Inlägg från: Menhir |Visa alla inlägg
  • Menhir

    Käkledsinflammation ?

    Käkledsinflammation (artrit)ger smärta vid gapning o tuggning och svårt att gapa.

    Ofta krävs bettskena för att avlasta käkleden + inflammationsdämpande medel + skonkost. Ibland krävs kortisoninjektioner i leden.

    Käkleden är en tålig led så den tål inflammation hyfsat men sak givetvis behandlas. kontakta tandläkaren, ev skrivs remiss till bettfysiolog eller käkkirurg eller likn. Det kan vara mycket långdragget (är ju svårt att helt vila käkleden).

    Om det inte behandlas finns risk att själva ledytorna förändras, sk artros, då ändras formen på benytorna och det kan tex göra så gapningen begränsas permanent om man har otur. En del kan knappt gapa så mycket att de ens får in en sked i munnen och DET är ingen höjdare!

  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-23 11:47:10 följande:
    Ger man verkligen antibiotika/penicillin vid käkmuskel/ledsinflammation ? Ges inte detta bara då det rör sig om en INFEKTION orsakad av bakterier ?Om man tar antiinflammatoriskt medel, använder bettskena och intar skonkost...hur lång tid tar det innan man bör märka en förbättring ?
    Antibiotika används sällan - käkleden är omgiven av en stram bindvävskapsel och bakterier hittar inte dit in så lätt. Kortison används däremot en del, åtminstone av de bettfysiologer jag samarbetar med.

    Om det är en akut artrit bör du känna en förbättring inom ca 1vecka även om det kan ta betydligt längre tid innan det blir bra.
  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-23 16:02:45 följande:
    Får man då kortison i tablettform eller ? Hur snabbt hjälper den jämfört med antiinfl. som Voltaren ?
    Det kanske är olika men det vanligaste torde vara att man sprutar in det direkt i käkleden. "Mina" bettfysiologer använder bara intraartikulära injektioner vad jag vet men det kan också vara så att det är bara då jag blir inblandad eftersom de vill ha röntgenbilder av käkleden innan injektionen.
  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-23 16:08:44 följande:
    Hur konstateras käkmuskelinflammation ? Hur vet man om det tagit sig in bakterier där och att personen bör få antibiotika ? Syns det i vanliga infektionsprover ?
    Vad jag förstår (jag är inte bettfysiolog) är det bakterier i käkleden i stort sett bara efter öppet trauma dvs typ bilolycka eller annat som öppnat upp vägen för bakterierna. Rimligen skulle det ses i ett blodprov och du skulle vara mycket sjuk och i behov av sjukhusvård.

    Käkleden ligger mycket nära hjärnan så vi ska vara tacksamma för att det är svårt att få in bakterier där, obehandlat leder det till snar död. Det är alltså mycket osannolikt att du har en infektion i käkleden. Inflammation kan man få av en mängd olika skäl, inte bara bakterier och det gissar jag att du har.
  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-23 16:12:47 följande:
    Hur snabbt hjälper den jämfört med antiinfl. som Voltaren ?
    Mer eller mindre direkt efter injektionen.
  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-23 16:21:34 följande:
    Kan man få inflammation om man spänt sig kraftigt i käken under en längre tid och/eller att man tandpressar ?Är det normalt/vanligt att man får hårdare käkmuskler vid anspänningar ? Finns det nåt man kan göra åt detta ?
    Ja, det är en vanligt orsak till käkledsbesvär.

    Även käkmuskler reagerar på "träning" som tandpressning och blir grövre, precis som alla muskler i kroppen. Det man kan gör är att slappna av men det är lättare sagt än gjort. Bettskena och rörelseövningar är det man tar till i första hand.

    Det är långt ifrån säkert att man slipper besvären helt, själv har jag tex kraftig artrit ca 4-5 ggr/år trots bettskena men det brukar lösa sig efter några dagar. Målet är alltså inte alltid att bli 100% besvärsfri utan att få besvären till en nivå som man kan leva med. Det är betydligt lättare att behandla knäleder än käkleder.
  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-25 05:40:36 följande:
    Du skriver att bettskena och rörelseträning är det man tar till i första hand. Vad finns det mer man kan göra ? Så denna hårdhet i käken kan minska/försvinna helt om man slappnar av osv ?Kan denna hårdhet leda till andra problem t.ex. att käken lättare låser sig och/eller går ur led ?
    Annars använder man sig av kortisoninjektioner. I extrema fall operationer där man tar bort käkledsdisken men knappast vid "vanlig" artrit som den du beskriver.

    Musklerna styr käkleden och kan medverka till låsningar och upphakningar. Ofta är det dock kombinerat med att käkledsdisken ligger fel (det knäpper och hakar upp sig) eller ledförslitning med ojämnheter (dvs artros som gör rörelsen ojämn).
  • Menhir
    Hormonermedhumör skrev 2010-05-26 06:56:49 följande:
    Kan man se en artros och det du skriver om på en panoramaröntgen ?
    Om det är stora förändringar syns det på panoramabilden men bilden är svårtolkad. Det finns betydligt bättre undersökningar om man vill se artrosförändringar (personligen föredrar jag någon form av datortomografi men det finns andra som tycker det funkar bra med andra undersökningar också).

    Vill man se hur käkledsdisken ligger är det magnetkamera som gäller, på många håll i landet är det dock lång kö till MR-undersökningarna.

    Frågan är om vetskapen om hur det ser ut i käkleden påverkar behandlingen, om det inte gör det finns det ju ingen anledning att röntga. Man måste alltså ha en vettig frågeställning innan man skickar remissen för röntgenundersökning, inte bara att man vill veta hur det ser ut.
Svar på tråden Käkledsinflammation ?