är väl slut/färdigdatum för installationen. Som beställare skall du i möjligaste mån försöka hålla inne med betalningen , helst till installationen är färdig. I alla fall en betydande del till du fått den förevisad och intrimmad. Så att det inte drar ut på tiden med installationen.
Kolla om du på något sätt bör titta till skorstenen. Behöver du ett skorstensskydd då rökgastemperaturen blir lägre? Är utrustningen "P"-märkt / CE-märkt?.
Annat att tänka på är Garantier, åtaganden och eventuella serviceavtal (skriftliga överenskommelser), lovar återförsäljaren några speciella besparingar så kan man väl försöka få honom att skriva under på dem .
Allt du och installatören kommer överens om skall ingå/uteslutas skall ner på papper.