• 7småtroll

    Vitsås/Ostsås

    Återigen är jag sur på mig själv....16 dl mjölk åt skogen pga att såsen smakar bränt!

    Vad gör jag för fel? Jag kan laga mycket god mat men vitsås går jag bet på....JÄMT! Har gjort samma tabbe idag igen!

    Hjälp mig med tips på hur jag ska göra!

  • Svar på tråden Vitsås/Ostsås
  • Floff

    Jag brukar smälta smör, vispa i mjölet så det blir en kladdig smet, sen hälla på mjölken och röra försiktigt nästintill hela tiden tills såsen tjocknar. Sen häller jag i ost, brukar ta mozzarella, och låter den smälta. Sen får man ju inte ha för varmt på plattan såklart.

  • Zimlis

    Jag brukar faktiskt dra bort kastrullen från plattan när jag vispar ned mjölet och sen tar jag i mjölken lite i taget - jag vet att man egentligen ska ösa i all vätska på en gång, men det gör jag inte. Sen sätter jag tillbaka kastrullen på plattan och rör hela tiden.

    Ska jag ha ost i så har jag den redan förberedd så jag kan röra ned den utan att sluta att röra i kastrullen


    Livet är en sexuellt överförbar åkomma med garanterad dödlig utgång.
  • MBert
    7småtroll skrev 2009-08-04 13:34:55 följande:
    Återigen är jag sur på mig själv....16 dl mjölk åt skogen pga att såsen smakar bränt!Vad gör jag för fel? Jag kan laga mycket god mat men vitsås går jag bet på....JÄMT! Har gjort samma tabbe idag igen!Hjälp mig med tips på hur jag ska göra!
    Oh jag känner så väl igen mig. Jag har också gjort den misstaget många gånger.
    Det handlar om att vi har för bråttom!

    Lägre värme är det enda som hjälper. Då bränner det inte i botten. Sen ska man förstås vispa hela tiden. Men det hjälper inte att man vispar hela tiden om man har för hög värme, då bränner det ändå.
Svar på tråden Vitsås/Ostsås