• Lillatroll

    Pelletsbrännare-hur funkar det?

    Jag och min sambo drömmer om att skaffa hus och har lite smått börjat titta oss omkring. Vi började diskutera kring olika uppvärmningsalternativ och kom in på pellets. Hur funkar det rent praktiskt? Vi har förstått det som att man måste se till pelletsbrännaren emellanåt och fylla på pellets. Hur gör man om man reser bort? Kan man koppla på oljan igen då eller måste man ha någon som kommer och fyller på pellets och se till brännaren????
    Vi sitter nämligen och drömmer om ett hus som vi såg i en annons i dag och den hade en oljepanna.

  • Svar på tråden Pelletsbrännare-hur funkar det?
  • Primrose

    Vi installerade pelletsbrännare i våras som ersättning för oljan. Det funkar som så att man kopplar bort oljebrännaren och installerar pelletsbrännaren istället. Till pelletsbrännaren är det anslutet en matarskruv som matar pellets från ett stort kärl. Man får fylla på pellets i kärlet, hur ofta beror ju på kärlets storlek så klart. Vi kommer vintertid att behöva fylla på ca var tredje dag för att värma upp vårt hus på 200 kvm. Nu över sommaren har vi fyllt på varannan vecka!!!

    Våran brännare har självstart, så t.ex om strömmen går så startar brännaren själv när strömmen kommer tillbaka. Rent tekniskt behöver vi aldrig pilla något med den, bara fylla på pellets och sota ur brännaren en gång i veckan.

    eftersom man kopplar bort oljebrännaren så får man nog ha någon som kommer och fyller på pellets om man åker bort. Kanske beror detta på vilken sorts panna som man installerar brännaren på? Kanske kan man slå över till el uppvärmning om man ska bort? Har inte funderat över detta..

    Kort sagt: pellets är ett relativt billigt och bra system som när det väl är installerat bara kräver påfyllning då och då samt sotning.

    Installationskostnaden+brännaren+matarskruv+kärl ligger runt 25000 kr (med marginaler åt båda håll så klart)
    För oss har brännaren tjänats in på ett halvår jämfört med oljan...

  • SVejsan

    www.thermiapellets.se/ har visst en bok om pelletseldning!!
    "Kostar gratis"

    Vi valde dock bergvärme - då vi är lata... Vill inte bära påsar med pellets, sota och vid semestrar elda med olja... / El

  • Flutterby

    SVejsan: vi vill också ha jord/bergvärme. Var det dyrt?
    Fråga till er med Pellets: luktar det eldrök ur skorstenen när man eldar pellets? Jämfört med ved.

  • Esping

    Om man kan bygga ett pelletsförråd och få pellets som bulk, så behvöer man aldrig fylla på pellets manuellt, utan tankbilen kommer en gång per halvår ca. Idag finns också helautomatiska anläggningar som sotar sig själva och inte kräver något underhåll.

    Pellets ryker betydligt mindre än vedeldning, bara lite fin vit rök konstant ur skorstenen.

  • SVejsan

    Lånar tråden lite och svarar flutterby och har mer vinklingar om pellets också:

    Beror hur man räknar

    Vi behövde hur som helst ha köpt en oljepanna/annan panna så den delen räknade vi "bort" ...

    Man kan säga att det beror lite på vad man har för hus och tomt också. Litet hus = längre tid att "tjäna in" investeringen. Om man har pool? Var man bor i sverige.

    Själva värmepumpen kostar kring 40-60000 beror på ditt energibehov (motsvarar en ny panna.

    Sedan beror det om du väljer att markförlägga (fram och tillbaka på tomten) eller att borra. Markförläggning är mycket billigare men innebär en hel del extra trädgårdsarbete för att återställa. Tomten måste vara tillräckligt stor också.

    Vi som bor i mälardalen i ett hus där vi värmer upp 230 kvadratmeter, borrade 170 meter (hade 19 meter till berg) hade en installationskostnad på tot ca 130 000 kr. Men då hade vi inte valt en standardbergvärmepump utan en med "extra finesser", satt in lite nya element och så hade vi ju en extra dyr borrning pga att de inte hittade berg förrän djupt ner vilket innebar att de måste fodra hålet med dyra stålrör en låång sträcka. Men med dagens galopperande olje priser så "tjänar vi allt fortare in" vår investering.

    Har man ett nytt hus (välisolerat) och bor litet och kanske i södra delarna av sverige måste man däremot räkna nogrannt för att se om det är "lönt" att investera.

    Något som var trevligt var ju att vi fick mer innerutrymmen som vi kunde nyttja då vi kunde ta bort en oljetank på > 3 kubikmeter rummet som tydigare var småsotigt kan nu användas tom som klädkammare efter en ommålning!

    För att ersätta en kubikmeter olja krävs ungefär 3 kubikmeter pellets så det krävs att huset har ett rejält pannrum eller ett intilliggande rum om man har tänkt sig ett bulkförråd. Normalt behöver du ett förråd på minst 7- 8 kbm för att kunna ta emot 3 ton pellets (= fraktfritt).

    Anledningen att vi inte valde pellets var dessutom förutom ovanstående beskrivna extra arbetet även att man vet inget om: kommande Beskattningar (för att kompensera uteblivna skatteintäkter från olja). Prishöjningar beroende på förändrad tillgång av pellets (ökar efterfrågan och det finns inte tillräckligt så kommer priserna självklart att öka)

    Att tänka på även med pelletseldning är att undersöka om skorstenen är lämpad för det!!
    Ett pelletsförråd innomhus måste dessutom byggas enligt vissa brandregler vilket innebär att det kan finnas problem med det så undersök noga oavsett vilket alternativ du väljer.

    Jag tror att TS vill vet vilken pelletsanläggning som är helt underhållsfri... Vi hittade ingen förra året som uppfyllde våra krav i alla fall. Tidigare har dessutom Pelletsbrännare lidit av en del säkerhetsbrister se Råd och Rön samt SP (Statens Provningsanstalt för mer info.
    www.radron.se/templates/test____2381.asp

  • Lillatroll

    Tack för alla intressanta inlägg. Jag och sambon fortsätter drömma och planera. Få se vad det blir av det.

  • Tiffani

    Flutterby: Ja risken är att det luktar, beroende på vilken anläggning man har kan det lukta riktigt starkt. Luktar inte riktigt som vedeld, mer som bränt fett. Inte så kul om man vill vara utomhus, har barn eller är allergisk.

  • Trynträ

    Det finns brännare som slår över automatiskt till el om pelletsen skulle ta slut.

  • Esping

    Några ytterligare kommentarer:

    Om beskattningen ökar på pellets så tror de flesta energirådgivare att beskattningen ökar i motsvarande grad på el, dvs det drabbar dem som har bergvärme eftersom dessa anläggningar kräver el. Pellets är också en förnybar råvara och skog är en av sveriges största tillgångar och inget vi kommer behöva att importera. Det är också mycket miljövänligt att elda pellets.

    Om huset tidigare varit oljeeldat så mår det bäst av att man fortsätter värma upp skorstenen, eftersom ventilationen är beroende av detta. Vid byte till bergvärme el luftvärmepump så kan det också bli kallt i källaren och extra element krävas, eftersom oljepannan värmer.

    Sen tycker jag det är lite läskigt att borra en massa hål i backen, men det är en helt irrationell icke-underbyggd känsla jag har bara

    Och som ni förstår kommer vi inom kort byta ut vår oljepanna mot pellets...

Svar på tråden Pelletsbrännare-hur funkar det?