Vad äter ni till era Langos?
Skall göra Langos idag och undrar vad ni brukar äta till dem. Räkor, lök, gräddfil och rom är ju vanligast sedan riven ost och skinka. Men finns det mer man kan ha till?
Skall göra Langos idag och undrar vad ni brukar äta till dem. Räkor, lök, gräddfil och rom är ju vanligast sedan riven ost och skinka. Men finns det mer man kan ha till?
Här kommer recept
Lángos/Laangåsch
2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
5,5 - 6 dl vetemjöl
3 msk fett
salt
olja att fritera i
Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd. Servera med gräddfil/creme fraiche eller gnid in vitlök.
Märkte också att det inte var bra att göra på sommar/nypotatis. de är inte mjöliga nog. Fick ta mer mjöl, men de blev goda tillslut.