• Hallonmun

    Varför får jag blåmärken så lätt?

    Har de senaste åren märkt att jag får otroligt lätt blåmärken. Är det någon som vet vad det kan bero på?

  • Svar på tråden Varför får jag blåmärken så lätt?
  • 071001

    Undrar jag med. Både jag och min mamma får blåmärken konstant och av allting känns det som.

  • Hallonmun
    071001 skrev 2009-09-14 10:01:26 följande:
    Undrar jag med. Både jag och min mamma får blåmärken konstant och av allting känns det som.
    Ja å inte vidare snyggt är det.... mina ben är alltid helt blåfäckiga :(
  • SuzR

    någon sa till mig att det kan vara brist på D vitamin! Man kan få en spruta för sådant tydligen.

  • 071001

    D-vitamin? I vad finns det D-vitaminer? *korkad*
    Hallonmun, nej så fult det är att alltid ha en stor blaffa nånstans. Ser ju fasiken ut som en misshandlad kvinna!

  • FiaiMalmö

    Läste här inne på FL någonstans om en tjej som lätt fick blåmärken när hon var gravid. Kanske hennes kropp hade svårt att ta upp d-vitamin då?

    D-vitamin finns det framförallt i solens strålar. Så att vara ute mycket på sommaren är ju bra. Sola alltså. Annars känner jag bara till att mjölk innehåller d-vitamin. Du kan ju ta din barns AD-droppar. (Haha!)

  • 071001

    Vi ger inte ad-droppar längre då hon är 2,7 år. Solen, jag solar som tusan om somrarna så det kan jag inte göra mer. Mjölk dricker jag också. Säkert mer än vad en människa över 30 år behöver.

  • SuzR
    071001 skrev 2009-09-14 10:09:31 följande:
    D-vitamin? I vad finns det D-vitaminer? *korkad*Hallonmun, nej så fult det är att alltid ha en stor blaffa nånstans. Ser ju fasiken ut som en misshandlad kvinna!
    ingen aning!hittade detta på wikipedia

    Vitamin D3 bildas från kolesterol i huden när den utsätts för solljus, särskilt UV-strålning, men kan även fås med maten. Naturliga källor är bland annat fiskleverolja, fet fisk, lever, äggula och mejeriprodukter.

    Eftersom D-vitamin är fettlösligt försvinner det i lättmjölk och mellanmjölk, där det mesta av grädden tagits bort. Dessa mjölkslag berikas därför med D-vitamin vid mejerihanteringen. Samma motiv gäller för D-vitaminberikning av margarin, som ju i matlagningen ersätter det smör, som annars skulle ge tillskott av det D-vitamin som smör naturligen innehåller.

    Vitamin D2 kan endast fås via maten, och då främst från grönsaker.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI): 5-10 μg. Se vidare RDI-tabell.

    Ibland anges RDI i Internationella enheter (IE). Omräkningstal mellan IE och vikt är olika för varje slag av vitamin. För D-vitamin gäller: [1]

    1 µg = 40 IE
    1 IE = 0,025 µg
  • SuzR

    men som sagt det var en kollega till mig som sa att man får lättare blåmärken pga av brist på d vitamin men jag vet inte alls om detta är sant

  • 071001

    SuzR, wow, det var information det! Tack

  • SuzR
    071001 skrev 2009-09-14 10:15:49 följande:
    SuzR, wow, det var information det! Tack
    älskar wikipedia:)
Svar på tråden Varför får jag blåmärken så lätt?