• Saaaraa

    Hur gör man brunsås?

    Den enklaste såsen, brunsås, har jag aldrig gjort. Vad har jag i den? Gärna så enkel som möjligt, men den ska bli god också.

    Hittar bara konstiga recept på nätet så nån här kan nog svara enkelt :)

  • Svar på tråden Hur gör man brunsås?
  • OMWF

    Gör som det står på förpackningen, lättare blir det nog inte.

  • Saaaraa

    Vilken förpackning? Jag vill inte ha äcklig pulversås.


    OMWF skrev 2009-10-03 14:04:45 följande:
    Gör som det står på förpackningen, lättare blir det nog inte.
  • Morghana

    Jag smälter 25-50 g margarin i en kastrull.
    I med 3-4 msk vetemjöl och vispar runt lite.
    Sedan vispar jag ner ett paket matlagningsgrädde och fyller på med mjölk tills tjockheten är lagom.
    Jag smular ner 2 tärningar köttbuljong och häller i en skvätt soja.
    Låter det puttra några minuter, smakar av, saltar mer om det behövs.
    Blir sås så det räcker till 2 vuxna och 3 barn.

  • OMWF
    Saaaraa skrev 2009-10-03 14:06:12 följande:
    Vilken förpackning? Jag vill inte ha äcklig pulversås.
    Det är ändå det lättaste och det var det du frågade efter.
  • lilla sandra

    När jag gör (både med eller utan skeksky) så använder jag grädde/matgrädde/mjölk beroende på vad jag har hemma, lite soja och peppar. Reder ev av med lite mjöl.

  • ester

    Jag brukar bryna smör i en kastrull, på med mjöl, och sen späda med buljong. Puttra några minuter för att få bort mjölsmaken. Kryddar och sen klart!

  • Lalalong

    Hehe... min variant är kanske inte den fettsnålaste i världen. Men god

    Jag häller 3 dl vispgrädde i en gryta (går bra med milda mini mat t.ex.... då blir det ju lite fettsnålare. Men vispgrädde är klart godast!!). Har i en köttbuljongtärning. Värmer på under omrörning så tärningen löser sig. Smakar av med lite soja.
    Rör sen i maizena redningspulver (den bruna) i lagom mängd...

  • tösamajan

    Hmmm, brunsås vet jag inte om jag kallar min sås, det blir mer än "gräddsås" men den är gor till t.ex köttbullar.Vet inte vad du ska ha din sås till?

    Men jag brukar ta 1 köttbuljongtärning och lägga i 2,5 dl kokande vatten. Hälla i 2,5 dl vispgrädde (ovispad!). Låt småkoka och vispa/rör hela tiden. Sen krydda med lite salt och peppar, lite soja för färgens skull (men tänk på att om du ska ha i soja så salt efteråt för sojan är rätt salt). Sen vispar jag i ljus maizenaredning tills såsen får den tjocklek jag vill ha! Kan vara gott att lägga i en klick gelé också!

  • LilaRos

    Nu vet jag vad jag ska använda all vispgrädde till (kvar efter tårtbak).

    Nån som vet om det är gott med vispgrädde i stället för mjölk/matlagningsgrädde i korvgryta? (falukorv, krossade tomater, lök etc)

Svar på tråden Hur gör man brunsås?