Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Amaranth skrev 2009-10-03 15:12:36 följande:
    Hej! Ville bara berätta att för en dryg vecka sedan föddes min son på Akademiska i Uppsala. Bm berättade när vi träffade henne att hon läst mitt förlossningsbrev, och efter att lillebror kom upp på magen så talade hon om att "nu tar vi pH-provet, utan att ha klampat av navelsträngen", och lite senare sa hon att "nu är navelsträngen vit och har pulserat klart, så nu klampar vi av den". Jätteskönt att höra att hon tog det på allvar. Sedan fick vi ligga i fred i två timmar och mysa och amma innan de kom och vägde och mätte.Därutöver gjorde bm lite annat som jag inte var så förtjust i, hon nästan tryckte ut moderkakan med handkraft på min mage ganska snart efter förlossningen. Den lossnade lätt iofs, och jag orkade inte bry mig om det för jag ville bara ha ut dem från rummet så vi skulle få mysa med bebisen i fred...
    Hej Amaranth och grattis till sonen!
    Så bra att din bm hade läst på förlosningsbrevet och gjorde så som du önskat. Undrar hur hon hade gjort annars med avnavlingen? Med tanke på att det är ett universitetssjukus med många forskare som är sugna på bebisblod så misstänker jag att de över lag är rätt snabba med avnavlingen där. Vilket jag också hört flera rapporter om, alltså även efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades.

    Förstår verkligen att du inte var förtjust i att bm tryckte med handkraft på din alldeles nyförlösta ömma mage.  Den här "stjälpsamheten" har verkligen gått över styr!!!  Att med våld forcera ut moderkakan på det här viset  är, precis som så mycket annat,  ett övergrepp som är fullkomligt onödigt och kan dessutom vara rent skadligt. Jag minns från mina egna förlossningar hur fruktansvärt ont det här gjorde, jag ondare än själva förlossningen,  och hur störande det  var för bondingen. 

    Flera av mina  facebookvänner som är experter på det här området, bl.a. kanadensiskan  Gloria Lemay  (vars kunskaper och erfarenheter jag har mycket höga tankar om)  anser  att om man måste ha en tidsgräns för när moderkakan ska komma ut så bör den inte vara under  30 minuter, och att mor och barn  bör få bonda ifred, hud-mot-hud,  fram till dess. 
    se länk på sid 60, inlägg 606 i 7:e tråden  vad Gloria Lemay skriver om det här www.familjeliv.se/Forum-2-13/m44999576-60.html
    (ibland när jag lägger in länkar och text som inte är kopierat från FL så ploppar hela inlägget bort när jag postar det, vilket det gjorde nyss, så därför vågar jag nu bara lägga in fl-länken)
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-03 18:11:11 följande:
    Söker du på nätet om silver kommer du att hitta mycket kritik och alarm om hur farligt det är, trots att det används dagligdags i nästan hela världen (bara att folk inte vet om det!) Anledningen till att läkare inte vill ha ut det torde vara att det är det enda som biter på multiresistenta bakterier och nu hävdar man att bakterier kan bli resistenta även mot silver (även om jag inte kan förstå hur). Saken är att många som dött p.g.a. multiresistenta bakterier hade kunnat räddas med silver istället, men läkarna vill alltså inte "slösa" bort det på oss vanliga dödliga.
    Med riskt för att vara alldeles för OT nu:
    Det här luktar verkligen Big Pharma, alltså den makt  som styr över det mesta här i världen som har med människors liv och  hälsa att göra. De drar sig inte det minsta för att gå över lik, inte ens bebislik,  för att tjäna pengar.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-03 16:53:03 följande:
    Intressant tråd! Jag har hört talas lite om det här med avnavlingsproblematiken tidigare, men har aldrig satt mig in i det. Nu väntar jag mitt andra barn och är av naturliga orsaker därför intresserad av detta på nytt.Jag planerar att ha en så naturlig födsel som möjligt den här gången (om än på sjukhus) och planerar också att skriva in i förlossningsbrevet om sen avnavling.Jag har dock en fråga (ni kanske redan har tagit upp detta i någon av de tidigare trådarna och i så fall ber jag om ursäkt), det här med livmodersammandragande medel.Vad finns det för orsaker till att man INTE bör ta det per automatik så snart avnavlingen är gjord? Förutom att det kanske inte är i linje med vad som skulle ske naturligt.Vilka direkt nackdelar finns det med att ta livmodersammandragande medel per automatik i stället för att bara ta det ifall en blödning skulle ske?Tack för en informativ och viktig tråd!
    Hej Anaiah! Roligt att du uppskattar informationen i tråden
    Så bra att du planerar att föda så naturligt som möjligt och att du ska skriva in sen avnavling i förlossningsbrevet. Hoppas du tar med mycket matnyttigt ur breven på sid 1. Även det här att de inte ska häva sig på din  mage för att forcera ut moderkakan.

    Har du alltså hört att det kan vara skadligt med livmodersammandragande medel efter avnavlingen? Det visste inte jag. Var har du hört det?
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-03 19:45:11 följande:
    Nje, jag har inte hört att det är skadligt med livmodersammandragande medel, men i flera av förlossningsbreven på första sidan står det uttryckligen att det inte skall ges om man inte får en störtblödning så det var egentligen det jag undrade, OM det var farligt eller negativt med livmodersammandragande medel eller om man ville undvika bara för att inte störa det naturliga förlossningsförloppet.
    Vad bra att du har ögonen med dig!  Jag har varit så inställd på att det bara är så länge navelsträngen pulserar som  man ska be att få slippa det, så att jag inte såg vad som egentligen stod där. I första brevet står det visserligen "Livmodersammandragande får ges först efter att navelsträngen pulserat färdigt ..."
    Men i det andra står det ju faktiskt bara "slippa livmodersammandragande medel, om jag inte börjar blöda kraftigt", liksonm det även står i stycket jag översatt ur Sheila Kitzingers bok, några inlägg längre ner. 
    Ska  försörsöka luska i det här, varför Sheila skriver så.

    Jag kan dock tänka mig att det är för att ta det säkra före det osäkra, eftersom man under årens lopp gjort så mycket, och fortfarande gör, inom obstetriken utan att först ha testat om det är farligt eller ej. Så även med avnavling. När man började med det en gång i tiden hade man inte ens gjort djurförsök först. Ändå lever detta  helt ogenomtänkta ingrepp i det naturlioga födelseförloppet  kvar än i våra dagar.

     
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-03 21:49:41 följande:
    Jag kan tänka mig att även om det redan på 1800-talet konstaterades att det skedde en blodtransfusion från mamma till barn om man väntade med avnavling så finns det ju skäl att avnavla tidigt om man har dåliga resurser att behandla gulsot (som jag förstår kan bli värre av sen avnavling), men idag har ju utmärkta medel att behandla just spädbarnsgulsot med solning osv och då känns ju nästan tidig avnavling lite onödigt. Min tanke är att det är gammal praxis som bara hängt kvar för att man är van vid att "det alltid görs så", men att man inte tänkt efter och ändrat på praxisen i takt med utvecklingen inom andra områden.En annan fråga som jag undrar lite över är varför man envisas med att klampa av navelträngen för provtagning när det går lika bra att ta prover från den pulserande navelsträngen? Är det någon som vet varför man gör så? Är det bara en del i den gamla praxisen eller finns det någon fördel som att klampa ändå som jag missat? Det verkar ju vara lite dumheter liksom (det är ju inte direkt så att man stoppar blodflödet i armen när man ska ta blodprov, det borde vara samma princip).
    Så vitt jag vet så är det numera bara sjukhusen i Västra Götaland som navlar av för att ta pH-provet (kanske Vrinnevisjukhuset i Norrköping också gör det fortfarande?  Någon som vet?) De orsaker jag har hört från de som gör det är dels att det är för svårt att ta provet från pulserande navelsträng (att det är risk för stickskador på personalen, att det sprutar blod utmed väggarna, att navelsträngen är för hal etc) , och att provet inte blir lika säkert om man inte navlar av .
    Nu är det ju liiite anmärkningsvärt om det är just de sjukhus som ligger geografiskt nära nationella biobanken för navelsträngsblod på Sahlgrenska som inte vill ta provet från pulserande navelsträng. Det krävs nämligen omedelbar avklampning för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakan till stamcellsforskarna.

    Angående gulsot, så har det så vitt jag vet aldrig gjorts några studier som visar att   tidig avnavling minskar risken för det. Sent avnavlade barn blir visserligen  oftare gula än tidig avnavlade, men det är inte vanligare att de får behandlingskrävande gulsot. Under många år har läkare och barnmorskor märkligt nog ändå trott att sen avnavling orskakar  farlig  gulsot .
    Och det vore ju mycket märkligt om Moder Natur skulle ha gjort en sån allvarlig tabbe, och just bara med människobarn. Jag har aldrig hört talas om att några andra däggdjur får farlig gulsot om naturen får ha sin gång.
     
    Läs mer om gulsot i inlägg 12  i den här tråden.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-03 21:51:18 följande:
    Förlåt! Och tack (naturligtvis) för att du hjälper mig ta reda på detta! Man undrar ju om det finns fler anledningar än bara vilja för att skippa ett sådant ingrepp efter avnavlingen.
    Jag hade lite hjärnsläpp förut, när jag plötsligt inte ihåg det jag redan lärt mig om nackdelarna med att ge syntetiskt oxýtocin.
     Det hämmar nämligen kroppens egen produktion av oxytocin.  Och de onaturligt kraftiga livmodersammandragningarna kan öka risken för kvarhållen moderkaka.

    Här är en väldigt bra artikel i DN om oxytocin.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=247182

  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-03 23:08:09 följande:
    Ok, intressant onekligen!Inte för att jag är mycket för konspirationsteorier, jag menar att det kan finnas många anledningar till att just förlossningsavdelningarna i Västra Götaland är noga med tidig avnavling än just biobanksregister, dessutom så sparas ju inte proverna om man inte på förhand sagt att detta är ok (och då har man ju också godkänt att stamcellsforskning utförs på proverna). MEN ändå är det intressant att höra. Som gammal göteborgare är jag medveten om att sjukvården i omnejden kan vara väldigt bakåtsträvande (t ex finns det läkare som fortfarande hävdar att man i Göteborg hittills inte haft ett bekräftat fall av svininfluensan (sen att de vägrar ta prover på de som insjuknar har NATURLIGTVIS inget med den statistiken att göra ), för att inte tala om den "bristande evidensen" för att borrelia och TBE numera faktiskt förekommer i Västra Göteland också, om än i liten mängd) så att höra att de inte vill ändra på rutinerna av diverse skäl känns föga överraskande. Enligt mig kan en sådan sak nästan lika gärna ha med stelbenthet och bakåtsträvan att göra, på gott och ont...Ja visst vore det konstigt om det naturliga vore att barn skulle löpa större risk att få "farlig" gulsot vid en normal (naturlig) förlossning?! Det känns väldigt konstigt och det låter uppmuntrande att evidens för ett sådant samband saknas, jag hoppas att det forskas vidare på detta i framtiden så att rutinerna ändras.Enligt studien var det ju fortfarande praxis med tidig avnavling, menar du att rutinerna ändå håller på att ändras?Jag födde mitt första barn på Huddinge sjukhus 08 och jag har faktiskt ingen aning om han navlades av tidigt eller sent (hade bara ögon för barnet som låg på min mage då), men det är alltså troligt att han navlades av relativt sent ändå? Det låter ju bra (och lite gulsot fick han ju, men behövde inte behandling och var inte påverkad). Den här gången kommer jag ändå att skriva in det i förlossningsbrevet eftersom jag anar att det har lite med vilken barnmorska man har också, kanske inte alla är så pålästa om den senaste forskningen..?Som sagt, det ska bli himla intressant att diskutera det här med min barnmorska på mvc om några veckor och se vad hon säger. Hon kan säkert också hjälpa mig att formulera ett sådant önskemål i förlossningsbrevet (om jag inte använder någon av exemplena här rakt av förståss ).
    Ju mer jag nystar i den här navelsträngshärvan desto mer konspiratorisk blir jag faktiskt .
     Det senaste var det som Jazza berättade i sina kommentarer på sidan 6 i den här tråden.

    Jag hoppas också att det forskas mer på det här, men då utan använda barn som försökskaniner och navla av dem tidigt. Man kan göra forskningen på etiska sätt istället, och t.ex jämföra sent avnavlade barns hälsa med tidigt avnavlade barn  som hunnit bli lite äldre. Och man kan ta reda på hur barn med cp, autism m.m.  har blivit avnavlade. Jag tror faktiskt inte det finns några  människor med dessa diagnoser som blivit sent avnavlade.

    Det är inte prover som sparas till stamcellsforskningen, utan  moderkakor innehållande 30-50% av barnets totala blodvolym.  Och de måste  förstås ha samma avnavlingsrutiner på alla barn, alltså inte bara bloddonatorerna,   så att föräldrarna inte börjar undra. Det står ju så här i den listiga informationen som ska locka föräldrar att donera sina nyfödda barns blod :

    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."

    Angående KS så var det en stamcellsforskare därifrån som deltog  här i avnavlingstrådarna under hela sin graviditet (hennes barn blev sent avnavlat) , och hon berättade att det är stor efterfrågan bland Ks-forskarna på moderkakor med blod kvar i. 
    Jag har fått många rapporter om att KS även efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades i oktober 08 navlar av redan efter 30 sek - i minut - med anledning av gulsotsrisken!!
    Artikeln om nationella riktlinjerna http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10609 ) avslutas så här:
    ”Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.”

     Ja det är klart att det är likadant på de svenska sjukhus där man inte låter navelsträngen pulsera färdigt.

    Det är nog  bra att du går på Vidarklinikens mvc, för jag tror de har rätt bra koll. Men det är bara vad jag tror alltså.
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-03 23:30:05 följande:
    Absolut! Sorry för OT allihop!!Vi använder själva silverjoner hemma till mycket (jag är väldigt allergisk mot penicillin som exv. Kåvepenin) och har inte behövt ta någon annan kur (bredspektraantibiotika etc) sedan jag provade silver. Vi har med framgång behandlat och kurerat småsår, blåsor i munnen, ögoninfektioner, öroninfektioner, svamp (jag slapp till och med svamp på brösten vid amning trots att sonen fick munnen full! Hans svamp fick vi bort med silvret också även om det var segt. maken hade svamp i bihålorna, den försvann med silver, läkarna som skulle operera var förbluffade! ) När sonen blev biten av hunden åkte vi till akuten för att höra om det behövde sys. Det sa läkaren att de inte gör, men däremot ville de ge antibiotika - för säkerhets skull! Nej tack, med erfarenhet av att försöka få i småbarn penicillin avstod vi. Såret sköljde vi med silver några gånger dagligen och så fick han några ml silver i sitt vatten till natten. Såret läkte utan komplikationer och var rent och fint hela tiden. Idag syns det knappt ett märke efter bettet.
    Verkligen MYCKET intressant information! TACK för att du delade med dig av denna värdefulla vetskap!  
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-03 21:49:41 följande:
    Jag kan tänka mig att även om det redan på 1800-talet konstaterades att det skedde en blodtransfusion från mamma till barn om man väntade med avnavling så finns det ju skäl att avnavla tidigt om man har dåliga resurser att behandla gulsot (som jag förstår kan bli värre av sen avnavling).
    Upptäckte nu att du skrivit att det sker en blodtranfusion från mamman till barnet, vilket är en allmän missuppfattning. Det är nämligen barnets eget blod som finns i moderkakan, inte mammans,. Mamma och barn har var sitt blodsystem och det blandar sig inte med varandra. Rh negativa mammors blod får ju som bekant inte blandas med barnets, men vid  tidig avnavling är det  risk för det .
  • abuelita
    LyckligtSlut skrev 2009-10-04 08:16:54 följande:
    Hjälp! Ska man veta sådant också?? Jag kommer aldrig att kunna skaffa barn! (är allvarlig, får lite panik, så jäkla mycket jag inte har en aning om att man ens ska tänka på!)
    Det är det här jag varit rädd för, att någon ska bli så avskräckt att hon inte vågar skaffa barn.
     
    Hoppas du istället kan se det som så att tack vare att du hittade den här tråden så vet du att det bästa man kan göra är att läsa på själv, och inte lita blint på att läkare och barnnmorskor alltid kan sin sak. Och därmed utforma sitt eget förlossningsbrev, och se till så ens partner, dolua,  eller annan medföljare  bevakar ens intressen,  så att det verkligen blir så som man önskat.
    Då tror jag man kan vara trygg.
     
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)