Man plockar/köper bär/frukt
Rensar/tvättar dem och lägger dem i en gryta
I med syltsocker (som är en blandning av socker och pektin) eller vanligt socker och pektin enligt anvisning (pektin gör sylten tjockare)
Koka sylten och när man gör det bildas skum, skummet är lite läskigt och tas därför bort. Använd sked eller slev och ta bort skummet med jämna mellanrum.
När bären/frukten kokat isönder och sylten tjocknat är den färdig
Gör sedan något av följande:
1) Häll varmt i glasburkar och skruva på lock, låt svalna
2) Häll varmt i glasburkar och smält över parafin, sen på med lock, låt svalna
3) Häll varmt i plastburkar, låt svalna och ställ i frysen
Sylten håller sig i några veckor i kylen, ju mer socker destu längre hållbarhet. I kylen håller den sig måååånga månader. Frysen är mitt bästa tips, sen tar man fram en burk i taget och förvarar den i kylen.
Om man vill lyxa till sylten så kan man "krydda" med vanilj eller något annat gott
Är det nån speciell sorts bär eller frukt du funderat över?
OBS: Om du har glashäll så spill INGEN sylt på den!!!