• Serendipity

    Svininfluensan - FAKTA - frågor och svar - VACCIN

    Först vill jag bara säga, nej jag är inte medicinsk expertis! Men jag blir galen på alla myter och halvsanningar om svininfluensan och vaccin som finns här på FL. Därför denna tråd. Vill du komma med inlägg och påståenden, ge källhänvisning!

    Varför borde man vaccinera sig mot svininfluensan?


    * Undvika sjukdom för sin egen skull.


    * Undvika att smitta andra, både sin familj och arbetskamrater, vänner. För att inte smitta känsliga patienter om man jobbar i vården, eller dito känsliga dagisbarn om man är förskolepedagog t ex.


    * Minska den totala smittspridningen i samhället.


    * Solidaritet mot de i riskgrupperna som inte kan vaccinera sig, t ex små barn.


    * Skydd mot en andra våg och/eller ev. förändrad och elakare typ av svininfluensa.



    Jag brukar inte vaccinera mig mot säsongsinfluensan, så varför skulle jag vaccinera mig nu?

    Eftersom den enskilda individen insjuknar i säsongsinfluensa bara vart tionde till tjugonde år är årlig vaccination av alla friska unga och medelålderspersoner  inte motiverat, även om man får göra det om man vill. Skillnaden nu är att det är påtagligt större risk att insjukna samt att tidigare unga och friska individer insjuknar i högre grad och med allvarliga symtom.


    Man räknar med att upp till 30% av befolkningen kommer drabbas. Baserat på erfarenheter från andra länder kommer det drabba yngre och barn hårdast. Tidigare har man trott att det bara är riskgrupper som svårt sjuka, äldre, gravida och överviktiga som drabbas av svåra komplikationer av influensan. Men enligt Världshälsoorganisationen, WHO, var fyra av tio personer som har blivit svårt sjuka helt friska innan de fick svininfluensan. De är dess­utom oftast under femtio år. I Australien och Nya Zeeland har cirka en av två hundra influensa­sjuka personer blivit så dålig att han eller hon lagts in på sjukhus.1-2 % i Sverige beräknas behöva sjukhusvård. 72% av de som hittills drabbats i Sverige är under 30 år. A/H1N1 sprider sig fyra gånger snabbare än andra virus och att en stor andel av de som dött är unga vuxna som inte hade några hälsoproblem innan de drabbades. Margaret Chan, chef på WHO pekade på att 40 procent av offren är unga personer — vid god hälsa — som dör inom fem till sju dagar.


    Svininfluensan är ju en mild influensa!
    Ja, tack och lov, det hoppas vi väl??!! Dock är det ingen som träffat på just det här viruset tidigare. Det gör att ingen har skydd av sitt immunförsvar, vilket både gör människor sjukare och gör att influensan sprider sig snabbare. Svininfluensan har också visat sig attackera lungorna på ett annat sätt http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/medicin_teknik/article635159.ece


    Jag tror inte det kommer bli värre än vad det är nu. Det kommer ingen andra våg.
    Det hoppas vi väl alla, att det inte blir värre nu?
    Erfarenheter visar dock att en influensa kommer i både en, två och tre vågor. Den första vågen av influensafall är inte så omfattande, och den har vi kanske sett nu. Den första vågen av influensafall beräknas resultera i 15 procents sjukskrivningar. Den andra vågen, som hårdare drabbar befolkningen, förutses leda till sjukskrivningar på 50 procent av arbetskraften, tror myndigheterna. Vaccinet vi får i höst kommer alltså framför allt att skydda mot kommande vågor av svininfluensan, om de kommer. Det vet ingen säkert, men det är ett mycket troligt scenario, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet. Det har inte funnits en enda ny influensa som har givit pandemi som inte har återkommit och givit toppar. http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3069491


    Var inte staten väl snabba med att fixa fram detta vaccin om det nu inte blir någon farlig sjukdom?
    Hellre vaccin utan pandemi än pandemi utan vaccin, eller? När Svininfluensan deklarerades som pandemi nivå 6 (den högsta nivån) trädde Sveriges avtal om vaccinleverans automatiskt i kraft och produktionen påbörjades.
    http://www.ltkalmar.se/Documents/H%C3%A4lsa%20&%20V%C3%A5rd/Sjukhus/L%C3%A4nssjukhuset%20Kalmar/Smittskyddsenheten/Svininfluensa/Rekommendationer%20om%20vaccination%20mot%20pandemisk%20influensa%20SKL.pdf
    http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/8369/2009-126-148_2009126148.pdf


    Vilka är i riskgrupperna?
    - Kronisk lungsjukdom (tex. astma och KOL)
    - Extrem fetma
    - Neuromuskulära sjukdomar
    - Kronisk hjärtkärlsjukdom (inte bara högtblodtryck) 
    - Personer med nedsatt immunförsvar till exempel ärftliga immundefekter, leukemi, HIV
    - Kronisk lever- eller njursvikt
    - Svårinställd diabetes
    - Gravida
    - Barn under 2 år


     


    Vad är det för vaccin?


    Pandemivaccinet heter Pandemrix och tillverkas av Glaxo Smith Kline i Tyskland. Viruset odlas på ägg och avdödas samt renas. Det är inte ett levande vaccin (MPR-vaccinet som ges mot Mässling, Påssjuka och Röda hund är ett exempel på levande vaccin). http://www.gsk.com/media/flu/GSK-Flu-Vaccine-Production-Process.pdfhttp://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/emea-combined-h832sv.pdf

     

    Pandemrix är baserat på ett prototypvaccin som togs fram i samband med fågelinfluensan. Viruset H5N1 är dock utbytt mot svininfluensaviruset H1N1. Produktresumé finns här:


    Vad innehåller vaccinet?
    http://www.krisinformation.se/web/Pages/Faq/ShowFaqWithLeftMenu____31553.aspx?FaqId=2157


    Pandemrix innehåller en adjuvans, Skvalen (Squalene) samt e-vitamin. En adjuvans höjer förmågan att bilda antikroppar och förstärker kroppens svar på vaccinet genom att irritera immunförsvaret. Olika adjuvans används i olika vacciner, t ex används ofta aluminiumsalter. Detta gör att det krävs mindre virusantigen i vaccindosen (det ger 10 doser vaccin från varje odlingsägg jänfört med 1-2 utan adjuvans tillsatt), men kan också ge mer biverkningar.
    http://www.who.int/vaccine_safety/topics/adjuvants/squalene/questions_and_answers/en/index.html



    Pandemrix innehåller Tiomersal som konserveringsmedel, 5 mikrogram per vuxendos.  Andelen kvicksilver i Tiomersal är cirka 50 procent. Den europeiska läkemedelsmyndigheten har bedömt de risker som användning av kvicksilverinnehållande läkemedel skulle kunna medföra. Myndighetens slutsats är att Tiomersal, i de små doser som finns i läkemedel, inte medför risk för andra biverkningar än överkänslighetsreaktioner. Det finns därför inte något skäl att förbjuda Tiomersal. På grund av risken för överkänslighetsreaktioner uppmanar den europeiska läkemedelsmyndigheten emellertid tillverkarna att söka andra alternativ. Många tillverkare undviker därför att använda Tiomersal när så är möjligt, och flera vacciner som tidigare innehöll Tiomersal är nu utan konserveringsmedel. Samtidigt har det visat sig att det inte alltid går att avlägsna konserveringsmedlet utan att negativt påverka preparatets effekt.
    http://www.who.int/vaccine_safety/topics/thiomersal/en/


    Enligt läkemedelsverket är mängden inte större än vad som finns i en veckas föda, där den största källan är fisk. Det är dock skillnader mellan fiskens metyl­kvicksilver och vaccinets etylkvicksilver. Försök på apa visar att det sen­are kan vara två gånger giftigare. En dos vaccin innehåller 2,5 mikrogram kvicksilver medan halten i svensk insjöfisk är mellan fyra och tjugo gånger högre per 100 gram. I norsk fjordlax är halten per 100 gram unge­fär lika hög som i vaccinet. http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanfattning-av-kunskapslaget-for-tiomersal/


    Biverkningar
    För att ta reda på hur säkert vaccinet är har tillverkaren GSK kartlagt biverkningar hos mer än 12.000 personer, inklusive 300 barn. Vaccinet har inte testats på gravida. Studierna visar att mer än en av tio får kortvariga symtom som huvudvärk, ledvärk, muskelvärk samt smärta och rodnad där sprutan går in. I de studier på 7.000 vaccinerade personer som GSK har lämnat in till Europeiska läkemedelsmyndigheten, Emea, finns inga allvarligare biverkningar rapporterade. De övriga 5.000 personer som har blivit vaccinerade har enligt GSK hittills inte heller drabbats av några allvarligare biverkningar som kan kopplas till vaccinet.


    Nedan listade biverkningar har förekommit i kliniska studier av Pandemrix:
    Mycket vanliga (kan inträffa vid fler än 1 av 10 vaccindoser):


    §         huvudvärk


    §         trötthet


    §         smärta, rodnad, svullnad eller en lokal förhårdnad vid injektionsstället


    §         feber


    §         muskelvärk, ledvärk.


     


    Vanliga (kan inträffa vid upp till 1 av 10 vaccindoser):


    §         värmekänsla, klåda eller blåmärke vid injektionsstället


    §         ökad svettning, frossa, influensaliknande symtom


    §         svullna körtlar i halsen, armhålan eller ljumsken.


     


    Mindre vanliga (kan inträffa vid upp till 1 av 100 vaccindoser):


    §         stickningar eller domningar i händerna eller fötterna


    §         sömnighet


    §         yrsel


    §         diarré, kräkningar, magont, sjukdomskänsla


    §         klåda, utslag


    §         allmän sjukdomskänsla


    §         sömnlöshet.


     
    Injiceras vaccinet direkt i blodomloppet?
    Nej, Pandemrix injiceras i en muskel. När vaccinet sprutas in i muskeln tas det omhand av kroppens immunförsvar som bildar antikroppar mot det aktuella viruset.
    http://www.smittskyddsinstitutet.se/amnesomraden/vaccinationer/hur-fungerar-vacciner/


    Men man kan ju bli förlamad av vaccinet?
    Tillfällig förlamning, eller rättare sagt Guillain-Barrés syndrom är en sällsynt biverkning av vaccination (inte specifikt detta nya vaccin alltså) eller efter vanliga infektioner i halsen, luftrören, magen eller urinvägarna.
    wse276299.ta60.talkactive.net/


    Gravida brukar ju inte vaccineras mot den vanliga influensan?
    Jo, många länder erbjuder regelmässigt gravida kvinnor vaccin inför varje influensasäsong, t ex USA där kvinnor som är eller förväntas bli gravida under influensasäsongen inkluderas i säsongsvaccinationen.
    Även i Sverige bör gravida kvinnor som tillhör en riskgrupp enligt Socialstyrelsens föreskrifter erbjudas influensavaccination oavsett tidpunkt i graviditeten. Man bör även vara liberal med vaccination av friska gravida kvinnor som förväntas vara i andra eller framför allt tredje trimestern under influensasäsong (december– mars). http://www.lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/071101_influensa.pdf. En vaccination ger både skydd åt moder och det nyfödda barnet via antikroppar som passerar placenta. Det som är oprövat på gravida i Pandemrix är kombinationen av de adjuvans som ingår; vitamin E och Skvalen. Skvalen har dock getts till miljontals människor i andra vacciner, även till väldigt många gravida, och det har inte setts några som helst risker med det. Likadant är det med vitaminE.http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=12702
    http://www.medscinet.se/infpreg/specinfo/main.asp?topic=22
    http://www.lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2009/Risk-nytta_Pandemrix_gravida_2009-09-03.pdf
    http://www.cdc.gov/h1n1flu/clinician_pregnant.htm
    http://www.cdc.gov/eid/content/14/1/95.htm


    Skvalen gav ju upphov till Gulfkrigssyndromet!
    Nej, en analys av mjältbrandsvaccinen visade att den inte innehöll Skvalen. http://www.who.int/vaccine_safety/topics/adjuvants/squalene/questions_and_answers/en/index.html
    En studie publicerad i år fann inte heller något samband mellan skvalen-antikroppar och de symptom som kommit att beskrivas som gulfkrigssyndrom. Förekomsten av antikroppar var liknande hos sjuka och friska, 43.1% respektive 48.8%. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19379786 Skvalen säljs som kosttillskott http://www.lovelyhealth.com/squalene_squalen.htm. En dagsdos ger dig 1000 mg skvalen.


    Får man autism av vaccinet?
    Debatten gäller vaccinationen mot Mässlin-Påssjuka-Röda hund som ges vid 18 månaders ålder. Detta har dock motbevisats i upprepade vetenskapliga studier.
    http://www.lakartidningen.se/old/content_0303/pdf/138.pdf
    http://content.nejm.org/cgi/content/short/347/19/1477


    Det blev ju sådan hysteri om fågelinfluensan, men det var helt i onödan, är det inte samma sak nu?
    Fågelinfluensan muterade aldrig så att den kunde spridas mellan människor, som svininfluensan gör nu. Fågelinfluensa är en s.k. zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Fågelinfluensavirus påvisades hos flyttfåglar i Sverige under 2006. Inga humanfall har påträffats. http://www.fagelinfluensa.info/


    Man brukar inte vaccinera barn!
    Barn som tillhör medicinska riskgrupper ska erbjudas vaccination årligen även i Sverige. Vaccination mot säsongsinfluensan kan ges från sex månaders ålder. I andra länder har man utvidgat målgrupperna för årlig influensavaccination. I USA inkluderas även friska barn i åldrarna från sex månader till åtta år. http://www.lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/071101_influensa.pdf
    http://www.janusinfo.se/imcms/servlet/GetDoc?meta_id=11336


    Varför vaccineras då inte små barn?
    Vid en vaccinering skulle barnen riskera att få hög feber. Om många barn får hög feber av själva  vaccination då börjar det närma sig sjukdomsscenariet. Då blir vinsten liten. Man vill hitta en dos som ger skydd men inte biverkningar. Barn under sex månader har inte samma immunförsvar som äldre och kan inte få effekt av vaccinet. Men de kan få med sig ett visst skydd från mamman om hon har varit vaccinerad under graviditeten. Hur länge det finns kvar i barnet vet man inte.
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/barn-fran-tre-ar-far-vaccin-1.945682
    http://www.janusinfo.se/imcms/servlet/GetDoc?meta_id=11336


    När kommer de nya cellodlade vaccinerna?
    Den vanligaste metoden att ta fram vaccin är att odla virus i befruktade hönsägg. Så har vaccin tillverkats i mer än femtio år. Det pandemivaccin som Sverige har köpt in mot svininfluensan, Pandemrix, är tillverkat enligt den metoden. När fågelinfluensan spreds under 2005–2006 började flera företag att ta fram cellodlade pandemivaccin. Så sent som i januari i år fick företaget Baxter det första godkända cellodlade pandemivaccinet i Europa. I den tidiga versionen var vaccinet något mindre effektivt än prototypvaccinet Pandemrix. England, Irland och Nya Zeeland har valt att köpa det cellodlade vaccinet mot svininfluensan. De cellodlade pandemivaccinerna har inte hunnit testas på lika många personer som de äggodlade. De har också haft problem att få fram tillräckliga mängder antigener i sin produktion. Det kan vara skäl till att många länder valde äggodlat vaccin mot svininfluensan – trots att det tar något längre tid att få fram. De cellodlade vaccinerna kan vara ett alternativ för äggallergiker, som ofta inte tål äggodlade vacciner. Men de svenska myndigheterna har inte köpt in celltillverkat vaccin mot svininfluensan.
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-funkar-vaccinet-mot-pandemin-1.941421


    Man får ju ändå inte ett hundraprocentigt skydd av vaccinet!
    De studier som gjorts hittills visar att 94 procent av de personer mellan 18 och 60 år som har fått två doser av vaccinet har tillräckligt många antikroppar i blodet för att anses vara skyddade. Det är snäppet bättre än vaccinerna mot vanlig säsongsinfluensa, som ger ett tillräckligt skydd hos mellan 70 och 90 procent av de vaccinerade.  Den som har blivit vaccinerad kan i vissa fall få en mild variant av influensan. Vaccinet skyddar mot de komplikationer som kan uppstå, till exempel lung- och hjärninflammation. Man kan säga att vaccinet skyddar mot sjukhusvård och död. Vaccinproducentens studier visar att den som har vaccinerat sig kan ha antikroppar i blodet i upp till ett år. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-funkar-vaccinet-mot-pandemin-1.941421


    Fungerar handsprit mot influensavirus?
    Ja, influensaviruset har ett lipidhölje och är ett så kallat höljevirus. Höljevirus är känsliga för bl a värme och för rengöringsmedel. Desinfektion med handsprit slår ut viruset.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-13 22:45
    Läkemedelsverket om adjuvans AS03
    www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Pandemrix--adjuvans-immunstimulerande-komponenter/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-23 10:13
    Läkemedelsverket publicerar löpande inrapporterade biverkningar av Pandemrix här
    www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanstallning-av-inrapporterade-biverkningar-av-Pandemrix/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-23 11:02
    Frågor och svar om vaccinet
    www.viforaldrar.se/artiklar/2009/10/20/behover-man-vara-radd-for-/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-23 11:04
    Frågor och svar om vaccinet, FL hugger av sista delen av länken, den ska sluta med -/

    www.viforaldrar.se/artiklar/2009/10/20/behover-man-vara-radd-for-/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-08 15:26
    "Kan man föra smittand vidare även om man är vaccinerad?"

    Om man är vaccinerad och ändå blir sjuk så lär symtomen vara MILDA. Är symtomen på influensa milda är smittsamheten mycket lägre än hos den som har kraftiga symtom. Alltså rikserar man inte på samma sätt att sprida smitta till fler.
    Källa: www.expressen.se/Nyheter/1.1691148/det-ar-ett-valdigt-smittsamt-virus

    Om man är vaccinerad och tar i snor eller upphostat slem från en smittad person och sedan smetar det på slemhinnorna på en ovaccinerad person så ja, då kan man föra smittan vidare till den ovaccinerade personen. Smittan flyger inte långa vägar i luften utan det krävs nära kontakt med den smittade. Virus kan överleva på olika ytor, t ex dörrhandtag och strömbrytare till lampor ett antal timmar beroende på luftfuktighet och material. Influensavirus sprids inte med mat, det är en luftburen smitta som sprids direkt från person till person.

    Det är god handhygien som gäller i detta fallet. Tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit avdödar också influensavirus effektivt.
    Källa: www.krisinformation.se/web/Pages/Page____31265.aspx
  • Svar på tråden Svininfluensan - FAKTA - frågor och svar - VACCIN
  • Snoffsan

    TACK! Jag har två små döttrar med en allvarlig lungsjukdom och jag blir så mörkrädd av att till och med tidningarna går ut med felaktig information.

    Jag hoppas verkligen att så många som möjligt vaccinerar sig inte bara för sin egen skull utan för sammhället och de i riskgruppens skull!

    Ja visst för de allra flesta blir det bara som en kraftig förkylning, men mina barn kan faktiskt dö. Och ju färre som kan smitta dem desto mindre chans att de blir sjuka. Vi ska självklart vaccinera oss hela familjen i första gruppen då de räknas som extrem riskgrupp.

  • Cecese

    Som jag förstått det så kan man bära på smittan även fast man är vaccinerad. Dvs att man kan fortfarande smitta andra fast man inte själv blir sjuk. Så en vaccinering skyddar bara en själv från att bli smittad och skyddar inte alla som inte kan vaccineras. Kan dock tyvärr inte uppge nån källa just nu men det är uppgifter jag läst tidigare.

  • annbom

    Eftersom viruset sprider sig i form av droppsmitta är det inte troligt att man för smittan vidare. För att smittan ska kunna föras vidare måste det finnas värdar, dvs de som faktiskt är sjuka. Vaccinerar sig alla så kommer det inte att finnas några värdar och då kan inte en som är vaccinerad smitta. Enkel mattematik bara


    Cecese skrev 2009-09-28 15:00:20 följande:
    Som jag förstått det så kan man bära på smittan även fast man är vaccinerad. Dvs att man kan fortfarande smitta andra fast man inte själv blir sjuk. Så en vaccinering skyddar bara en själv från att bli smittad och skyddar inte alla som inte kan vaccineras. Kan dock tyvärr inte uppge nån källa just nu men det är uppgifter jag läst tidigare.
  • Snoffsan

    www.aftonbladet.se/temautbildning/article5869428.ab

    Hår står det om andra vågen som nu drar in över USA som ligger före oss. Läskigt med så många som en tredjedel av alla barn i skolan sjuka. Och ett barn hade avlidit där oxå. Fy!

    Vill ha vaccinet nu. Vi som ligger först i listan på riskgrupper har fått höra att vi ska få vaccinera oss i mitten av oktober. Den 17 tror jag det var. Så efter det någon gång kommer det väl till allmänheten. Åh vad jag önskar att många tar sitt förnuft till fånga och vaccinerar sig.

    Vår överläkare på lungmottagningen förklarade oxå att man blir sjukare ju mer smitta man blir utsatt för. Så man blir alltså sjukare om man blir nyst på av 3 personer än 1 person. Ännu ett skäl till att så många som mögligt borde vaccinera sig!

  • Serendipity
    Cecese skrev 2009-09-28 15:00:20 följande:
    Som jag förstått det så kan man bära på smittan även fast man är vaccinerad. Dvs att man kan fortfarande smitta andra fast man inte själv blir sjuk. Så en vaccinering skyddar bara en själv från att bli smittad och skyddar inte alla som inte kan vaccineras. Kan dock tyvärr inte uppge nån källa just nu men det är uppgifter jag läst tidigare.
    Cecese: Jag frågade en bekant som är läkare samt har Googlat om i princip den här frågan, inte riktigt utan min fråga var:

    " Det står överallt att man är smittsam DAGEN INNAN symtom bryter ut. Men hur smittar man då? Om man varken nyser eller hostar ut virus?"

    Svaren jag fått/hittat är lite blandade, men går ut på att smittämnet finns i saliven hos den smittade och kan alltså föras vidare genom närkontakt (kyssar, äta med samma bestick, slicka på sin bebis napp?) men personen är alltså inte särskilt smittsam eftersom han/hon varjen nyser eller hostar ut virus på omgivningen. Sannolikheten är alltså inte särskilt stor att man smittar andra när man inte själv har symtom.

    I övrigt är det ju somannbom skriver, att om många är vaccinerade ger det en flockimmunitet åt dem som inte är vaccinerade eller är särskilt känsliga, smittämnena kring dem minskar ju då, och därmed risken för smittöverföring.

    Men tja, slicka inte på era barns nappar typ...
  • siamusen

    Hej, ni kanske vet här inne. Gäller det fortfarande vaccination fran 3ar i Sverige. Här i Frankrike blir det troligen fran 6 manader som med det vanliga influensavaccinet.

    Och en dos till de vuxna, 2 halva till barn mellan 6 manader och tre ar.

  • Serendipity
    siamusen skrev 2009-09-28 18:54:01 följande:
    Hej, ni kanske vet här inne. Gäller det fortfarande vaccination fran 3ar i Sverige. Här i Frankrike blir det troligen fran 6 manader som med det vanliga influensavaccinet.Och en dos till de vuxna, 2 halva till barn mellan 6 manader och tre ar.
    Ja, tills vidare är det från 3 år men det kan komma att ändras. Vad är det för vaccin i Frankrike, det finns ju olika vaccin mot svininfluensan?
Svar på tråden Svininfluensan - FAKTA - frågor och svar - VACCIN