• vixon

    Mens efter OP!!

    Jag fick blödning 5 dagar efter att jag kom hem efter op, ringde ssk som sa att det var resterna av hinnsäcken och annat som kom ut från livmodern. Mens fick jag sedan 4 v efter det. Men som jag har förstått är det väldigt olika för alla. Har de kollat upp att hcg-värdet sjunkit eller vad fick du för uppföljning? Tycker du ska ringa och prata med dem och se vad du ska göra. Det finns ju en mikroskopisk risk att några celler finns kvar i buken och fortsätter växa, vilket gör att kroppen fortfarande "är gravid" och man inte får mens. Det är tydligen väldigt, väldigt ovanligt så oroa dig inte för mycket för detta. Men ring och fråga så du slipper oroa dig!

  • vixon

    Jag opererades också men läkaren sa till mig att en liten risk finns för att växande celler kan finnas kvar i buken och fortsätta växa, därför kollade de mina hcg-värden 2 v efter op. Förutom det fick jag ingen kontroll.

  • vixon

    Men fy f*n vilken behandling Susanne! Jag kände mig också väldigt "misshandlad", dock inte av läkaren men av övrig personal. Var helt förstörd då jag kom hem, och det håller i sig än.

    Ring avdelningen imorgon - och stå på dig! Jag ringde efter att jag hämtat mig lite mentalt och ställde de frågar jag hade. Man känner sig jobbig och ivägen, men det är deras förbaskade jobb att ta hand patienter och informera om det patienter vill veta. Till mig sa de att det var viktigt att hcg gick ner mycket inom två veckor eftersom det annars skulle finnas stor misstanke att växande rester finns kvar i buken.

    Nu är det säkert inte så för dig - men ring för guds skull imorgon och se till att få svar på alla frågor. Det är för jävligt att det går till så här. Självklart vill du också veta hur du ska gå vidare om du vill ha barn - det borde de ju räkna ut själva.

    Kram!

  • vixon

    Jag skulle nog ringa gyn för de kan kolla journalen och förklara för dig, de har ju mer vetskap om X. De hänvisar ju vidare sen om inte annat. Jag ringde gyn i staden där jag bodde trots att jag opererades i grannstaden, och de gjorde så att de kollade journalen och förklarade jättefint.

    Jag opererades 30 juli. Vi hade försökt få barn i 4 år och trodde inte vi kunde få barn. Så det var en total lycka i 1,5 vecka innan jag kände att något var fel och krävde en undersökning. Jag var i chock efteråt, kroppen hämtade sig på några veckor, började jobba 3 veckor senare - jobbade nästan 4 veckor innan jag gick in i väggen på grund av psykisk stress så jag är fortfarande sjukskriven nu. Jag är snart 40 och ser inget hopp till att lyckas bli gravid igen och ivf/adoption är tyvärr inte aktuellt på grund av hälsoskäl. Så det är tufft.

    Kolla gärna i alla andra utomkvedstrådar så får du mycket information där. De trådarna hjälpte mig igenom den svåra tiden.

    Hur mår du? Hur ser din situation ut?

  • vixon
    SusanneÖst skrev 2009-10-13 16:52:23 följande:
    Jag ringde gyn idag. De sa att mensen skulle komma efter 6-7 veckor. Imorn är det 6 veckor sedan OP, hon tyckte dock att det va konstigt att jag inte alls haft någon blödning efter OP. Då detta tydligen händer de flesta. Jag frågade också vad som menas med att min tarm trycker ihop min friska äggledare. Fick till svar att min tarm satt fast på bukväggen som gjorde att den tryckte ihop äggledaren, men de ska ha tagit bort ett annex (?!?) där, så enligt henne ska den funka som vanligt. Vilket läkaren aldrig informera mig, hon sa bara att jag aldrig kan få barn. Jag va så arg idag, fy fy. De ville iaf att jag ska ta ett gravtest på torsdag, och ringa dom om det visar positivt. Då måste de kolla upp det, annars är det bara o invänta sin mens. Min situation.. Är 23 år. Försökt få barn sedan mars, men har hela tiden räknat fel på min ägglossning. Så andra riktiga månaden blev jag gravid, men det slutade inte så bra tyvärr :( Hade aldrig ont under mitt X, utan fick blödning och tjatade mig till ett VUL, där de ej hitta något. Anledningen till att dom misstänkte va pga mitt HCG. Samma dag som jag lades in hittade de fostret, via VUL. Då hade jag gått på utredning under ca 3½ vecka och försökt hitta det. Har inga barn sedan innan, får se vart detta leder :( Kram
    Om man kollar trådarna här finns de som jag som fick en blödning efter op då resterna stöts ut, men också de som inte får det. Bra att de ändå kollar upp dig lite nu med gravtest. Det ser säkert ok ut och det är ju bättre att få veta. Skönt också att de opererat så att inte äggledaren är klämd, men för djävligt att de inte informerade dig om det. Förstår att du är arg.

    Kolla i trådarna här så ser du att det är många som fått barn efter x. Känner du dig orolig så tycker jag du ska prata med gyn igen och be att få komma och prata med dig om det och ställa de frågorna du har.

    Lycka till i framtiden!
  • vixon

    Mell: måste bara säga att till mig sa de inte att risken var obefintlig att det fortsätter växa när man tagit bort äggledaren med xet i, de sa nämligen att vävnader kan komma ut i buken under operationen och fästa för att sedan fortsätta växa. Det är inte jättevanligt men händer, och därför sa de iallafall till mig att det är viktigt med uppföljning för att se att hcg verkligen sjunker.

  • vixon

    Ok Mell - då förstår jag din utgångspunkt. Jag tolkade det som att du viftade bort möjligheten att det kan vara så, inte att du jämförde så.
    Intressant studie- har den påvisat att chansen att bli gravid minskar betydligt om man opererar bort äggledaren? Som jag har förstått ska den inte minska så mycket eftersom den andra äggledaren i stället plockar ägg från båda och man genom att ta bort den ärrade äggledaren minimerar risken för ytterligare x. Nu blir jag väldigt orolig.

  • vixon

    Mell: tack för svaret. Och nej, jag är inte lika orolig längre. Men jag vill jättegärna att du postar resultatet någonstans sen längre fram så att man får läsa.

    SusanneÖst: Grattis till mensen! Hmmm.... Första riktiga mensen (alltså inte blödningen 5 dagar efter op utan efter 4 veckor) var lätt, mindre smärtsam än vanligt och mindre blödning. Blev enormt lättad eftersom jag hört att det blir tvärtom. De två andra mensarna däremot har jag mått skit. Men det gör jag iofs alltid, har väldigt jobbig mens. Cykeln till 2a mensen var 29 dagar och till denna mens 26 dagar. Har inte koll på hur den såg ut innan men vet att jag kan ha lite oregelbunden sådär. Tror dock att det kan ta ett tag för kroppen att återställa balansen.

Svar på tråden Mens efter OP!!