Inlägg från: pelagonia |Visa alla inlägg
  • pelagonia

    Helstek oxfile i ugn

    Skall nog göra detta istället för rostbiff. Hur gör man en god helstek oxfile welldone ?


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • Svar på tråden Helstek oxfile i ugn
  • pelagonia
    PVeraB skrev 2009-11-10 12:03:44 följande:
    welldone? Det innebär helt genomstekt va? Innertemperatur 70 grader. Sen stiger temperaturen lite efter du tar ut den. I kokböcker brukar det stå 75 om man vill ha den helt genomstekt men då tycker jag den brukar bli så torr och trist...(om du vill ha den rosa ta ut den vid 65) Förstek den i stekpanna så den får fin färg runt om och sen in i ugnen... Krydda med vad du tycker är gott. Lägre temp saftigare kött men det tar ju längre tid då förstås. (återigen i kokböckerna står det 175 grader men jag brukar köra 150, ugnstemp alltså) Låt den ligga och vila i folie efter du tagit ut den. Eller missuppfattade jag helt å hållet frågan? Ber om ursäkt i så fall
    Tack

    Nä ingte roligt med torrt kött, så 65 blir väl bra. Men tillagas det efter man tagit ut den ?
    När skall man skära upp den sen för den skall bli bra ?

    Vilka såser kan bli bra till ?
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia

    Tack

    Jag fyller 35 och skall ha middag för familjen och syskon, blir 14 personer.
    Vill verkligen att det skall smaka men blir så osäker att jag skall göra fel.

    Har olika förslag

    1. Poretstek men hasselbackpotatis eller potatisgratäng
    2. Rostbiff med potatisgratäng med någon sås som rödvinsås
    3. Helstek oxfile med hasselbackpotatis eller potatisgratäng och med vitlöksås alt gorgonzolasås el rödvinsås.

    Men jag vet inte hur jag skall fixa ha hassebackpotatis och oxfilen samtidigt i ugnen me olika grader ?? Vet du ??


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia

    Jag tänkte göra i så fall Rostbiffen i ugnen..
    Jag är oxå svag för porterstek..Hmm svårt. Blir god sås av Portersteken och mycket.
    Tror du annars potatisgratäng funkar till Porterstek ?

    Annars kan jag ha klyftpotatis, frysta som tar väl ca 20 minuter i ugnen.


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia

    TAck

    Men om jag nu gör oxfilen lite rosa, hur lång tid kan det ta med ca 2 kilo ?


    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    curly skrev 2009-11-11 20:42:05 följande:
    Ca 55-56 grader i den tjockaste delen. Tar cirkus en timme. Det är ju klart goást och bryna den innan men det förutsätter ju att du har en stoooor stekpanna om oxfilén är 2 kg. Om man bryner minskar stektiden ngt. Ett måste är stek termometer. Glöm inte att marinera. ( med fördel i stekpåsen.) Tänk på att oxfilén kan vara lite rosa när du tar ut den men den eftersteks. 150 grader höll jag på att glömma.... Mvh
    Tack

    Men hur eftersteks den ? Har du den i follie ? Tips på marinad ? Jag tänkte bara krydda med svartpeppar och salt
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    PVeraB skrev 2009-11-11 22:04:18 följande:
    yes box, du lindar in den i folie efter du tagit ur den ur ugnen och där eftersteks den.
    Och tack

    Hoppas jag inte är jobbig med tuden frågor nu..men man är alltid nybörjare någon gång.

    Brukar du sätta tempen i när du har den i folie för att ha koll ? Tänkte sätta in gratängen efer för den skall var inne i ca 20 minuter.
    Viktor 070103 & Theodor 090331
  • pelagonia
    curly skrev 2009-11-12 12:06:19 följande:
    Om du är osäker ha tempem kvar. Ca 10 min ska räcka. Du kan ju faktiskt sätta in potatisgratinen på botten i ugnen när det är 10 min kvar ca på oxfilen, höja grad antalet till 200 grader och flytta upp den till mittvalsen när du tar ut oxfilén så blir gratinen klar samtidigt som köttet. Iom att den står på botten blir den varm trots lägre värme och sista 10 min på högre grader ger den färg. Antar att du ska köpa färdig potatisgratin. Ha det gott !
    Hej

    Tack

    Jag jag köper denna Peka som alla talar om.
    Ok men då gör jag så att jag sätter gratängen
    längst ner i 10 minuter och höjer till 200 grader ocj sedan tar ut köttet.
    Viktor 070103 & Theodor 090331
Svar på tråden Helstek oxfile i ugn