lergryta
Har någon recept på olika maträtter tillagade i lergryta?
Står i flera recept att man inte ska ha i vätska o när jag lagade kyckling utan vätska så blev den ju jättetorr
tacksam för tips!!
Har någon recept på olika maträtter tillagade i lergryta?
Står i flera recept att man inte ska ha i vätska o när jag lagade kyckling utan vätska så blev den ju jättetorr
tacksam för tips!!
man kan lägga i ett helt lamm och en massa potatis, fänkål, morötter och lök också får det gotta sig där ett tag! MMmmm.. min mamma brukar göra det, och det blir vätska av alla grejorna, I guess. Eller också har hon nåt i från början.. minns ej.
låter gott förutom att ja inte äter lamm...
Man ska ju börja med att lägga hela grytan i vatten så att den får dra åt sig.
Sedan så ska den vätska som finns i kött och grönsaker stanna kvar i grytan. Har man inte lagt den i vatten inna så dras vätskan in i grytan och maten blir då torr. Kan det ha varit orsaken, tror du?
Jag använder min gryta väldigt sällan - typ aldrig! Sambons mamma brukar göra böngryta i sin och det bli så himla gott! Fast jag lyckas då inte...
Jag har en liten bok med massor med recept. Hur låter det med kalops? Eller gulasch?
Porterstek, sjömansbiff, kycklinggryta och köttgryta är några favoriter vi tillagar i lergryta. Jag brukar alltid blötlägga grytan några timmar innan (ibland dagen innan) så att inte all vätska dunstar. Då häller jag i vatten ca 3-4cm upp. I ex. kycklinggrytan brukar jag ha i vatten med en kycklingbuljong ca 2cm upp och lägger i kyckling och div. grönsaker. Är alltid vätska kvar, perfekt att tillaga sås på :)
Vi har lagat kött i lergryta ibland. Brukar oftast vara griskött av nåt slag, gärna något som är lite mer fett. Sen brukar vi ha i en burk kokosmjölk, burk majs, burk champinjoner, bönor, morötter och lite annat vi gillar. Gillar man lök kan man ju ha i det också samt de grönsaker man gillar. Vi brukar servera det med ris.
jag hade lagt den i blöt men kanske inte tillräckligt länge iom att den användes första ggr?
det stod att man skulle ta av locket så att maten fick färg, kanske därför den blev snustorr?
inte blev det gott iaf
tack för tipsen o det låter jättegott
du måste lägga grytan o vatten i en timme innan du lagar till maten i den. annars blir det torrt.
Äsch nu blev jag ju hungrig!
Tänk om man skulle ta fram grytan i veckan...
ja, jag med blev jättehungrig!!!!
ja det har du ju rätt i....
Jag läste detta i min lergrytebok:
En ny lergryta ska ligga i blöt minst 10 h och sedan skrubbas ren med borste för att få bort ev damm.
Sedan ska den ligga i blöt minst 15 min innan varje användning, man ställer helst in den i nedersta delen i kall ugn och sedan sätter man på värmen.
Man kan ta av locket de sista 15 min om man vill ha mer färg.
Jag har en fläskytterfilé i frysen, tror ni man kan göra något gott med den i lergrytan?
Jag har några hela majskolvar också (skurna i skivor), purjolök, passerade/krossade tomater, morötter... hur låter det?
Ska man lägga filén hel eller ska man skära i tjockare skivor och lägga på grönsakerna?
Måste bara berätta att jag skar purjolök, vitlök, tomater, paprika, tomater, broccoli och majskolvar i bitar. Hällde på köttbuljong fr tärning och la fläaskytterfilén ovanpå, pepprad och saltad. In i ugn i ca 1,5 h på 200 grader. Gjorde sås på skyn och serverade med ris.
Det blev jättegott!!!
Tack mamma64 för att du påminde mig om lergrytan!
åhh va gott det låter måste jag oxå pröva en dag!!!
Här är mängderna jag använde:
2 morötter
15 cm purjo
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tomater
1 broccolibukett
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning (löst i vattnet som jag kokade upp först)
2 hela majskolvar
Skar allt i bitar och la köttet ovanpå kryddat med salt, peppar och basilika.
Kom på att jag för många år sedan la en kyckling i lergrytan och la ris och vatten runt. Det var inte så bra, riset fastnade helt i kycklingen, blev bara en gegga.