• Anonym

    När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?

    Ja, det finns såna bidrag i kommuner som har råd med det. I kommuner som inte har råd måste skattepengarna gå till annat som skola, vård och omsorg.

    Det är väl ingen här som har något emot bidraget i sig vid jul, men om man tycker det är orättvist och konstigt att man inte får det, då är man ute på djupt vatten. Sen undrar jag hur du menar att de som har det sämst ska få bidraget? Alla har det väl lika illa om de går på socialbidrag.

    Anonym (oj oj oj..) skrev 2009-11-24 14:23:33 följande:


    Men snälla nån.. =) Jag menade ju såklart inte att alla SKA få, men dem som har de sämst kanske?! De är ju inte bara gå in på social-kontoret och säga att "jag vill ha mina jul-pengar", om nu någon trodde det. Det är en stor process med ansökan och div papper osv.... Och det FINNS ju sådana bidrag, och TS frågade ju bara OM man kan få det...så det spelar ju ingen roll vad folk tycker egentligen.. Eftersom någon "högt uppsatt eller väldigt rik" redan bestämt att dela ut ett extra bidrag just vid jul, så de kan ju inte vara en konstig fråga som TS ställt. Och det spelar ju ingen roll hur mycket alla ni, som inte får nått extra, klagar... BIDRAGET och MÖJLIGHETEN FINNS, lär leva med det! Hur som helst TS, jag hoppar av den här tråden då jag känner att det är för många som inte kan unna andra folk vad dem själva inte får, men jag önskar dig ett stort lycka till med allt vad ekonomi kan handla om för just dig....och en god jul! Ansök både till soc och till div kyrkor. Det brukar stå i tidningen vart du kan söka. Finns även möjlighet att söka till nått som heter "Majblommeföreningen" eller nått, men det är nog mer till sommar&semester-tider! Tack för mig, hej!
  • Anonym
    Anonym (oj oj oj..) skrev 2009-11-24 14:30:54 följande:
    Anonym (*) skrev 2009-11-24 14:27:58 följande: Barnen äter väl också julmat? Dessutom vill jag slänga in att med våran tidvis dåliga ekonomi fick vi välja bort presenter när sambons dotter fyllde nu....och det har vi fått höra varje dag vi träffat henne sedan dess, både från henne och hennes bio-mamma.... De är inte heller super skoj! Men visst finns det väluppfostrade barn som inte bryr sig om julklappar...men inte fan är dem många?! Nått enstaka paket är väl fan inte konstigt att man vill unna sina barn?
    Fast det är väl inte summan som räknas?? Man kan hitta saker billigt/begangnat det behöver inte kosta merän ca 20-50 spänn, det finns faktiskt secondhandbutiker som har leksaker från 5 kr.... Att barn vill ha julklappar är ju självklart men de vet ju inte vad det kostar.. jag själv har köpt sä kallade fingerboardar till mina barn för 12,95kr  st och på toys r us kostar de ca 80 kr.... Man får bara leta lite extra...
  • Anonym

    Jag kan ju då tipsa om Ebay och Tradera. Där kan man köpa superbilliga saker från hela världen.
    Jag köpte en Hello Kitty-klocka på Ebay för 35 kr!! På Ur&Penn kostar nästan samma klocka 350 kr.
    Jag handlar ofta leksaker och annat på nätet för det är så mycket billigare, man måste vara lite smart när man inte har några pengar.

  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:00:37 följande:


    Men snälla ni, är det någon som har insikt i mitt liv? Vet ni som kommer med massor av förslag på hur jag skulle lagt undan pengar inför jul sen flera månader tillbaka hur länge jag har behövt hjälp av soc eller hur mitt liv såg ut för ett tag sedan?Jag har inte ett barn, inte, två, inte tre utan några fler, jag levde för några månader sedan ett samboliv, vi hade pengar så vi klarade oss bra, men saker o ting kan hända här i livet som man inte har planerat inför!Visst, att ta hjälp av vänner o släktingar är en jättebra ide men om man varken har massor av vänner o släktingar att falla tillbaka på?Jag har pluggat, jag vet skillnade på att vara studerande o vara beroende av bidrag för att överleva. Hade valet varit mitt hade jag pluggat! Då får man mer pengar, plus man kan arbeta extra, det finns större möjligheter att spara undan pengar.
    men om du nu hade pengar så ni klarade er,varför hade ni ingen buffert?
  • Anonym

    Anonym (knappast) skrev 2009-11-24 15:04:40 följande:


    Anonym (knappast) skrev 2009-11-24 15:03:11 följande:
    Inte heller att du under tiden du var sambo inte förberedde för eventuella svårare tider.
    håller faktiskt med....
  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:05:55 följande:


    Men det hör väl inte hit? Flyttar man isär så behövs det väl inhandlas en hel del från bådas håll, eller tror du vi hade köpt två av allt sedan innan?
    det hör väl visst hit, man bör ha en buffert för oförutseende saker - som nu, du flyttade isär. Nej man köper inte två av samma men man brukar kanske dela upp sakerna?
  • Anonym

    Nej, absolut inte. Men hade TS velat ha pengar till mat, eller en säng för att hon sover på golvet, så hade ingen reagerat. Men när det handlar om något så valfritt som julklappar, då är det inte samma sak.

    Jag har ingen inkomst i år för jag bor utomlands och får varken A-kassa eller socialbidrag. Får lite pengar från min sambo. Men jag har skippat julklapparna i år. Alla får en symbolisk julklapp för max 50 kr. Jag bara ringde upp dem och sa "i år blir det inga julklappar för jag har inte råd. Självklart behöver inte ni heller köpa något till mig".

    Anonym (bäret) skrev 2009-11-24 15:07:53 följande:


    Förstår inte vad det ska göra för skillnad att skälla på TS. Hon kan väl knappast vrida tillbaka klockan?
  • Anonym

    Som jag ser det finns det två typer av människor.
    En typ som tycker synd om sig själva, allt är någon annans fel och allt de ser är problemen.
    Den andra typen gör det bästa av situationen, försöker se positivt och hittar möjligheterna i varje problem.

    Min mama gick på socialbidrag en jul. Vi fick ingen julgran och bara en liten present var. Men så kom grannen in med en gran som blivit över från julgransförsäljningen, en gran han stått på för att hålla värmen. Den klädde vi, och jag skojar inte, den var helt platt på ena sidan och hade knappt några grenar kvar. Jag minns fortfarande den granen som den finaste vi någonsin haft.

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:11:08 följande:


    Anonym (knappast) skrev 2009-11-24 15:04:40 följande: Vilken tur att du kan se in i framtiden o förutsäga hur saker o ting kommer att te sig för dig här i livet! Nä, nu börjar jag bli rätt trött, att alla ni som tror er veta allt o tror er ha rätt till att klanka ner på folk som sitter i en sämre sitts, hur många av er har suttit i en sitts som denna? Vilken erfarenhet besitter ni i frågan? Visst fan kan jag prata med mina barn o säga att mamma är ledsen men några julklappar blir det inte i år om vi ska kunna betala räkningar o mat, visst fan hade dom "förstått" allvaret MEN besvikelsen kommer man inte undan hur fan man än gör!!! O hur många föräldrar vill se sina barn drabbas för något dom inte kan styra över?!
  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:11:08 följande:


    Anonym (knappast) skrev 2009-11-24 15:04:40 följande:
    Vilken tur att du kan se in i framtiden o förutsäga hur saker o ting kommer att te sig för dig här i livet! Nä, nu börjar jag bli rätt trött, att alla ni som tror er veta allt o tror er ha rätt till att klanka ner på folk som sitter i en sämre sitts, hur många av er har suttit i en sitts som denna? Vilken erfarenhet besitter ni i frågan?Visst fan kan jag prata med mina barn o säga att mamma är ledsen men några julklappar blir det inte i år om vi ska kunna betala räkningar o mat, visst fan hade dom "förstått" allvaret MEN besvikelsen kommer man inte undan hur fan man än gör!!! O hur många föräldrar vill se sina barn drabbas för något dom inte kan styra över?!
    ingen vet vad som händer i framtiden och även om jag hoppas och tror att det kommer bli bra ekonomiskt för mig i framtiden så har jag ändå en personlig buffert för att sådana här saker ska bli lättare att hantera. jag tror inte att jag kommer att hamna på soc - men som du själv säger , man kan inte förutspå saker. att inte ha en buffert för det tycker jag är oansvarigt.
  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:00:37 följande:


    Men snälla ni, är det någon som har insikt i mitt liv? Vet ni som kommer med massor av förslag på hur jag skulle lagt undan pengar inför jul sen flera månader tillbaka hur länge jag har behövt hjälp av soc eller hur mitt liv såg ut för ett tag sedan? Jag har inte ett barn, inte, två, inte tre utan några fler, jag levde för några månader sedan ett samboliv, vi hade pengar så vi klarade oss bra, men saker o ting kan hända här i livet som man inte har planerat inför! Visst, att ta hjälp av vänner o släktingar är en jättebra ide men om man varken har massor av vänner o släktingar att falla tillbaka på? Jag har pluggat, jag vet skillnade på att vara studerande o vara beroende av bidrag för att överleva. Hade valet varit mitt hade jag pluggat! Då får man mer pengar, plus man kan arbeta extra, det finns större möjligheter att spara undan pengar.
    Fast hur många barn man har spelar ju ingen roll, man får ju pengar efter hur många man är. Du får ju lika mycket i bidrag som en som har 2 barn. Om du har separerat så får väl pappan detta året står för julen, så hinner du spara tills nästa år.

    Dom flesta som lever på socialbidrag väljer ju inte direkt att hamna där. Men om ni haft det bra innan med pengar så måste ni ju även ha haft ett sparkapital?

    Man kan inte alltid få allt här i livet och jag tycker att du fått många bra tips om hur du skall få en liten billig julklapp till barnen, eller så får du förklara för barnen att julklappar kommer senare. Barnen kommer ju antagligen att få julklappar av far och mor föräldrar och det kanske får räcka så iår. Mina barn skall få väldigt mycket mindre iår. Min man har blivit av med jobbet, men vi har ett sparande som vi får ta av, men det innebär inte att vi har pengar i överflöd.
Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?