• Henen

    dödsbo?! räkningar

    Jag är inte så insatt och måste därför fråga då jag tycker det är så lurt.. hur funkar det när en person går bort? Som min sambos pappa tex som sorgligt nog gick bort i oktober och min stackars sambo fick fixa i princip allting själv...

    Det jag undrar över är om han verkligen behövt betala alla räkningar som kommit till hans pappa efter hans död? För det har han gjort. Så pass att vi nästan inte klarar oss själva denna månad för att han legat ute med dessa pengar. Borde man inte få hjälp från någonstans med sånt? Man hör ju bara hur dumt det låter själv när man säger det... varför ska man behöva betala räkningar för en person som inte finns längre? Sen detta med bergavningen?! Det har ju kostat skjortan det med. När får han tillbaka dom pengarna isåfall och hur? Ska på bouppteckning om 2 helger......

    Tacksam för svar!

  • Svar på tråden dödsbo?! räkningar
  • Kjell2
    farytale skrev 2009-11-26 13:24:56 följande:
    Det var nog begravningsbyrån som hjälpte oss med fullmakten.
    Samma för oss. Begravningsbyrån hjälpte oss med det papper som behövdes. Sen gick vi till banken och ordnade tillgång till konto mm. Betalade alla räkningar mm från dödsboets konto.
  • Henen
    farytale skrev 2009-11-26 13:24:56 följande:
    Det var nog begravningsbyrån som hjälpte oss med fullmakten.
    Ja, typiskt att man inte visste det. Jag har inte så stor koll för jag har bara sett på från sidan. Han är lite av en stolt "klara-allting-själv" karl så han släppte inte riktigt in mig på dödsbo/räknings-delen. Hursomhelst har han redan betalat räkningarna. Men ni menar alltså att han inte behövt göra det för att det hade förfallit om de ej rörts? Eller så hade man kunnat vänta trots förfallodatum på räkningarna och betalat med pengarna från hans konto?

    Vi antog bara, eller han antog nog bara att han ska få igen alla pengar han legat ute med tills nu. Hmm..
  • fjonkan

    När man inte vet hur det går till är begravningsbyrån jättebra att ha. Dom hjälper till med allt och hänvisar till rätta instanserna. Hoppas ni kan få tillbaka pengarna som ni lagt ut för det är ju lite synd att ni gjort fel även om tanken är god.

  • Henen
    fjonkan skrev 2009-11-26 13:33:24 följande:
    När man inte vet hur det går till är begravningsbyrån jättebra att ha. Dom hjälper till med allt och hänvisar till rätta instanserna. Hoppas ni kan få tillbaka pengarna som ni lagt ut för det är ju lite synd att ni gjort fel även om tanken är god.
    Ja men verkligen. Jag har velat lägga näsan i blöt men det har varit ett så förbaskat känsligt ämne så jag inte vågat tala om det så högt. Jag har också antagit att han kollat upp allting själv. Men igår fick jag rätt klart för mig att nånting hade han nog missat när han satt å beklagade sig över att han just fått lönen men att det knappt fanns något kvar "efter alla jädrans räkningar!". Det kändes inte okej, för som jag skrev först så hör man ju hur dumt det låter att ens behöva betala för en person som inte finns längre... ååh, vännen... han kommer bli så frustrerad när jag berättar sen.
  • Kjell2
    Henen skrev 2009-11-26 13:31:39 följande:
    Ja, typiskt att man inte visste det. Jag har inte så stor koll för jag har bara sett på från sidan. Han är lite av en stolt "klara-allting-själv" karl så han släppte inte riktigt in mig på dödsbo/räknings-delen. Hursomhelst har han redan betalat räkningarna. Men ni menar alltså att han inte behövt göra det för att det hade förfallit om de ej rörts? Eller så hade man kunnat vänta trots förfallodatum på räkningarna och betalat med pengarna från hans konto?Vi antog bara, eller han antog nog bara att han ska få igen alla pengar han legat ute med tills nu. Hmm..
    Han kommer nog kunna få tillbaka pengarna från dödsboet. Gäller bara att han begär det och kan redovisa hur mycket

    Han hade inte behövt betala med egna pengar. Hade han fixat en fullmakt och sen kontaktat banken hade de löst sig. Blir det trassel med fullmakt och bank är det inga problem att ringa till de som skickat fakturan och begära uppskov. Brukar aldrig vara probelm när det gäller dödsbon.

    /Kjell
  • Henen
    Kjell2 skrev 2009-11-26 13:39:54 följande:
    Han kommer nog kunna få tillbaka pengarna från dödsboet. Gäller bara att han begär det och kan redovisa hur mycketHan hade inte behövt betala med egna pengar. Hade han fixat en fullmakt och sen kontaktat banken hade de löst sig. Blir det trassel med fullmakt och bank är det inga problem att ringa till de som skickat fakturan och begära uppskov. Brukar aldrig vara probelm när det gäller dödsbon./Kjell
    Ok- Var så vi trodde också. Men det var ju onödigt själva grejen om han inte ens behövt ligga ute med nåt och kunnat vänta eller få hjälp med det. För även om vi får tillbaka det sen så är vi ju fattiga nu ändå, tills dess, och får det skärvt med vår egen ekonomi. Nåja, man lär sig något nytt varje dag. Tack för alla svar!
  • Kjell2
    Henen skrev 2009-11-26 13:46:01 följande:
    Ok- Var så vi trodde också. Men det var ju onödigt själva grejen om han inte ens behövt ligga ute med nåt och kunnat vänta eller få hjälp med det. För även om vi får tillbaka det sen så är vi ju fattiga nu ändå, tills dess, och får det skärvt med vår egen ekonomi. Nåja, man lär sig något nytt varje dag. Tack för alla svar!
    Ni borde redan nu kunna få tillbaka från dödsboet för era utlägg. Kolla med den som har fullmakten. Är det din sambo kan han fixa det själv. Se bara till att han har papper på allting om det skulle ifrågasättas senare.

    Men ni kan inte sitta hemma och tro att det händer. Ni måse kontakta begravningsbyrå, bank mm.

    Lycka till!
  • Anonym (dotter)
    Kjell2 skrev 2009-11-26 13:10:10 följande:
    Begravningen kan betalas av dödsboet. Finns det inga tillgångar där är det upp till de anhöriga att välja hur dyr begravning och hur den skall betalas.Väldigt ofta finns det någon form av livförsäkring som kan användas till begravningskostnader.Om ni din sambo betalt alla räkningar se till att han dokumenterar allt noga och får tillbaka det från dödsboet./Kjell
    Vill tillägga här att anhöriga aldrig behöver betala för begravningen, även om det inte finns pengar i dödsboet så att det räcker.

    I första hand ska man använda alla pengar i dödsboet till begravningen, inte till räkningar och skulder. Finns inte tillräckligt så att det täcker begravningen inkl sten och annons, då kan man söka bistånd hos kommunen = socialtjänsten. Jag är i samma situation själv just nu och vi får absolut inte röra dödsboets tillgångar förutom till begravningen eftersom det finns misstankar om att det inte räcker.
  • MLT

    När min sambo dog gick jag till banken med hans räkningar och så drog de pengarna från hans konto. Jag hade ingen rätt till det kontot så din sambo borde kunna göra likadant med pappans räkningar. Det lättaste är nog att kolla upp sånt innan man betalar, för även om man har rätt att få tillbaka pengar så brukar det ta så lång tid. Hoppas allt ordnar sig!

  • Henen
    Kjell2 skrev 2009-11-26 13:49:12 följande:
    Ni borde redan nu kunna få tillbaka från dödsboet för era utlägg. Kolla med den som har fullmakten. Är det din sambo kan han fixa det själv. Se bara till att han har papper på allting om det skulle ifrågasättas senare.Men ni kan inte sitta hemma och tro att det händer. Ni måse kontakta begravningsbyrå, bank mm.Lycka till!
    Nej givetvis. Ska på boupptäckning om 2 helger (då det inte är i samma län...) så jag antar vi fixar allting sådant då! Var bara så långt emellan hans död, oktober, och boupptäckningen nu i december.
Svar på tråden dödsbo?! räkningar