Inlägg från: PVeraB |Visa alla inlägg
  • PVeraB

    Helstek oxfile i ugn

    welldone? Det innebär helt genomstekt va?
    Innertemperatur 70 grader. Sen stiger temperaturen lite efter du tar ut den. I kokböcker brukar det stå 75 om man vill ha den helt genomstekt men då tycker jag den brukar bli så torr och trist...(om du vill ha den rosa ta ut den vid 65)
    Förstek den i stekpanna så den får fin färg runt om och sen in i ugnen... Krydda med vad du tycker är gott.
    Lägre temp saftigare kött men det tar ju längre tid då förstås. (återigen i kokböckerna står det 175 grader men jag brukar köra 150, ugnstemp alltså)
    Låt den ligga och vila i folie efter du tagit ut den.

    Eller missuppfattade jag helt å hållet frågan? Ber om ursäkt i så fall

  • PVeraB

    pelagonia
    det blir inte torrt vid 70 grader heller. Så vida du inte kör det i jättehög temp. Men det blir "grått" inte rosa. Jag antar att det tillagas eftersom tempen fortsätter stiga? Å det är väl det som gör att det tillagas har aldrig riktigt funderat på det.
    Låt den vila 10 min ungefär. (nu låter det som om jag gjort mängder med oxfilé men det är samma för allt ugnsstekt kött) men har du en standardkok bok hemma så står det tider för allt ihopa. Men tänk som sagt låg ugnstemperatur och inte lika hög innertemp i köttet. Har du en bra köttermometer är det inte alls svårt att få till bra och saftigt kött. Tycker det som är lurigt är att få till kryddningen bra.

    sås, å jag vet inte jag brukar vispa ur stekgrytan (ugnsformen) med lite grädde och krydda av med det som saknas. Annars går det säkert med rödvinssås/bearnäse men är ingen klippa på såser.

    nu blir jag lite nyfiken, till vad ska du fixa käk?

  • PVeraB

    Å, det var lurigt. Hade du tänkt köpa rostbiff? Eller ska du göra den med? Annars är jag själv svag för porterstek och den kan du ju göra på spisen.

    Men tillbaka till oxfilén.
    Jag söker runt lite på nätet och ser att jag nog gett dig fel temp. De ska vara lägre temp för oxfilé tydligen... 59 grader för rött och mellan 61.63 för rosa. Länkar till ett recept där du ska ha ugnstemp på 200 då borde du kunna göra potäter samtidigt?

    recept.nu/1.222126/recept.nu_redaktionen/huvudratt/kott/helstekt_oxfile

    Men annars gör du hasselbackspotatisen klar först, sänker tempen och slänger in köttet och håller potatisen varm i stekpanna eller nåt? Alt tvärt om. Beror på vilket som tar längst tid. (gissar på potatisen)
    14 pers. Det blir ju onekligen en del potäter att ha i stekpannan. Men du kan ju ha dom bredvid köttet med folie över så de inte bränns?

    Det är svårt misslyckas med oxfilé så länge du har håller koll så det inte blir för hög temp.

  • PVeraB

    ja varför inte? Klyftpot är ju oxå gott och gör riktiga istället du behöver ju inte ens skala den. Mkt gott.

  • PVeraB
    pelagonia skrev 2009-11-11 21:43:44 följande:
    Tack Men hur eftersteks den ? Har du den i follie ? Tips på marinad ? Jag tänkte bara krydda med svartpeppar och salt
    yes box, du lindar in den i folie efter du tagit ur den ur ugnen och där eftersteks den.
Svar på tråden Helstek oxfile i ugn