• Hej och Hopp

    Hemkomstundersökning

    Hur har det fungerat för er andra med den sk hemkomstundersökningen?
    Jag trodde i min enfald att man kom på en läkarundersökning - misstänkte i och för sig att man skulle få komma en gång innan och få göra vissa tester också. Men i praktiken så innebär det 7 besök för mig och lillan innan allt är klart. Puh!

    Jag undrar också hur isolerade ni varit innan ni fått svar på undersökningen/testerna?
    Vi fick inte tid för läkarundersökning förrän efter en månad och vi måste ju självklart röra oss ute bland folk, men hur har ni gjort med besök? Har ni träffat familj och vänner innan allt är klart?

  • Svar på tråden Hemkomstundersökning
  • dson

    hejsan...
    jag vill bara påpeka att enligt socialstyrelsen bör man få en läkarundersökning av sitt adoptivbarn inom två veckor efter hemkomst just för att minska smittspridning av olika sjukdomar... När vi ringde för att beställa tid för att undersöka vår son fick vi efter tre veckor, de sa att de inte hade tidigare.... när vi påpekade att de faktiskt enligt socialstyrelsen bör undersökas inom två veckor hade de plötsligt tid för oss!!!!!!!!!!! Senare visade det sig att han bar på en resistent bakterie sk MRSA och har gått på täta kontroller för detta... det är tydligt väldigt vanligt bland adoptivbarn... han är nu frisk, bar på dessa bakterier i 2 månader. vi var ute bland folk och levde som vanligt men var noga med att det var vi och ingen annan som bar, matade och allt det där.... vilket vi i och för sig ändå hade gjort med eller utan bakterier.... och så klart noga handhygien, att barnet har egen handuk och tvål tills alla prover är klara och så...
    Vi var bara på en hälsoundersökning båda de gångerna vi adopterat då tog de alla prover på en och samma gång och sedan blev vi meddelade per telefon hur proverna var....
    Lycka till.....

  • Hej och Hopp

    Hmm, det låter ju mer som jag trodde! Jag frågade sköterskan hur jag skulle tänka kring kontakter med andra och hennes svar var " man ska ju ändå hålla sig hemma så här i förkylningstider" Och läkarbesöket fick vi efter en månad för att alla prover skulle hinna bli klara...

  • Marie IE B

    Vi har redan nu fått en tid för den s k tropikundersökningen. Vi kommer hem 22 okt och helst ville de gett oss en tid om inte på fredagen så åtminstone veckan direkt efter. Nu fanns tyvärr inga tider men vi fick 2 nov, alltså ca 1,5 vecka efter att vi kommit hem och på vår barnmottagning var de väl medvetna om "två-veckors-rekommendationen". Givetvis sa de också att vid minsta misstanke om att hon skulle ha någon infektion eller annat så var det ju bara att ringa.

  • Hej och Hopp

    Jag fick också en tid direkt - men det var för att träffa en sköterska som tog prover i näsa och svalg och som vägde och mätte henne och höll ett litet föredrag för mig .
    (pratade om rutiner vid läggning inför förskolestart och att jag skulle börja jobba bl a - visst, men vi hade varit hemma i 3 dagar )

    Sedan fick vi inte tid för själva läkarundersökningen förrän efter en månad - jag läste på socialstyrelsens hemsida och det står ju att undersökningen bör inledas inom 2 veckor (tror jag formuleringen var - och de har kanske inlett den även om jag inte vet något om eventuella smittor)

    Efter skötersketräffen fick vi gå från barnspecialistmottagningen till sjukhuset för att ta blodprov, vi fick enannan tid på sjukhuset för lungröntgen, ytterligare en annan för att kolla tbc-vaccinet, vi skulle ta oss till vårdcentralen för att lämna avföringsprov och så tillbaka till barnspecialistmottagningen för att lämna urinprov innan vi slutligen ska dit igen för att få läkarundersökningen...

    Jag menar inte att gnälla - är så klart tacksam över alla kontroller man erbjuder oss, men hade inte förväntat mig detta alls. Trodde nog att allt skulle skötas på barnspecialistmottagningen och trodde inte heller att det skulle dröja så länge innan vi skulle få svar på proverna.

  • dson

    Det verkar konstigt med alla prover på olika ställen när de här på orten där vi bor kan ta allt samma dag ( förutom när ppd:n ska avläsas 2 dagar senare) och på samma ställe av samma läkare/sköterska, man har ju nog med att ta hand om sitt nya barn.... Man tycker ju att det skulle fungera ungefär likadant överallt..... Vi fick dessutom svar på alla prover på mindre än en vecka!!!!!
    Hoppas att allt går så smidigt det kan för er.....

  • mammamys06
    dson skrev 2009-09-21 22:45:05 följande:
    hejsan...jag vill bara påpeka att enligt socialstyrelsen bör man få en läkarundersökning av sitt adoptivbarn inom två veckor efter hemkomst just för att minska smittspridning av olika sjukdomar... När vi ringde för att beställa tid för att undersöka vår son fick vi efter tre veckor, de sa att de inte hade tidigare.... när vi påpekade att de faktiskt enligt socialstyrelsen bör undersökas inom två veckor hade de plötsligt tid för oss!!!!!!!!!!! Senare visade det sig att han bar på en resistent bakterie sk MRSA och har gått på täta kontroller för detta... det är tydligt väldigt vanligt bland adoptivbarn... han är nu frisk, bar på dessa bakterier i 2 månader. vi var ute bland folk och levde som vanligt men var noga med att det var vi och ingen annan som bar, matade och allt det där.... vilket vi i och för sig ändå hade gjort med eller utan bakterier.... och så klart noga handhygien, att barnet har egen handuk och tvål tills alla prover är klara och så... Vi var bara på en hälsoundersökning båda de gångerna vi adopterat då tog de alla prover på en och samma gång och sedan blev vi meddelade per telefon hur proverna var....Lycka till.....
    Håller med! Fast vi fick veta att sonen hade MRSA också i samband med tropikundersökningen som gjordes 2 veckor efter hemkomst, (Hade bokat tiden innan vi åkte och hämtade sonen) och de sade att vi visst kunde träffa folk - så länge han inte var förkyld eller hade några öppna sår. Annars var han ju inte smittsam. Så olika vad de ger för råd och direktiv kring detta. Lycka till ts!
    Victor född september -06, lillasyster bf annandag jul 2009
  • Hej och Hopp

    Ja, jag är glad att allt går så bra med min lilla skrutta. Det skulle vara jättejobbigt att flänga runt så här om hon hade reagerat negativt. Vi fick bl a sitta och vänta 1,5 timme i ett väntrum för att få ta blodprov.

    Ok, nu gnäller jag men jag tycker att det borde gå att ordna smidigare - och det går ju tydligen på andra ställen

  • Cerdrica

    Jättekonstigt att de inte kan göra allt på ett besök?! Vi var på undersökning ca 2 veckor efter hemkomst, ett besök då alla prover togs och ett återbesök för att kolla något, var det TBCn? Minns inte riktigt men när vi ringde frågade vi om detta med att röra oss bland folk och fick veta att om sonen verkade frisk (det gjorde han) så var det inget vi behövde bekymra oss över.

  • Sally

    Tycker också det var konstiga svar från dem. Vi hade bokat tropiskundersökningen innan vi åkte, och fick en tid bara ett par dagar efter hemkomst, då de gjorde alla prov. Vi hade svar på allt inom en vecka efter hemkomst. Det var aldrig problem att synas ute bland människör, eftersom man orkade inte mycket de första dagarna ändå. Finns det en annan barnläkarklinik du kan kontakta för att försöka få en tidigare tid?

  • Humblebee

    Vi var på undersökningen i torsdags. Fick först träffa läkaren och sedan tog de alla prover. De ska höra av sig om provsvaren inom två veckor. Gick jättesmidigt. Det var inga problem att träffa folk eftersom lillan verkade frisk, sade läkaren.

    Vi bokade inte läkarundersökningen förrän vi kom hem, men fick tid efter precis två veckor. Egentligen har de väldigt lång väntetid där vi var, men de sade att de skulle hitta en tid åt oss ändå eftersom läkarbesöket ska göras inom två veckor från hemkomst.

  • Hej och Hopp

    usch, nu blir jag irriterad. Jag ringde från Vietnam för att få en tid så fort som möjligt...
    Ska kanske ringa och stöta på lite.
    Min lilla verkar ju också frisk i alla fall och det är ju det viktigaste.

  • Humblebee

    Tycker absolut du ska ringa och stöta på. En månads väntetid för läkartid är alldeles för lång tid för hemkomstundersökning.

  • bebis ja tack

    Jag förstår inte heller varför ni ska behöva springa runt till så många olika ställen v id så många tillfällen. Vi bokade tid innan vi åkte, och då tyckte de att det var bäst om vi kom så snabbt som möjligt. Eftersom vi blev kvarhållna i landet ringde vi och avbokade tiden. När vi väl kommit hem var det inga problem att få en ny tid inom en vecka och allt gjordes vid samma besök. Anamnes, urinprov, läkarundersökning, blodprov och så fick vi åka tillbaka med avföringsprov själva senare eftersom lillan inte hade lust att bajsa just då. Mycket smidigt. Resultaten fick vi via BVC veckan därpå.

  • Hej och Hopp

    Jag ringde idag och var lite "fundersam" över att vi får vänta så länge och frågade om jag åtminstone inte kunde få provsvaren tidigare. Så nu ska läkaren ringa och ge mig dem imorgon.

  • Ethi

    Skönt att höra att proverna var bra! Det är alltid en lättnad. Annars känner jag, tyvärr, igen gången... Det känns ju helt sjukt att släpa runt på en nyfådd liten bebis på det viset! Fast vi har fått träffa en läkare direkt, men då har jag i och för sig specifikt bokat det så med. Och så har vi kommit mitt i semestertider båda gångerna, så allt har blivit galnare av det med. Alltså, våra adoptivbarnundersökningar har man kunnat bli mörkrädd av... Båda två! På olika sätt, men helt galna var de. Som att man var först i stan med att adoptera eller något. *ryser vid minnet* Jag hoppas att ni slapp undan den där barnspecialistmottagningen som börjar på S och ligger i centrum men med tanke på det stelbenta handläggningen så misstänker jag att det kanske inte riktigt var så... *ryser igen*

  • Hej och Hopp

    Ethi - Ja vi har nog varit på samma ställe! Det känns ändå skönt att det inte bara är jag som inte trivdes där - undrade om jag överreagerade.

    Jag har allvarliga funderingar på HUR och VAR man kan engagera sig för att få en ändring på rutinerna. Nu tar min tös det mesta med ro, men tänk om hon inte skulle ha gjort det - det hade ju varit hemskt!
Svar på tråden Hemkomstundersökning