Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    SchumiFerrari skrev 2009-10-12 12:38:51 följande:
    Läste igår att det har kommit på/upptäckt i Göteborg att mer närvaro av BM under förlossningen ger mindre kejsarsnitt hos förstföderskor. Där stannar BM på sitt skift tills bebbe är ute
    Jag såg det på nyheterna flera gånger i går, och det är ju verkligen bra att ta kommit på denna geniala idé (vilka snillen!) , men jag kan inte låta bli att misstänka att de gör det här i Göteborg för att dra bort uppmärksamheten från att de berövar de nyfödda på 30-50% av deras blod.
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-10-12 12:44:16 följande:
    Jag såg det på nyheterna flera gånger i går, och det är ju verkligen bra att ta kommit på denna geniala idé (vilka snillen!) , men jag kan inte låta bli att misstänka att de gör det här i Göteborg för att dra bort uppmärksamheten från att de berövar de nyfödda på 30-50% av deras blod.
    Mer om snillen.

       DN- artikel  från 2002, då  Sveriges enda ABC-klinik fortfarande fanns kvar:


     ”Hittills har förlossningsvården i Sverige utformats av landstingspolitiker och chefläkare utan kunskap om vad kvinnor själva önskar. Men för första gången har nu en forskargrupp frågat de gravida kvinnorna om hur de vill ha det. ”

    Och gissa vad snillena gjorde när det visade sig att kvinnorna vill föda  barn på ABC-kliniker? Jo de tog bort den enda som då fanns - ABC-kliniken på SÖS i Stockholm.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=20631&previousRenderType=6


     

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-12 12:54:35 följande:
    Mycket möjligt att det är därför.. Men iden i sig är ju bra. Klarar man sig utan kejsarsnitt med första så är ju risken mindre för ny kejsarsnitt. För sjukvården är det mest en kostnad men för mammor och barn är det bra om man inte blir snittad. Behövs det av olika anledningar så är det super men kan man undivka det så är det ännu bättre enligt mig...
    Ja visst är det bra det här, fantastiskt bra t.o.m. Men det här har man känt till under flera årtionden, och därför borde dettta ha genomförst för länge sen.

    Dessutom tror jag det här innebär lägre kostnader i länden, eftersom snitt kostar så mycket pengar, liksom barn med förlossningsskador.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-12 13:03:07 följande:
    Tror jag oxå. Håller med om att det skulle genomförts för länge sedan. Funkar det i USA så borde det funka här... Men vi har klart andra arbetstidslagar... I USA har du ju den läkare som du haft under grav eller iaf en från den kliniken... Sedan har de massa som är mindre bra oxå ifs... Så som ett flitigt användande av EDA...
    ja faktiskt så är det mesta inom amerikansk förlossningevård sämre än i Sverige.
    de har t.ex. nästan högst barnadödlighet i världen, medan Sverige har nästan lägst.

     


    På 80-talet fanns det ”mysrum” på de flesta svenska förlossningsavdelningar, men det var det förstås några snillen som tyckte man skulle ta bort.


    Här är en artikel i Medical News Today om en pilotstudie i Toronto som visade att när de vanliga standardförlossningsrummen gjordes om till mysrum så minskade bl.a. behovet av värkstimulerande dropp kraftigt.  


    http://www.medicalnewstoday.com/articles/156627.php

  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-12 12:21:02 följande:
    Det tror jag också. Den första gången var jag inte förberedd på smärtan, därför tog jag all smärtlindring jag kunde få. Andra gången var jag förberedd på smärtan, därför tog jag all smärtlindring jag kunde få..Tredje gången tänkte jag att så illa kan det inte vara.. Jag läste på massor om profylaxandning och avslappning. Hyrde en TENS och förberedde mig mentalt. Vilken skillnad!! Hade jag bara fått lustgasen när jag bad om den också så hade jag haft min drömförlossning!
    Där ser man hur bra det är att vara väl förberedd och påläst
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-10-12 13:00:51 följande:
    det här innebär lägre kostnader i länden,
    Klart det blir lägre kostnader i länden, den sitter ju rätt lågt
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-10-12 12:56:42 följande:
    Mer om snillen.    DN- artikel  från 2002, då  Sveriges enda ABC-klinik fortfarande fanns kvar:  ”Hittills har förlossningsvården i Sverige utformats av landstingspolitiker och chefläkare utan kunskap om vad kvinnor själva önskar. Men för första gången har nu en forskargrupp frågat de gravida kvinnorna om hur de vill ha det. ”Och gissa vad snillena gjorde när det visade sig att kvinnorna vill föda  barn på ABC-kliniker? Jo de tog bort den enda som då fanns - ABC-kliniken på SÖS i Stockholm.www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=20631...  
    I ABC-klinikens lokaler ligger nu Södra BB, och de verkar  också ha förstått det hela.
    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_1294687.svd

    Sen har vi ju "doulaeffekten " också, vilket landstingen verkligen borde satsa på om de vill spara pengar. De borde både står för doulautbildningarna och doulornas avoden:

    "Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse."
    Th Doula Book, M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

    http://www.doula.nu/
  • abuelita

    Och man kan peppa sig djälv genom att titta på vackra förlossningsfilmer.

    Den här t.ex.

    ">



    och den fantastiska lady madonnan som sjunger sig igenom 2 kraftiga värkar, medan hennes man spelar gitarr och den 7-åriga dottern filmar.


    ">

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-10-12 14:43:40 följande:
    Och man kan peppa sig djälv genom att titta på vackra förlossningsfilmer. Den här t.ex.
    ">

    " target="_blank">

     

    och den fantastiska lady madonnan som sjunger sig igenom 2 kraftiga värkar, medan hennes man spelar gitarr och den 7-åriga dottern filmar.
    ">

    " target="_blank">

    Och dansa magdans kanske?

    ">



    Jag tror faktiskt att det här kan vara  bra rörelser att göra under förlossningen.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-13 08:35:30 följande:
    Vi pratade om doula igår på föräldrautbildningen och barnmorskan hade ringt runt till Stockholmssjukhusen och kollat om man fick ha med sig en och tydligen är det inte självklart på alla sjukhus iom svininfluensan. BB Södra var det helt ok på, men på Sös skulle man helst bara ha en person med sig t ex.Det tråkiga är att det antagligen beror lite på vem man pratar med, om man stöter ihop med en paragrafryttare eller någon som är flexibel och kan se till kvinnans behov av extra stöd. Väga in borde de ju också göra att det inte är så himla många som använder doula och att man i dessa fall kanske kan göra ett undantag eftersom de uppenbarligen är i så stort behov av en extra stödperson att de har tagit med sig en egen. Förlossningsrädsla brukar ju tas på allvar, men när det gäller svininfluensan så verkar all rim och reson försvunnit ut genom fönstret.Föder vi på sjukhus och de försöker stoppa vår doula på sjukhuset så föder vi fan i foajén, jag lär inte ta ett nej.
    Ja precis, all rim och reson verkar ha försvunnit ut genom fönstret . Det är klart att de som anlitat en doula kommer få en mycket sämre förlossning, kanske med helt onödiga komplikationer som följd,  om doulan blir stoppad i dörren. Och precis som du skriver så är det  fortfarande så få som anlitar en doula så det borde de verkligen kunna göra undantag för.

    Jag skulle inte heller tagit ett nej, utan också fött i foajen om jag bestämt mig för att föda på sjukhus och inte hemma.

    Men om jag  hade tagit svininfluensapropagandan (skapad av massmedia och Big Pharma)  på allvar  (vilket jag inte har) så skulle jag inte våga föda på sjukhus bland alla bakterier och virus, utan valt att stanna hemma i lugn och ro med min doula.. 
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)