• FinastE2010

    fryst lax

    Hej!

    har ngn fryst lax hemma i frysen. går det att äta då man är gravid? el vilken lax kan man inte äta snarare?

  • Svar på tråden fryst lax
  • Begga

    Förstår inte helt det där med frysning. Man får äta (enligt slv) gravad och rökt KÖTT om man fryser det i 3 dygn men ovan för denna text står att listeria överlever frysning så att gravad och rökt FISK ska man äta nygjord eller nyinpackad.
    Lite motsägelsefullt.
    Finns inte listeria och toxoplasma möjligtvis i alla "råa" varor oavsett om det är fisk eller kött ?

    Själv tar jag all info med lite måtta. Man kan grava egen lax men då ska man ändå ha den rå i kylskåpet i 3 dagar : inte direkt nygjord längre eller ?

  • Mumin80

    Toxoplasma dör vid frysning, oavsett om den finns i fisken eller köttet, därför ska alla animaliska livsmedel som inte upphettas innan dom äts frysas.

    Listeria är en seg rackare som kan växa till sig i syrefria miljöer, i ganska höga salthalter och i kyla (den skulle också växa fint under "vanliga" förhållanden, men då blir den oftast utkonkurrerad av andra bakterier). Därför bör t.ex. rökt och gravad fisk (som ofta vakumförpackas) ätas nygjord, inte i slutet på sin hållbarhet (som kan vara ganska lång när man väl vakumpackat fisken). Samma råd gäller givetvis också rökt och gravat kött, men det är väl ovanligare att dessa produkter vakumförpackas.

Svar på tråden fryst lax